Αγριεύουν τα πράγματα στην Αν. Μεσόγειο: Τουρκικές NAVTEX για ασκήσεις του ρωσικού στόλου

Επικίνδυνα κλιμακώνεται η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς η Άγκυρα απαντά στη γαλλική παρουσία με το αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκολ» με Navtex που ειδοποιεί για ασκήσεις του ρωσικού στόλου με πραγματικά πυρά.

Η Navtex αποτελεί ουσιαστικά ενημέρωση προς τα δύο ερευνητικά πλοίο, Oruc Reis και Barbaros, τα οποία βρίσκονται στην περιοχή, σχετικά με το που θα κάνουν τις ασκήσεις τους οι Ρώσοι.

Η πρώτη Navtex αφορά τη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κύπρου, θα ξεκινήσει στις 8 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 22

του μήνα.

Η δεύτερη άσκηση θα πραγματοποιηθεί εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Θα ξεκινήσει στις 17 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 25 του μήνα.

Μίλησε ξανά για διάλογο ο Ερντογάν: Θέλουμε πολιτική λύση, αλλά η Ελλάδα δεν το αποδέχεται

«Γραμμή» για πολιτική λύση με την Ελλάδα στην ανατολική Μεσόγειο στη βάση του win-win δίνει τώρα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με τη «Hurriyet». Ο τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με πληροφορίες της τουρκικής εφημερίδας, μιλώντας προς τα στελέχη του κόμματός του κατά τη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής την περασμένη Τρίτη (01/09), ήταν σαν να προετοίμασε και λαό της χώρας του για διάλγο με την Ελλάδα, μετά τις τελευταίες προκλήσεις του.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, στην κομματική εκδήλωση, που ήταν κλειστή, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να είπε συγκεκριμένα ότι: «Στην ανατολική Μεσόγειο έχουμε 100% δίκιο και δεν θα παραιτηθούμε από τη διεκδίκησή του. Μπορούμε να καθίσουμε με όλους στο ίδιο τραπέζι, εκτός από τη νότια Κύπρο. Δεν υποχωρούμε από τα δικαιώματά μας. Μπορούμε να βρούμε ένα κοινό έδαφος όπου όλοι να κερδίσουν. Μπορούμε να εφαρμόσουμε μια πολιτική win-win. Αλλά η Ελλάδα δεν το αποδέχεται. Εμείς όμως συνεχίζουμε τα πάντα στο τραπέζι. Υποστηρίζουμε την πολιτική λύση. Η Γερμανία θέλει να μεσολαβήσει, αλλά πρέπει να υποστηρίξει με κάποιο τρόπο και τον στρατηγικό της εταίρο τη Γαλλία».

İletişim Başkanlığı, Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu’nun (YİK), Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplandığını bildirdi https://t.co/qKOm1cMlQZ pic.twitter.com/4tTE1Ey7Gd

— Hürriyet.com.tr (@Hurriyet) September 2, 2020

«Η οικονομία μας είναι μια χαρά»

Την ίδια ώρα, όσον αφορά τις τελευταίες εξελίξεις στην οικονομία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπάθησε να δώσει έναν τόνο αισιοδοξίας λέγοντας ότι «η συρρίκνωση στις ΗΠΑ ήταν 31,7%, αλλά σε εμάς 9,9%. Η οικονομία μας είναι μια χαρά», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Ο μέσος όρος της ΕΕ ήταν στο 14%. Η κατάστασή μας είναι καλή σε σύγκριση με τις χώρες της ΕΕ. Θα το δούμε την επόμενη περίοδο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, αναμένουμε τα μεγέθη ανάπτυξης να είναι πάνω από 12-13%», ανέφερε.

Ακάρ: Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα συμφέροντα μας σε Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο και Λιβύη

Την ίδια ώρα, ο Χουλουσί Ακάρ, που φέρεται να πέταξε και κοντά στο βόρειο Αιγαίο, παρουσιάστηκε ξανά εμπρηστικός και τόνισε…«Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του έθνους μας, συμπεριλαμβανομένων και των Κυπρίων αδελφών μας, χωρίς να επιτρέψουμε την παραμικρή παραβίαση. «Όσοι κάνουν νταϊλίκια στην Ανατολική Μεσόγειο θα φύγουν όπως ήρθαν».

Σε ομιλία του κατά την τελετή έναρξης της νέας εκπαιδευτικής χρονιάς πτήσεων, ο τούρκος υπουργός τούρκος υπουργός Άμυνας είπε ότι συνεχίζονται οι δραστηριότητες στο Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο και τη Λιβύη, προσθέτοντας ότι «είναι απαραίτητο να αγωνιστούμε για να έχουμε παρουσία σε αυτή τη γεωγραφική περιοχή».

Μιλώντας σε σκληρή γλώσσα, ο Χουλουσί Ακάρ στέλνει ηχηρό μήνυμα προς ΗΠΑ και Γαλλία, δύο χώρες που έχουν εκφράσει τη σαφή στήριξή τους προς την Ελλάδα και την Κύπρο:

«Στην Ανατολική Μεσόγειο έρχονται κάποιοι απο αποστάσεις χιλιάδων χιλιομέτρων και κάνουν νταϊλίκια και παίζουν τον ρόλο του προστάτη και της ασπίδας. Θα έρθουν και θα φύγουν όπως ήρθαν. Εσείς (σ.σ.: ΗΠΑ) αν προσπαθείτε να αλλάξετε τις ισορροπίες, αφού πήρατε την απόφαση άρσης του εμπάργκο στη νότια Κύπρο, αυτό δεν θα φέρει την ειρήνη αλλά τη σύγκρουση, δεν θα φέρει τη λύση αλλά τη μη επίλυση του ζητήματος».

«Σε καμιά περίπτωση δεν μπορούμε να αφήσουμε αυτό τον αγώνα ή να τον επιβραδύνουμε», ανέφερε ο Ακάρ προσθέτοντας ότι «οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις είναι στην διάθεση του έθνους και κανείς δεν πρέπει να έχει αμφιβολία γι’ αυτό».

Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın Ege’nin kuzeyinde gerçekleştirdiği özel uçuştan görüntüler…#MSB #HulusiAkar pic.twitter.com/rs1JNXOW7m

— T.C. Millî Savunma Bakanlığı (@tcsavunma) September 3, 2020

Hulusi Akar F-16 ile Ege’de özel uçuş,gözlerindeki kin dip diri..
bizlerde Osmanlı Torunu isek,o adaları er yada geç alacağız.. pic.twitter.com/tEbO0NOuSU

— Osmanlı Beyfendisi (@osmanlibyfndisi) September 3, 2020

Keywords
Τυχαία Θέματα