Αντιπαράθεση ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ για τη Δικαιοσύνη – «Φοβούνται γιατί έχουν ανοιχτές υποθέσεις», λέει ο Τζανακόπουλος

Σύγκρουση έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης όσον αφορά στις αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης.

Η θητεία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου και του Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Βασίλειου Πέππα, λήγουν στις 30 Ιουνίου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ορισμό νέας ηγεσίας στη δικαιοσύνη, πρόεδρο και εισαγγελέα, κάτι το οποίο χαρακτηρίζεται από το στρατόπεδο της αντιπολίτευσης ως «πραξικοπηματική ενέργεια».

«Πόλεμος» ανακοινώσεων

«Η χώρα

έχει σύνταγμα, έχει κυβέρνηση, έχει έννομη τάξη που καθορίζει αρμοδιότητες», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Η Νέα Δημοκρατία για άλλη μια φορά προσβάλλει τους θεσμούς και επιχειρεί τη χειραγώγηση της δικαιοσύνης. Μάλλον κάποιοι θέλουν οι θεσμοί να μείνουν ακέφαλοι ενόψει εκλογών», τονίζει ο κ. Τζανακόπουλος, θέτοντας εν συνεχεία το ερώτημα:

«Γιατί η Νέα Δημοκρατία ακολουθώντας τον κ. Βενιζέλο εκδηλώνει τέτοιο άγχος για τον ορισμό της ηγεσίας της δικαιοσύνης κατά το γράμμα και το πνεύμα του συντάγματος και του νόμου; Ποιον αλήθεια φοβούνται;».

Σημειώνεται ότι την Τρίτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε εμμέσως τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι η κυβέρνηση δρομολογεί διαδικασίες ορισμού νέας ηγεσίας στην ελληνική Δικαιοσύνη γι’ αυτό και παρατείνει τον βίο της, λέγοντας ότι «έχει τη θεσμική δυνατότητα να το κάνει».

Η Πειραιώς από την άλλη πλευρά, σε ανακοίνωσή της τονίζει πως «Η κυβέρνηση Τσίπρα δεν νοείται να λαμβάνει στο εξής καμία απόφαση που θα δεσμεύσει την χώρα για τα επόμενα χρόνια».

«Ο κ. Τσίπρας υπό το βάρος της ήττας του, προανήγγειλε ότι αμέσως μετά το δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών θα προκηρύξει εθνικές εκλογές. Είναι επομένως αυτονόητο ότι, η υπό προθεσμία πλέον κυβέρνησή του, για λόγους στοιχειώδους πολιτικής και ηθικής τάξης δεν νοείται να λαμβάνει στο εξής καμία απόφαση που θα δεσμεύσει την χώρα για τα επόμενα χρόνια. Πολύ περισσότερο για κρίσιμες αποφάσεις που αφορούν την ηγεσία της Δικαιοσύνης», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της ΝΔ.

Παρόμοια θέση έχει και το ΚΙΝΑΛ, το οποίο σημειώνει μεταξύ άλλων πως «Είναι απαράδεκτο, αντισυνταγματικό και αντιδημοκρατικό να προχωρήσει η Κυβέρνηση στον ορισμό του Προέδρου και του Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου διασύροντας και υπονομεύοντας τη λειτουργία της Δικαιοσύνης».

«Φοβούνται τη Δικαιοσύνη γιατί έχουν ανοιχτές υποθέσεις»

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ερωτηθείς το πρωί της Τετάρτης σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του Alpha, για το αν η κυβέρνηση σκοπεύει να διορίσει τη νέα ηγεσία της Δικαιοσύνης απάντησε:

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει κυβέρνηση που διατηρεί το σύνολο των αρμοδιοτήτων της. Από εκεί και πέρα αυτές είναι αποφάσεις που θα πάρει το υπουργικό συμβούλιο». Ωστόσο, συνέχισε, «υπάρχει μία έντονη φοβία και αγωνία της αντιπολίτευσης που συνδέεται με την προσπάθεια να χειραγωγηθεί η Δικαιοσύνη. Εμείς δεν έχουμε καμία αγωνία».

«Η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να χειραγωγήσει την Δικαιοσύνη όπως έκαναν πολλές κυβερνήσεις του παλιού καθεστώτος στο παρελθόν», σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος, και πρόσθεσε ότι «εκείνοι θέλουν να χειραγωγήσουν τη Δικαιοσύνη για να αντιμετωπίσουν προβλήματα που σχετίζονται με την NOVARTIS, το ΚΕΛΠΝΟ και άλλες υποθέσεις».

«Στελέχη του παλιού πολιτικού συστήματος βρίσκονται αντιμέτωπα με υποθέσεις διαφθοράς», ανέφερε ο κ. Τζανακόπουλος και σημείωσε ότι «η κυβέρνηση λαμβάνει υπόψη τις απόψεις της αντιπολίτευσης αρκεί να κινούνται στο πλαίσιο της πολιτικής συζήτησης και όχι στο πλαίσιο του δηλητηρίου που ρίχνει η Νέα Δημοκρατία στον δημόσιο διάλογο».

Keywords
Τυχαία Θέματα