Ακονίζουν τα «μαχαίρια» τους οι τάσεις στη ΝΔ με φόντο την επόμενη ημέρα

Σε θέσεις μάχης οι τάσεις του κόμματος με αφορμή τις «Πρέσπες»Στην επιφάνεια ξανά οι αντιθέσεις μεταξύ των τάσεωνΤα μηνύματα των Σαμαρικών και η απάντηση του Δένδια που κάνει ένα βήμα μπροστά

Γράφει ο Αποστόλης Κρέτσης

Παρά το ότι οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στη ΝΔ – στοιχείο που είθισται να ενώνει ένα κόμμα με συγκολλητική ουσία την εξουσία – η εικόνα που εμφανίζει το εσωκομματικό τοπίο

του κόμματος είναι η ακριβώς αντίθετη: Οι τάσεις της ΝΔ παίρνουν θέσεις μάχης για την επόμενη ημέρα σαν να μην υπάρχει ηγεσία ή αυτή να τίθεται υπό αμφισβήτηση.

Η δημόσια συζήτηση της περασμένης εβδομάδας για τη Συμφωνία των Πρεσπών ήταν αυτή που έφερε στην επιφάνεια τις αντιθέσεις μεταξύ των τάσεων, οι οποίες με διαφορετικούς τρόπους και τόνους έδειξαν πως βρίσκονται σε εγρήγορση.

Από τη μία πλευρά, η Σαμαρική πτέρυγα – η οποία φαίνεται να είναι κυρίαρχη στο εσωτερικό της ΝΔ – έδωσε το στίγμα της με αφορμή την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στη Βουλή, η εμφάνιση του οποίου είχε έντονα τα ηγετικά χαρακτηριστικά, κάτι που αποτυπώθηκε τόσο από τις εικόνες όταν εκείνος κατέβηκε από το βήμα, όσο και από τη σύναξη πλήθους βουλευτών στο γραφείο του, οι οποίοι βρίσκονται στη σφαίρα της επιρροής του.

Από την άλλη πλευρά βρίσκονται οι λίγο πιο μετριοπαθείς βουλευτές, τους οποίους φαίνεται πως επιδιώκει να συσπειρώσει υπό το πρόσωπό του ο Νίκος Δένδιας. Μάλιστα, ο – αρκετά κινητικός το τελευταίο διάστημα βουλευτής της ΝΔ εξέπεμψε και ένα ηχηρό μήνυμα με αποδέκτες την «αντιπέρα όχθη» του κόμματος, αφήνοντας σαφείς αιχμές περί «εθνικιστικών κραυγών και λαϊκισμών» που αν κυριαρχήσουν θα μετατρέψουν τη ΝΔ σε κομματίδιο του 18% (όσο περίπου είχε συγκεντρώσει ο Αντώνης Σαμαράς το 2012).

«Δεν είμαστε γκρουπούσκουλο με εθνικιστικές κραυγές και λαϊκισμούς. Αυτή η γραμμή της κεντροδεξιάς πράγματι δεν αποτυπώθηκε σε όλες τις ομιλίες των βουλευτών. Δεν θα μασήσω τα λόγια μου υπάρχουν κι άλλες τάσεις μέσα στη ΝΔ. Προσπαθούμε να είμαστε ένα πολυσυλλεκτικό κόμμα όμως υπάρχουν όρια. Έχουμε ο καθένας τις ιδιαιτερότητές του όμως η κυρίαρχη γραμμή η γραμμή του κόμματος όπως αποτυπώνεται από τον αρχηγό του είναι αυτή η γραμμή που εγώ υπηρετώ. Την άλλη γραμμή αυτήν την οποία δεν δέχομαι με κανένα τρόπο ότι είναι κυρίαρχη δεν μπορώ να την υπηρετήσω», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Δένδιας μιλώντας την Κυριακή στο ραδιόφωνο των «Παραπολιτικών».

Μάλιστα, κάτι που πέρασε στα «ψιλά» την περασμένη εβδομάδα ήταν η προσπάθεια του εκ των στενότερων συνεργατών του πρώην πρωθυπουργού, Δημήτρη Σταμάτη να εμπλέξει στη συζήτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών ακόμα και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο. Άλλωστε, αποτελεί κοινό μυστικό στη ΝΔ ότι η εν λόγω πτέρυγα δεν είχε ποτέ σε υψηλή εκτίμηση τον κ. Παυλόπουλο, από την εποχή μάλιστα που δεν ήταν στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα.

Μάλιστα, στην ίδια παρέμβαση ο κ. Δένδιας δεν παράλειψε να στείλει ένα ακόμη μήνυμα προς τους Σαμαρικούς, ως απάντηση στα όσα είπε ο κ. Σταμάτης. «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει τις συνταγματικές αρμοδιότητες που έχει, δεν μπορούμε να του δώσουμε ούτε να τον φορτώσουμε και με άλλες. Η χώρα επί εποχής βασιλείας έχει περάσει ζόρια από τις παρεμβάσεις του ανώτατου άρχοντα. Τι ζητάμε δηλαδή, ένα παρεμβατικό Πρόεδρο της Δημοκρατίας που θα κάνει κουμάντο ο,τι ώρα αυτός κρίνει; Αυτό είναι εκτός του πολιτεύματος. Ο κάθε θεσμός έχει την υποχρέωση του, ο τωρινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας το κάνει με θρησκευτική ευλάβεια και πάρα πολύ καλά κάνει και το κάνει με θρησκευτική ευλάβεια, δεν μπορούμε να τον φορτώνουμε με περισσότερες ευθύνες από ότι το Συντάγμα του δίνει», τόνισε χαρακτηριστικά.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η παρέμβαση Δένδια προκάλεσε αρκετό «θόρυβο» με αποτέλεσμα να προχωρήσει σε νέα δήλωση, χωρίς ωστόσο να αλλάζει τον πυρήνα των όσων είχε πει. «Μετά την έκταση που πήρε η χθεσινή μου συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά, επισημαίνω το αυτονόητο. Η Νέα Δημοκρατία είναι παράταξη που ιστορικά επεκτείνεται από τις παρυφές της Κεντροαριστεράς μέχρι την εντός του συνταγματικού τόξου Δεξιά. Οσάκις παρέκκλινε συρρικνώθηκε. Εγγύηση ότι το κέντρο βάρους του ιδεολογικού και πολιτικού προσανατολισμού της παράταξης παραμένει σταθερό, επαναλαμβάνω ότι είναι ο πρόεδρος της Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον οποίο συντεταγμένα δίνουμε τη μάχη για να απαλλαγούμε από την χειρότερη κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος. Τα λοιπά εκ του πονηρού…»,τόνισε χαρακτηριστικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα