Αντώνης Ρηγόπουλος: Κάθε Σεπτέμβρη…

Είναι δύσκολο να γράψεις για κάτι που αγαπάς. Σκεπτόμενος πώς να αρχίσω αυτό το κείμενο, υπολόγισα ότι η πρώτη φορά που πήγα σε φεστιβάλ της ΚΝΕ ήταν το 2007. Μικρό ηλικιακό σοκ, και συνεχίζουμε.

Τα χρόνια εκείνα το φεστιβάλ γινόταν ακόμα στην Καισαριανή, μέσα στην Πανεπιστημιούπολη. Ήταν η εποχή που εκείνη η πανέμορφη γωνιά της Αθήνας, άρχιζε να αδυνατεί να φιλοξενήσει τις μερικές χιλιάδες νεολαίους που

επισκέπτονταν το φεστιβάλ και έτσι, λίγα χρόνια αργότερα, το φεστιβάλ μετακόμισε στο πάρκο Τρίτση στο Ίλιον. Ήταν ίσως το μέρος που τελικά έδωσε την ευκαιρία στο φεστιβάλ να κάνει άλματα σε επίπεδο περιεχομένου, οργάνωσης και ουσίας. Βρέθηκε στην καρδιά των εργατικών γειτονιών της Αθήνας και έχτισε γερές σχέσεις με τους νέους του «γείτονες».

Πλέον, μέσα σε σχετικά λίγα χρόνια, το φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή έχει συνδεθεί απόλυτα με το πάρκο Τρίτση. Όσοι έχουν περάσει τις πύλες της… «Κόκκινης Πολιτείας» τα τελευταία χρόνια γνωρίζουν ότι ο «ξύλινος» κνίτικος χαρακτηρισμός του ως «το κορυφαίο πολιτικό και πολιτιστικό γεγονός της χρονιάς», όσο υπερβολικός και αν ακούγεται, είναι τελικά μια αποτύπωση της πραγματικότητας.

Γιατί πώς αλλιώς θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η ευκαιρία που δίνεται στις λαϊκές οικογένειες και τη νεολαία της πρωτεύουσας να παρακολουθήσουν δεκάδες μουσικά αφιερώματα με συντελεστές τους σημαντικότερους δημιουργούς και ερμηνευτές της εποχής μας, θεατρικά δρώμενα, πολιτικές συζητήσεις, μεγάλες ιστορικές εκθέσεις, συζητήσεις με νέους και νέες από όλο τον κόσμο, αθλητικά τουρνουά, εκδηλώσεις ενάντια στα ναρκωτικά, λαϊκά και παραδοσιακά γλέντια και τόσα άλλα με μια ελάχιστη οικονομική ενίσχυση.

Στο φετινό φεστιβάλ που είναι αφιερωμένο στα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση, μεταξύ άλλων, θα υπάρξουν αφιερώματα στον Μάνο Λοΐζο, τον Δημήτρη Μητροπάνο, τον Νίκο Γκάτσο, και τον Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος, σύμφωνα με τους διοργανωτές θα παρευρεθεί το φεστιβάλ για να παρακολουθήσει το αφιέρωμα στο έργο του. Επίσης θα δοθεί συναυλία νέων μουσικών με κλασσικά έργα Σοβιετικών συνθετών, αναβαθμίζοντας την πολιτιστική πρόταση της πολιτικής νεολαίας. Ολόκληρο το πρόγραμμα του 43ου φεστιβάλ θα το βρείτε εδώ.

Όμως το φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή δεν αρχίζει και δεν τελειώνει στην ποικιλία του προγράμματός του. Η καρδιά του χτυπάει αλλού: στην ίδια τη διοργάνωσή του, το μεράκι των μελών και των φίλων της ΚΝΕ που καθαρίζουν κάθε χρόνο τον παραμελημένο χώρο του πάρκου, να φορτώσουν νταλίκες με βαρύ υλικό, να στήσουν από το μηδέν μια μικρή πόλη. Χτυπάει στις αναμνήσεις όσων έχουν συνδέσει τους Σεπτέμβρηδες της ζωής τους με αυτό το γεγονός, ανεξάρτητα από τον βαθμό της ιδεολογικής συγγένειας που έχουν με τον πολιτικό χώρο που το διοργανώνει.

Άλλωστε, η ποικιλομορφία που επικρατεί μεταξύ των επισκεπτών του είναι εντυπωσιακή για όποιον και όποια το επισκέπτεται για πρώτη φορά έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού του το φεστιβάλ της ΚΝΕ ως τη συγκέντρωση ενός κλειστού γκρουπ μυστακοφόρων σταλινικών που συζητάνε όλη νύχτα για τη θέση της Ελλάδας στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα. Άρα το σοκ είναι μεγάλο όταν ερχόμενος για πρώτη φορά στο φεστιβάλ συναντάς εκείνον τον δαπίτη της σχολής σου που έχεις ξεχάσει το όνομά του, μια πρώην σου που τότε ήταν ορκισμένη εκσυγχρονίστρια – γκρούπι του Κώστα Σημίτη, τον αναρχικό μεταλά ρεμπέτη της γειτονιάς που μεγάλωσες και την τροτσκίστρια κολλητή του αδελφού σου που κοιτάει γύρω της με ύφος οπαδού του Ολυμπιακού που έχει βρεθεί ινκόγκνιτο σε ματς στην Τούμπα.

Πάντως, επειδή οι παραδόσεις δεν είναι όλες για να σπάνε, μαθαίνουμε ότι η ΚΝΕ θα παραμείνει και φέτος κομμουνιστικά συνεπής στη νοστιμιά των σουβλακιών, και στις άριστες ικανότητες των συντρόφων – ψηστών, όπως ακριβώς οι σούπερ-ντούπερ αριστεροί παρέμειναν για μια ακόμη χρονιά συνεπέστατοι στο να «κράξουν» διαδικτυακά την ΚΝΕ για τη συμμετοχή καλλιτεχνών που δεν έχουν καταθέσει τα απαραίτητα πιστοποιητικά επαναστατικών αριστερών φρονημάτων. Οι καρέκλες σε καμία περίπτωση δεν θα είναι αρκετές και το άγχος να μη βρέξει θα φωλιάσει στη σκέψη των διοργανωτών για τρία μερόνυχτα.

Αφού λοιπόν όλα είναι στη θέση τους, όπως επιβάλλουν οι σιωπηρές μας παραδόσεις μένει να ευχηθούμε καλή επιτυχία στο 43ο φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή που ξεκινάει αύριο Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου, στις 19.00 και τελειώνει (αργά) το βράδυ του Σαββάτου.

Πηγή φωτογραφιών: SOOC, 902.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα