Ακούμε τον ποιητή της θάλασσας που σαν σήμερα γεννήθηκε κάπου στη Μαντζουρία

Συνώνυμο της θάλασσας και της καραβίσιας ψυχής ο μεγάλος Νίκος Καββαδίας γεννήθηκε σαν σήμερα, 11 Ιανουαρίου του 1910 στο Χαρμπίν της Μαντζουρίας.

Σε ηλικία τεσσάρων ετών, η οικογένειά του επέστρεψε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Κεφαλλονιά, ενώ το 1921 μετακόμισε στον Πειραιά, όπου τελείωσε το Δημοτικό και το εξατάξιο Γυμνάσιο.

Αν και δίνει εξετάσεις στην Ιατρική Σχολή, η κακή υγεία του πατέρα του και ο επακόλουθος χαμός του, τον

οδηγεί στο να μπαρκάρει ναύτης σε φορτηγό καράβι. Η συνέχεια είναι γνωστή με την πρώτη του ποιητική συλλογή, με τίτλο «Μαραμπού», να κυκλοφορεί το 1933 σε μόλις 245 αντίτυπα και με έξοδα του ιδίου.

Τα ναυτικά μίλια που γράφει είναι απεριόριστα με την ιδιότητα πλέον του ασυρματιστή, ενώ θα περάσουν πολλά χρόνια για να εκδώσει τη δεύτερη ποιητική συλλογή του «Πούσι», το 1947. Την ίδια χρονιά θα επανεκδοθεί και το εξαντλημένο «Μαραμπού» από τον Θανάση Καραβία. Το Μάρτιο του 1954 θα κυκλοφορήσει η «Βάρδια», το μοναδικό πεζό του Νίκου Καββαδία.

Άφησε τη θάλασσα το Δεκέμβριο του 1974 όπου και επικεντρώθηκε στην έκδοση της τρίτης ποιητικής συλλογής του, την οποία όμως δεν είχε τη χαρά να τη δει τυπωμένη. Μόλις 2 μήνες μετά, στις 10 Φεβρουαρίου του 1975, θα φύγει δυστυχώς από τη ζωή από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Το ευρύ κοινό θα γνωρίσει τον μεγάλο ποιητή που αγάπησε τη θάλασσα όσο κανένας μέσω από τις μελοποιήσεις ποιημάτων του σε τραγούδια που έγραψαν ιστορία στην συλλογική μνήμη. Χαρακτηριστικότερο έργο όλων ο δίσκος «Σταυρός του Νότου» του Θάνου Μικρούτσικου.

Βασίλης Παπακωνσταντίνου – Ένα μαχαίρι

Βασίλης Παπακωνσταντίνου – Ένας νέγρος θερμαστής από το Τζιμπουτί

Θάνος Μικρούτσικος – Γιάννης Κούτρας – Kuro Siwo

Θάνος Μικρούτσικος – Γιάννης Κούτρας – Cambay’s water

Θάνος Μικρούτσικος – Οι 7 νάνοι στο ss Cyrenia

Θάνος Μικρούτσικος – Αρμίδα (Το πειρατικό του captain Jimmy)

Ξέμπαρκοι – Θεσσαλονίκη ΙΙ – Ν. Καββαδίας

Ξέμπαρκοι – ΠΟΥΣΙ

Δημήτρης Ζερβουδάκης-Γράμμα Σ’έναν Ποιητή

…και για τέλος ας ακούσουμε από τον ίδιο τον ποιητή

Ο Νίκος Καββαδίας διαβάζει τo ”Mal du depart”

Keywords
Τυχαία Θέματα