Άνοιξε τα σύνορα ο Ερντογάν – Περισσότεροι από 300 πρόσφυγες έφτασαν με τα πόδια στην Ελλάδα (video)

Μετά το άκουσμα της είδησης ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν θα εμποδίσει τους πρόσφυγες από το Ιντλίμπ να φτάσουν στην Ευρώπη, περισσότεροι από 300 πρόσφυγες πέρασαν περπατώντας την συνοριακή πύλη της Αδριανούπολης στην Ελλάδα αμέσως. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του CNN Türk, όσοι πέρασαν τη νύχτα της Πέμπτης 27 Φεβρουαρίου στην Ελλάδα προέρχονταν από Συρία, Ιράν, Ιράκ, Πακιστάν και

Μαρόκο.

Τούρκος αξιωματούχος ανέφερε αργά χθες το βράδυ στο Reuters ότι η Τουρκία αποφάσισε να μην σταματήσει τους σύρους πρόσφυγες που θα επιδιώξουν να φτάσουν στην Ευρώπη από ξηράς ή θαλάσσης από το Ιντλίμπ. «Η τουρκική αστυνομία, η ακτοφυλακή και οι συνοριακοί φύλακες διατάχθηκαν να μην τους εμποδίζουν», ανέφερε».

Την ίδια ώρα, η Τουρκία μετρά τις πληγές της από τα πυρά του Ασαντ που βομβάρδισε τουρκικές θέσεις στο Ιντλίμπ. Τα τουρκικά F-16 έχουν γεμίσει τα όπλα τους και σφυροκοπούν συριακές θέσεις για αντίποινα, ενώ στο εσωτερικό της χώρας υπάρχει μεγάλος αναβρασμός. Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάι, υπόσχεται εκδίκηση.

Σχεδόν 33 τούρκοι στρατιώτες νεκροί 

Οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας σφυροκοπούν με βαριά πυροβόλα τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή θέσεις των στρατευμάτων του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ, λίγες ώρες αφότου υπέστησαν 33 απώλειες σε αεροπορικό βομβαρδισμό στην Ιντλίμπ, στο βορειοδυτικό τμήμα της Συρίας, ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία.

Η Άγκυρα απαίτησε από τη διεθνή κοινότητα να «αναλάβει τις ευθύνες της» ως προς την Ιντλίμπ με δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα και αναμεταδόθηκε από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu .

Κατά την ίδια ανακοίνωση, η τουρκική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να «ανταποδώσει» στις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις το πλήγμα που δέχθηκαν οι ένοπλες δυνάμεις της, με «τον ίδιο τρόπο» και «όλοι οι γνωστοί» στόχοι στην περιοχή βρίσκονται πλέον στο στόχαστρο πληγμάτων από την τουρκική πολεμική αεροπορία, το πυροβολικό και άλλα στοιχεία.

Ο Ραχμί Ντογάν, ο κυβερνήτης της τουρκικής επαρχίας Χατάι, η οποία γειτονεύει με την Ιντλίμπ, ενημέρωσε κατά τη διάρκεια της νύχτας ότι οι απώλειες του τουρκικού στρατού στον βομβαρδισμό που έγινε χθες στην Ιντλίμπ – επέρριψε την ευθύνη για αυτόν στη συριακή αεροπορία – αυξήθηκαν σε 33. Ο Ντογάν πρόσθεσε ότι ουδείς από τους δεκάδες άλλους τούρκους στρατιωτικούς που τραυματίστηκαν βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκάλεσε χθες βράδυ έκτακτη δίωρη σύσκεψη του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ), με στελέχη της κυβέρνησής του, τους επιτελάρχες και τον αρχηγό της υπηρεσίας πληροφοριών, μετά τις εξελίξεις στην Ιντλίμπ.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Γενικό Γραμματέα του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ, μετέδωσε το Anadolu.

Οργανώσεις σύρων ισλαμιστών,  με την υποστήριξη της Τουρκίας, απέσπασαν την Πέμπτη τη Σαρακέμπ από τα χέρια του συριακού στρατού, ο οποίος την είχε ανακαταλάβει προ ημερώ. Η Δαμασκός διεμήνυσε ότι θα άρχιζε νέα επιχείρηση για να θέσει ξανά αυτήν την πόλη καίριας σημασίας, από όπου διέρχονται μεγάλοι οδικοί άξονες, υπό τον έλεγχό της.

Ο απολογισμός του χθεσινού βομβαρδισμού των συριακών δυνάμεων εναντίον της τουρκικής οχηματοπομπής είναι ο βαρύτερος που είναι γνωστό πως έχουν υποστεί ποτέ οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στη Συρία.

Ο Ερντογάν, ο οποίος είχε κρίνει νωρίτερα χθες πως η ανάκτηση της Σαρακέμπ έδειχνε πως η κατάσταση μεταβάλλεται «προς όφελος» της Άγκυρας, είχε απευθύνει προχθές τελεσίγραφο στις συριακές ένοπλες δυνάμεις να σταματήσουν να πολιορκούν τις «θέσεις παρατήρησης» – τις βάσεις – του τουρκικού στρατού στην Ιντλίμπ μέχρι το τέλος του τρέχοντα μήνα.

(Με πληροφορίες από cnn turk, ΑΠΕ/ΜΠΕ)

Πηγή: Άνοιξε τα σύνορα ο Ερντογάν – Περισσότεροι από 300 πρόσφυγες έφτασαν με τα πόδια στην Ελλάδα (video) - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα