Ρύθμιση - ανάσα για 71.000 συνταξιούχους

Εκπτωση 80% στις προσαυξήσεις, διαγραφή προστίμων και μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων θα προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, η νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών για τους 71.000 συνταξιούχους που έλαβαν ραβασάκια για αδήλωτα αναδρομικά συντάξεων.

Η ρύθμιση αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή, ενώ με χθεσινή τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών παρατείνεται έως τις 29 Μαΐου 2020  η προθεσμία εξόφλησης της οφειλών από αναδρομικά

τα οποία ενώ είχαν εισπράξει οι συνταξιούχοι το 2013 δεν τα δήλωσαν στη φορολογική δήλωση που υπέβαλαν το 2014.  Συγκεκριμένα η τροπολογία προβλέπει ότι «οφειλές από πράξεις διοικητικού προσδιορισμού του φόρου που εκδόθηκαν μέχρι την 31.12.2019, με βάση στοιχεία που είχε στη διάθεσή της η Φορολογική Διοίκηση, για αποδοχές που εισπράχθηκαν αναδρομικά εντός του 2013, καθίστανται ληξιπρόθεσμες την 29.5.2020».

Ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος μιλώντας προχθές στη Βουλή αναγνώρισε ότι «είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα» και τόνισε ότι με τη διορθωτική παρέμβαση η οποία θα έχει αναδρομική ισχύ, θα διορθωθούν τα προβλήματα και θα είναι μια πλήρης λύση ώστε η φορολογική διοίκηση να έχει τη δυνατότητα ευελιξίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες η νομοθετική ρύθμιση που βρίσκεται στα σκαριά θα προβλέπει:

- Τη δυνατότητα κατάθεσης τροποποιητικών δηλώσεων από τους συνταξιούχους για τη δήλωση των αναδρομικών στο έτος που ανάγονται. Ετσι θα καταστεί εφικτό τα ποσά να φορολογηθούν με βάση την κλίμακα της κάθε χρονιάς και όχι να προστεθούν στο σύνολό τους σε μια χρονιά, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα τη μεγάλη αύξηση του φόρου. Συγκεκριμένα, με το «σπάσιμο» των αναδρομικών ποσών σε περισσότερα χρόνια θα μειωθεί η φορολογική επιβάρυνση των συνταξιούχων οι οποίοι θα μπορούν να εκμεταλλεύονται κάθε φορά το αφορολόγητο όριο της κλίμακας και τους χαμηλότερους συντελεστές της κλίμακας. Στα εκκαθαριστικά που έλαβαν οι συνταξιούχοι ο φόρος είχε υπολογιστεί στο σύνολο των αναδρομικών ποσών με αποτέλεσμα την εκτίναξη του φόρου στα ύψη.

- Τη διαγραφή των ποσών φόρου που λανθασμένα βεβαιώθηκαν στους συνταξιούχους από τις ΔΟΥ. Υπολογίζεται ότι περίπου 2.000 συνταξιούχοι, οι οποίοι ενώ είχαν υποβάλει συμπληρωματικές δηλώσεις και πλήρωσαν φόρο για τα αναδρομικά που είχαν λάβει το 2013 έλαβαν στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου τα εκκαθαριστικά με τα οποία καλούνταν να πληρώσουν ξανά και μάλιστα φουσκωμένο φόρο για τα ποσά των συντάξεων που είχαν λάβει με καθυστέρηση 2 ή 3 ετών. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις οι φορολογούμενοι με μια αίτησή τους στην Εφορία θα μπορούν να επιλύσουν το πρόβλημα και να διαγράψουν τον φόρο που τους βεβαιώθηκε.

- Την έκπτωση στις προσαυξήσεις κατά 80%. Συγκεκριμένα κατά την επανεκκαθάριση των αναδρομικών οι προσαυξήσεις θα υπολογίζονται στο 20% των ποσών που δεν δηλώθηκαν εμπρόθεσμα.

Αυτοκίνητα

Επίσης με την τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, λαμβάνεται μέριμνα προκειμένου οι τιμές εκπομπής ρύπων διοξειδίου του άνθρακα των οχημάτων, για τον υπολογισμό του τέλους ταξινόμησης, να εξακολουθούν να λαμβάνονται υπόψη με βάση την τυποποιημένη διαδικασία δοκιμών του νέου ευρωπαϊκού κύκλου οδήγησης μέχρι 31.12. 2020.

Keywords
Τυχαία Θέματα