Αλαλούμ με το κλείσιμο δημοτικών σχολείων και παιδικών σταθμών – Το Σάββατο οι ανακοινώσεις

Κλείσιμο δημοτικών σχολείων, παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών σε όλη τη χώρα εισηγείται η επιτροπή λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, με τη συνεδρίαση των ειδικών να ολοκληρώνεται λίγο μετά τις 7 το απόγευμα της Παρασκευής, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρχαν διαφωνίες.

Ως εκ τούτου η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως δεν έδωσε το «παρών» στη σημερινή καθιερωμένη ενημέρωση για τον κορονοϊό, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί, με τις τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης για το συγκεκριμένο

ζήτημα να ανακοινώνονται αύριο Σάββατο.

Νωρίτερα σήμερα πληροφορίες έλεγαν πως η κυβέρνηση είχε κατασταλάξει στο κλείσιμο των δημοτικών, ωστόσο η μη παρουσία της υπουργού στην ενημέρωση δημιούργησε ερωτήματα για το αν τελικά αυτή είναι η τελική απόφαση. 

Πάντως, σύμφωνα με το Έθνος, οι λοιμωξιολόγοι, ύστερα από μία συνεδρίαση που κράτησε περισσότερο από τρεις ώρες, αποφάσισαν να εισηγηθούν το «λουκέτο» σε όλα τα σχολεία – δημοτικά, παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς – , πανελλαδικά και όχι μόνο στις επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές (όπως π.χ. η Θεσσαλονίκη) κρίνοντας πως με αυτό τον τρόπο θα μειώσουν ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο της διασποράς.

Ο λόγος δεν είναι η διασπορά εντός της σχολικής κοινότητας, αλλά ο κίνδυνος διασποράς της νόσου από τις μετακινήσεις των γονιών και των εκπαιδευτικών. 

Η καθυστέρηση των ανακοινώσεων οφείλεται, σύμφωνα με πληροφορίες του Ant1, στο γεγονός ότι υπήρχαν διαφωνίες μεταξύ των ειδικών για το κλείσιμο των σχολείων σε όλη τη χώρα, ενώ υπήρχε ομόφωνη απόφαση για κλείσιμο των σχολείων μόνο στη Θεσσαλονίκη.

Φαίνεται πάντως πως διαφωνίες υπάρχουν και ανάμεσα σε ειδικούς και κυβέρνηση, καθώς οι πρώτοι ζητούν πιο αυστηρά μέτρα, κάτι που η κυβέρνηση δεν είναι έτοιμη να ακολουθήσει.

Φυσικά το κλείσιμο των σχολείων έχει και άλλες παραμέτρους, όπως τις άδειες ειδικού σκοπού στους γονείς, και την ενδεχόμενη επιστροφή χρημάτων από τα ιδιωτικά σχολεία.

Σύμφωνα με τον Ant1 τα ειδικά σχολεία, αναμένεται να συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά, υπό αυξημένα μέτρα.

Αλαλούμ και με τις δηλώσεις

Το… αλαλούμ με τα σχολεία καλά κρατεί, πάντως από το βράδυ της Πέμπτης, με τις δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων να είναι αντικρουόμενες σε ορισμένες περιπτώσεις. Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης στον ΣΚΑΪ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σχολεία, ωστόσο το πρωί της Παρασκευής, η υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη δήλωσε ότι δεν υπάρχει εισήγηση των ειδικών για κλείσιμο δημοτικών και παιδιών σταθμών, γιατί ο αριθμός των κρουσμάτων στα σχολεία είναι πολύ μικρός.

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος δήλωσε επίσης το πρωί της Παρασκευής στο Star, ότι «προφανώς εξετάζουμε τα πάντα, είναι ένα δυναμικό φαινόμενο, περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα τις επόμενες 5-7 ημέρες και αξιολογούμε τα πάντα, όμως τα σχολεία είναι ασφαλή και πρέπει γονείς και εκπαιδευτικοί να αισθάνονται ασφαλείς γι’ αυτά». Την ίδια στιγμή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσουν τα δημοτικά και έλεγε ότι σήμερα θα ληφθούν οι αποφάσεις.

Μόλις μια ημέρα πριν η Νίκη Κεραμέως ξεκαθάρισε στον ΣΚΑΪ πως δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα για την ώρα, αφού οι ειδικοί δεν το έχουν συστήσει.

Τσακρής: Το κλείσιμο των σχολείων θα βοηθήσει στη μείωση της κινητικότητας

H απόφαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων έκλινε προς το να κλείσουν τα δημοτικά σχολεία, τόνισε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ ο Αθανάσιος Τσακρής, καθηγητής μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

Όπως εξήγησε ο κ. Τσακρής, παρότι όπως ξέρουμε οι μικροί μαθητές δεν συμβάλλουν ιδιαίτερα στην εξάπλωση της επιδημίας, για τη συγκεκριμένη εισήγηση ρόλο έπαιξε η κινητικότητα που παρατηρείται γύρω από τη λειτουργία των σχολείων και αφορά, μεταξύ άλλων, γονείς και ηλικιωμένους, οπότε το μέτρο που προτείνουν μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της κινητικότητας.

«Να μην ξεχάσουμε ότι αυτή τη φορά η κινητικότητα είναι πολύ μεγαλύτερη σε αυτό το lockdown στη χώρα μας σε σχέση με αυτή που παρατηρήθηκε στο πρώτο για διάφορους λόγους λειτουργίας της οικονομίας» ανέφερε.

Στο τραπέζι αυστηρότερα μέτρα 

Την ίδια στιγμή στο τραπέζι βρίσκονται και νέα περιοριστικά μέτρα με σκοπό τον περιορισμό της ραγδαίας εξάπλωσης του ιού στη χώρα, με την παράταση της καραντίνας να θεωρείται σχεδόν βέβαιη.

Το lockdown πλέον είναι πιθανόν να φτάσει σε διάρκεια συνολικά τους δύο μήνες, αφού μέχρι στιγμής οι αριθμοί συνεχίζουν να αυξάνονται, αντί να υπάρξει αποκλιμάκωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα