Αυτός είναι ο… σπεσιαλίστας των fake news που «πέθανε» τον Γαβρά – Ο ιταλός δημοσιογράφος, Tommaso Debenedetti (εικόνες)

Μεγάλη αναστάτωση προκάλεσε σήμερα η ψευδής είδηση του θανάτου του γνωστού έλληνα σκηνοθέτη, Κώστα Γαβρά, η οποία φαινόταν ότι διαδόθηκε μέσω Twitter από τη νέα υπουργό Πολιτισμού, Μυρσίνη Ζορμπά. Τελικά, αποδείχθηκε ότι υπεύθυνος για τον σάλο που προκλήθηκε είναι ο… σπεσιαλίστας των fake news, Tommaso Debenedetti.

Ο ιταλός δημοσιογράφος,

συγγραφέας και δάσκαλος που ζει στη Ρώμη έχει προκαλέσει πολλές φορές πανικό στο Twitter, διαδίδοντας με επιτυχία ψευδείς ειδήσεις και εκθέτοντας αναγνωρισμένα διεθνή ΜΜΕ όπως το Associaded Press, τη Washington Post, τους New York Times και τον Guardian.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτός είναι και ο στόχος του. Να εκθέτει τα ΜΜΕ και να αποδεικνύει πόσο εύκολο είναι να εξαπατηθούν στην εποχή των social media.

Ο Debenedetti δημιουργεί συνεχώς ψεύτικα προφίλ στο Twitter, διαδίδει fake news και στη συνέχεια τα σβήνει. Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις των δήθεν θανάτων της αμερικανίδας ακαδημαϊκού, Καμίλ Πάλια, του Προέδρου της Συρίας, Μπασάρ Αλ Άσαντ, του πρώην πρωθυπουργού της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, του ισπανού σκηνοθέτη, Πέδρο Αλμοδοβάρ, του Πάπα Βενέδικτου και πολλών άλλων.

Keywords
Τυχαία Θέματα