Αντιδρά η Λευκωσία στις νέες παραβιάσεις: Η Τουρκία εξελίσσεται σε κράτος-πειρατή στην Αν. Μεσόγειο
Σκληρή ανακοίνωση εξέδωσε η κυπριακή προεδρία στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων πως η νέα επαπειλούμενη γεώτρηση της Άγκυρας θα συνιστά ακόμη μία κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και δικαιοδοσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι η Τουρκία εξελίσσεται σε κράτος-πειρατή στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ολόκληρη η ανακοίνωση
Συνεχίζοντας να περιφρονεί προκλητικά τις επανειλημμένες εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας, και ιδιαίτερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για άμεσο τερματισμό των παράνομων ενεργειών της, η Τουρκία επιχειρεί ξανά να διεξαγάγει παράνομη γεώτρηση εντός, αυτή τη φορά, της νότιας ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας της Κύπρου, στο ερευνητικό τεμάχιο 8, το οποίο έχει δεόντως αδειοδοτηθεί στις ευρωπαϊκές εταιρείες ΕΝΙ και ΤΟΤΑL.
Η νέα επαπειλούμενη γεώτρηση θα συνιστά ακόμη μία κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και δικαιοδοσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και το σχετικό διεθνές εθιμικό δίκαιο, αγνοώντας τις διεθνείς συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ που βρίσκονται σε ισχύ μεταξύ Κύπρου – Ισραήλ και Κύπρου – Αιγύπτου, αντίστοιχα.
Η Τουρκία εξελίσσεται σε κράτος-πειρατή στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε αντιδιαστολή με τις ενεργειακές συνέργειες που δημιουργούνται στην περιοχή, όπως κατέδειξε περίτρανα η δημιουργία, προ τριημέρου στο Κάιρο, του Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (EMGF), αλλά και η προ δύο εβδομάδων υπογραφή της Συμφωνίας για τον αγωγό EastMed, στην Αθήνα, η Τουρκία επιμένει να βαδίζει στον δρόμο της διεθνούς παρανομίας που μόνη της επέλεξε.
Η Τουρκία με κυνισμό και υποκρισία διενεργεί την προδήλως παράνομη δραστηριότητά της στην κυπριακή ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα προβάλλοντας επιχειρήματα περί δήθεν προάσπισης των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων την ίδια στιγμή που διεκδικεί για τον εαυτό της το 44% της ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας της Κύπρου εις βάρος των νόμιμων δικαιωμάτων ολόκληρου του κυπριακού λαού.
Οποιοσδήποτε ισχυρισμός ότι οι γεωτρητικές εργασίες διενεργούνται προς όφελος των Τουρκοκυπρίων είναι αβάσιμος και οποιαδήποτε υποτιθέμενη «αδειοδότηση» από την ούτω καλούμενη «ΤΔΒΚ» είναι παράνομη και άκυρη, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο.
Τονίζεται, εκ νέου, ότι τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων είναι απόλυτα διασφαλισμένα μέσα στο πλαίσιο της επιδιωκόμενης συνολικής διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος, όπως εξάλλου προκύπτει από τις σχετικές συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά και από τις κατά καιρούς προτάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Πηγή: philenews
Πηγή: Αντιδρά η Λευκωσία στις νέες παραβιάσεις: Η Τουρκία εξελίσσεται σε κράτος-πειρατή στην Αν. Μεσόγειο - altsantiri
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Οι 50άρηδες μπορούν να κερδίσουν πάνω από 7 χρόνια ζωής συνολικά ακολουθώντας πέντε γενικούς κανόνες
- Η δολοφονία του Έλληνα πρωθυπουργού στα σκαλιά της Βουλής
- Πήρε γερό μάθημα! Πάρκαρε σε θέση για ΑΜΕΑ - Δεν μπορούσε να πιστέψει τι την περίμενε! (vid)
- Του έβαψε το σπίτι αλλά δεν πληρώθηκε - Δεν υπάρχει ο τρόπος που τον εκδικήθηκε (pics)
- Ισχυρός σεισμός στην Κεφαλλονιά
- Καταπέλτης ο πατέρας της Μέγκαν Μαρκλ: Αυτό δεν είναι το κορίτσι που μεγάλωσα
- Κυριακή με εκπτώσεις και ανοικτά καταστήματα - Δείτε το ωράριο
- Περιπτώσεις άγριων παιδιών, που ανατράφηκαν από αρκούδες, λύκους και πιθήκους…
- Το λάθος της βασίλισσας Ελισάβετ που μετανιώνει μέχρι και σήμερα
- Προκόπης Παυλόπουλος : Πώς φτάσαμε στην… αποστρατεία του
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις altsantiri
- Τελευταία Νέα altsantiri
- 4,8 Ρίχτερ «ταρακούνησαν» τα ξημερώματα Ιθάκη και Κεφαλονιά
- Στις 15.00 η Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη – Το πρόγραμμα και οι κρίσιμες συναντήσεις
- Άστατος ο καιρός με συννεφιά και πτώση της θερμοκρασίας – Πού θα βρέξει
- Ο ανάγωγος της Κυριακής: Θεέ μου φύλαγε τον Κυριάκο μας!!!
- «Άγριες Μέλισσες»: Οι συνταρακτικές εξελίξεις των νέων επεισοδίων
- Πατρινό καρναβάλι: Χορός, μουσική, κέφι και εντυπωσιακά πυροτεχνήματα στην έναρξη (video)
- Άκρως χειμωνιάτικο το σκηνικό του καιρού – Έρχεται παγετός τις επόμενες ώρες
- «Χαστούκι» Κομισιόν στην Τουρκία: Παράνομες οι γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Μεξικό: Δέκα απανθρακωμένα πτώματα βρέθηκαν μέσα σε πυρπολημένο αυτοκίνητο
- Το Κατάρ καταδίκασε το κλείσιμο των λιμανιών που εξάγουν πετρέλαιο από τη Λιβύη
- Νωρίτερα οι συντάξεις του Ιανουαρίου
- Καιρός: Συννεφιασμένη & κρύα η σημερινή Κυριακή - Πτώση της θερμοκρασίας - Που θα χιονίσει
- Μαρί Κωνσταντάτου-Γιάννης Κεντ: Βραδινή έξοδος για το ερωτευμένο ζευγάρι
- Ανατίναξαν ΑΤΜ στα Βριλήσσια
- Γιατί είναι πιο παραγωγικό να δουλεύεις εξάωρο
- Τσελέντης για Κεφαλλονιά: Περιμένω μετασεισμούς λόγω του μικρού εστιακού βάθους
- Θυμάσαι την Έλλη Ρούσσου από το Κωνσταντίνου & Ελένης; Δες πώς είναι σήμερα, 21 χρόνια μετά