Άνοιξαν ξανά οι «πόρτες» της Wikipedia στους πολίτες της Τουρκίας μετά από τρία χρόνια

Την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας αποφάσισε την άρση της τριετούς κυβερνητικής απαγόρευσης της Wikipedia. Λίγες ώρες αργότερα χρήστες του διαδικτύου στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη ανέφεραν ότι επανήλθε η πρόσβαση στην ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια.

Οι τουρκικές αρχές είχαν αποκλείσει τη διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια στις 29 Απριλίου του 2017, λόγω της άρνησής του να αφαιρέσει

περιεχόμενο με αναφορές στις σχέσεις της Τουρκίας με Σύριους αντάρτες και την υποστήριξη της κυβέρνησης σε τρομοκρατικές οργανώσεις.

Η Wikipedia, από την πλευρά της, προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας τον Μάιο του 2017, ζητώντας να αρθεί το μπλοκάρισμα.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας βάσισε την απόφαση για τη Wikipedia σε προηγούμενες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του ΟΗΕ για την ελευθερία της έκφρασης και του διαδικτύου.

Η Τουρκία και οι Κίνα είναι οι μόνες χώρες που είχαν μπλοκάρει εντελώς την ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια. Όμως, δεκάδες χιλιάδες ιστότοποι εξακολουθούν να μην είναι προσβάσιμοι στην Τουρκία, ειδικά μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του 2016.

Πηγή: Άνοιξαν ξανά οι «πόρτες» της Wikipedia στους πολίτες της Τουρκίας μετά από τρία χρόνια - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα