Ανατροπή και αθώωση όλων για το… περιβόητο ματς ΟΦΗ – Αιγινιακός

Η Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ αθώωσε όλους τους κατηγορούμενους για το περιβόητο παιχνίδι του ΟΦΗ με τον Αιγινιακό και αυτό σημαίνει ότι δεν υφίσταται η απόφαση για υποβιβασμό των δύο ομάδων.

Είχαμε, λοιπόν, ανατροπή της υπόθεσης του μεταξύ τους αγώνα τον Νοέμβριο του 2017 για το πρωτάθλημα της Football League,

που είχε κριθεί «ύποπτος χειραγώγησης» από την Επιτροπή Δεοντολογίας έπειτα από τις καταγγελίες του προπονητή Δημήτρη Καλαϊτζίδη.

Η Επιτροπή Δεοντολογίας της ΕΠΟ είχε αποφασίσει τον υποβιβασμό ΟΦΗ και Αιγινιακού (θυμηθείτε εδώ το σκεπτικό της απόφασης), ενώ είχε επιβάλει πρόστιμο 300.000 ευρώ σε κάθε σύλλογο, καθώς τους έκρινε ένοχους για χειραγώγηση της συγκεκριμένης μεταξύ τους αναμέτρησης, που είχε λήξει με 6-0 υπέρ των Κρητών.

Η ποινή ήταν εφέσιμη και έτσι την εκδίκασε ξανά η Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ. Να θυμίσουμε ότι τον υποβιβασμό είχε προτείνει και το το αρμόδιο ερευνητικό τμήμα στην Επιτροπή Δεοντολογίας της ΕΠΟ.

Έγιναν, λοιπόν, δεκτές οι εφέσεις των δύο ομάδων, οι οποίες αθωώθηκαν, κάτι που σημαίνει ότι δεν ισχύει η ποινή του υποβιβασμού. Η απόφαση είναι τελεσίδικη και η ομάδα του Ηρακλείου θα διεκδικήσει την παραμονή της στη Super League στα γήπεδα.

Να αναφέρουμε ότι «έπεσαν» ακόμα οι ποινές και για τους υπόλοιπους κατηγορούμενους της υπόθεσης, οι οποίες ήταν:

Σε κάθε έναν εκ των Ιωάννη Νιώπα και Φώτιου Τσάλου, πρώην ιδιοκτήτες του Αιγινιακού και του ΟΦΗ, αντίστοιχα:

α) χρηματική ποινή 60.000 ευρώ, β) απαγόρευση εφ όρου ζωής ενασχόλησης με οποιαδήποτε δραστηριότητα σχετίζεται με το ποδόσφαιρο, γ) απαγόρευση εφ’ όρου ζωής εισόδου τους στους αγωνιστικούς χώρους.

Στον Αλέξανδρο Μαχαιρίδη, πρώην γενικό αρχηγό του Αιγινιακού:

α) χρηματική ποινή 20.000 ευρώ, β) απαγόρευση εφ’ όρου ζωής ενασχόλησης με οποιαδήποτε δραστηριότητα σχετίζεται με το ποδόσφαιρο, γ) απαγόρευση εφ’ όρου ζωής εισόδου του στους αγωνιστικούς χώρους.

Σε κάθε έναν εκ των ποδοσφαιριστών Βασιλείου Λιόλιου, Αθανασίου Τόλιου, Παναγιώτη Γιαζιτζόγλου:

α) χρηματική ποινή 5.000 ευρώ, β) απαγόρευση ενασχόλησης τους με οποιαδήποτε δραστηριότητα σχετίζεται με το ποδόσφαιρο για 10 έτη, γ) απαγόρευση εισόδου τους στους αγωνιστικούς χώρους για 10 έτη.

Σημειώνεται ότι ποινικές διώξεις κακουργηματικού βαθμού έχει ασκήσει εισαγγελέας Θεσσαλονίκης, Γιώργος Νούλης σε εννιά άτομα για τον αγώνα ΟΦΗ – Αιγινιακός. Η δίωξη στρέφεται, μεταξύ άλλων, σε παράγοντες των δύο εμπλεκόμενων συλλόγων, ποδοσφαιριστών, ενός προπονητή και ενός ιδιώτη.

Λίβας: Αποδόθηκε δικαιοσύνη

Για «απονομή δικαιοσύνης» μίλησε ο Αργύρης Λίβας, ένας από τους τρεις δικηγόρους του ΟΦΗ, μετά την απόφαση της Εφέσεων.

«Ήταν απονομή δικαιοσύνης. Η αναμενόμενη απόφαση μετά και την διαδικασία, από την οποία αποδείχθηκε περίτρανα ότι η ΠΑΕ ΟΦΗ και οι υπόλοιποι εγκαλούμενοι δεν είχαν την παραμικρή εμπλοκή σε στημένο αγώνα», τόνισε ο Αργύρης Λίβας και συμπλήρωσε: «Ευχαριστώ τη διοίκηση του ΟΦΗ που με εμπιστεύτηκε να χειριστώ αυτή την πάρα πολύ σημαντική υπόθεση για το μέλλον και την υστεροφημία αυτού του ιστορικού συλλόγου. Βεβαίως ευχαριστώ και τον καθηγητή Ποινικού Δικαίου, Λεωνίδα Κοτσαλή, και τον συνάδελφο Ιάσωνα Παπαστεφανάκη, των οποίων η προσφορά στην υπόθεση ήταν ανεκτίμητη».

Ο Αργύρης Λίβας μαζί με τον καθηγητή Ποινικού Δικαίου Λεωνίδα Κοτσαλή και τον δικηγόρο Ιάσωνα Παπαστεφανάκη, είχαν εκπροσωπήσει τους Κρητικούς στην εκδίκαση της υπόθεσης στη Δευτεροβάθμια Επιτροπή της ΕΠΟ.

(με πληροφορίες από sdna.gr)

Keywords
Τυχαία Θέματα