Ανοίγει ο δρόμος ένταξης σε ΕΕ και ΝΑΤΟ για ΠΓΔΜ – Στον Ιβανόφ για έγκριση η συμφωνία

Η συμφωνία επικυρώθηκε την Τετάρτη με 69 ψήφους υπέρΗ Ελλάδα αναμένεται να ειδοποιήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ότι δεν υπάρχουν άλλα εμπόδια ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία ένταξης της ΠΓΔΜ στην ΕΕΣτην ατζέντα της συνόδου του NATO, στις 11 και 12 Ιουλίου, περιλήφθηκε το ενδεχόμενο πρόσκλησης της ΠΓΔΜ στη Συμμαχία

Το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ

επικύρωσε την Τετάρτη τη συμφωνία των Πρεσπών ανοίγοντας και επίσημα τον δρόμο για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ανοίγει ο δρόμος για ΕΕ και ΝΑΤΟ

Αναλυτικότερα, έπειτα από την επικύρωση της συμφωνίας το υπουργείο Εξωτερικών της γείτονας χώρας έστειλε έγγραφο στην Ελλάδα, ειδοποιώντας την ότι το σκοπιανό Κοινοβούλιο επικύρωσε το νομοσχέδιο της συμφωνίας.

Με τη σειρά της η Ελλάδα αναμένεται να ειδοποιήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ότι δεν υπάρχουν άλλα εμπόδια ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία ένταξης της ΠΓΔΜ στην ΕΕ.

Ακόμη, στην ατζέντα της συνόδου του NATO, στις 11 και 12 Ιουλίου, περιλήφθηκε το ενδεχόμενο πρόσκλησης της ΠΓΔΜ στη Συμμαχία, όπως ανακοίνωσε ο σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ.

Σε αναρτήσεις του στο Twitter, o κ. Ζάεφ υποστήριξε πως η σχετική απόφαση ελήφθη ομόφωνα από τα μέλη του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου, που είναι το κύριο όργανο λήψης πολιτικών αποφάσεων στη Συμμαχία.

Денеска добивме убава вест. Отворената покана на нашите сојузници од #NATO, станува реалност.

Северноатлантскиот Совет донесе едногласна одлука, точката за нашата покана е прифатена и во најава е покана за Република #Македонија за полноправно членство во #НАТО. pic.twitter.com/4U7mWsnctu

— Зоран Заев (@Zoran_Zaev) 20 Ιουνίου 2018

Ο γενικός γραμματέας του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ, εξέφρασε νωρίτερα την ελπίδα πως οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν στην σύνοδο του Ιουλίου, αποφεύγοντας ωστόσο να δεσμευθεί.

Εφτά ημέρες διορία για τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ

Το νομοσχέδιο απεστάλη την Τετάρτη στον πρόεδρο Ιβανόφ, ο οποίος θα πρέπει εντός επτά ημερών να το υπογράψει.

Αν ο Ιβάνοφ θέσει βέτο, η συμφωνία επιστρέφει στο Κοινοβούλιο, όπου πρέπει να υπερψηφισθεί από την πλειοψηφία (61 βουλευτές σε σύνολο 120). Εν τοιαύτη περιπτώσει, θα αποσταλεί πάλι στον πρόεδρο, ο οποίος σύμφωνα με το Σύνταγμα θα είναι υποχρεωμένος να την υπογράψει.

Σημειώνεται ότι λίγο πριν ξεκινήσει η συζήτηση στη σκοπιανή βουλή, πόλεμος δηλώσεων ξέσπασε μεταξύ του σκοπιανού πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ και του προέδρου της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβανόφ, καθώς μετά την προειδοποίηση του πρώτου ότι θα επιδιώξει την αποπομπή του αν δεν υπογράψει τη συμφωνία των Πρεσπών, ο δεύτερος απάντησε άμεσα και τον προκάλεσε να καταθέσει πρόταση μομφής, τονίζοντας παράλληλα ότι η θέση του για τη συμφωνία δεν αλλάζει.

Keywords
Τυχαία Θέματα