«Μαύρη» επέτειος για το ποδόσφαιρο – 34 χρόνια από την τραγωδία του Χέιζελ

Η 29η Μαΐου 1985 είναι μια τραγική ημερομηνία για τον αθλητισμό και το ποδόσφαιρο συγκεκριμένα. Τριάντα τέσσερα χρόνια πριν, η Γιουβέντους αντιμετώπισε στην Λίβερπουλ στις Βρυξέλλες, για τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών.

Μια ώρα πριν από την έναρξη του παιχνιδιού, οι άγγλοι οπαδοί αρχίζουν να κατευθύνονται προς τον τομέα Ζ του σταδίου, εκεί όπου βρίσκονταν οι ιταλοί φίλαθλοι, σπάζοντας τα διαχωριστικά κιγκλιδώματα. Οι Ιταλοί στην προσπάθειά

τους να τους αποφύγουν να αναγκάζονται να κατευθυνθούν προς ένα τοίχο. Όσοι βρίσκονταν κοντά στον τοίχο συνεθλίβησαν από την πίεση χιλιάδων ανθρώπων. Ο τοίχος τελικά κατέρρευσε, κάποιοι κατάφεραν να σκαρφαλώσουν με ασφάλεια. Πολλοί άλλοι, ωστόσο, έχασαν τη ζωή τους ή τραυματίστηκαν σοβαρά.

Συνολικά 39 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 600 τραυματίστηκαν. Από τους νεκρούς, 32 ήταν Ιταλοί, 4 Βέλγοι, 2 Γάλλοι και ένας Βορειοϊρλανδός.

Το παιχνίδι τελικά διεξήχθη, προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω βία και η Γιουβέντους κέρδισε με σκορ 1-0 χάρη σε ένα πέναλτι (ήταν εκτός περιοχής) του Μισέλ Πλατινί.

Αμέσως μετά, επειδή οι υπαίτιοι της τραγωδίας ήταν οι οπαδοί της αγγλικής ομάδας, η τότε πρωθυπουργό της Αγγλίας Μάργκαρετ Θάτσερ, σε συνεννόηση με την UEFA, αποφάσισαν τον αποκλεισμό όλων των αγγλικών ομάδων για πέντε χρόνια από όλες τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, με εξαίρεση τη Λίβερπουλ, η οποία αποκλείστηκε για έξι χρόνια.

Επίσης, μικρότερη τιμωρία επιβλήθηκε και στη Γιουβέντους, η οποία υποχρεώθηκε να δώσει ορισμένους εντός έδρας αγώνες στην επόμενη διοργάνωση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, κεκλεισμένων των θυρών.

Το στάδιο Χέιζελ στη συνέχεια ανακατασκευάστηκε, έγιναν έργα για μέγιστη δυνατή ασφάλεια, ενώ άλλαξε και η ονομασία του και πλέον λέγεται King Baudouin Stadium. Έντεκα χρόνια μετά την τραγωδία, το 1996, η UEFA διοργάνωσε σ’ αυτό το στάδιο τον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μαύρη, – 34, Χέιζελ,mavri, – 34, cheizel