Αυτός είναι ο άνθρωπος με το σπάνιο αίμα που έσωσε εκατομμύρια βρέφη (εικόνες – video)

Την τελευταία του δωρεά έκανε την περασμένη Παρασκευή ο Αυστραλός Τζέιμς Χάρισον, ο οποίος για 60 χρόνια έσωσε εκατομμύρια παιδιά προσφέροντας το αίμα του.

Ο «άνθρωπος με το χρυσό χέρι» όπως χαρακτηρίζεται στην Αυστραλία ο 81χρονος, έχει στο αίμα του ένα σπάνιο αντίσωμα που χρησιμοποιείται για την παρασκευή της αντι-D ανοσοσφαιρίνης, το φάρμακο που σώζει ζωές καθώς χορηγείται σε γυναίκες την περίοδο της κύησης, όταν αυτές πάσχουν από αυτοάνοση θρομβοπενική πορφύρα (πρωτοπαθή αυτοάνοσο θρομβοπενία).

Στην περίπτωση αυτή το αίμα της εγκύου μπορεί να είναι βλαβερό για το έμβρυο και

δημιουργείται όταν μια γυναίκα έχει ρέζους αρνητικό και κυοφορεί μωρό με θετική ομάδα αίματος.

At 81, James Harrison will no longer donate his blood after 1173 donations over six decades, during which his blood’s special antibodies, used to make a vital medicine, have saved countless infant lives. https://t.co/0Ks16zGh25 pic.twitter.com/Ay7afNOe4g

— euronews (@euronews) 16 Μαΐου 2018

Σύμφωνα με τον Αυστραλιανό Ερυθρό Σταυρό, ο Χάρισον βοήθησε να σωθούν περισσότερα από 2 εκατομμύρια μωρά, ενώ έδωσε αίμα σχεδόν 1.100 φορές.

Πλέον σταματά τις δωρεές λόγω ηλικίας, ενώ κατά την τελευταία αιμοδοσία πολλές μητέρες με τα μωρά του στην αγκαλιά έσπευσαν να τον ευχαριστήσουν προσωπικά.

Όπως δήλωσε ο Χάρισον «έχω σώσει πολλές ζωές και έχω βοηθήσει να έρθουν πολλά παιδιά στον κόσμο και ναι, αυτό με κάνει να αισθάνομαι όμορφα».

«Ελπίζω ότι είναι ένα ρεκόρ που κάποιος θα σπάσει, γιατί αυτό θα σημαίνει ότι υπάρχει αφοσίωση στην αιτία», πρόσθεσε.

Every fortnight for sixty years, James Harrison has been making the trek to the Red Cross to donate blood. #9News | https://t.co/ZiY2jT1X46 pic.twitter.com/sivoQoKz5a

— Nine News Sydney (@9NewsSyd) 11 Μαΐου 2018

Πώς ανακάλυψαν οι γιατροί τα αντισώματα

Ο Χάρισον υποβλήθηκε σε σοβαρή χειρουργική επέμβαση όταν ήταν 14 ετών και η ζωή του εξαρτήθηκε από μεταγγίσεις αίματος. Παρόλο που είχε αποστροφή στις βελόνες, υποσχέθηκε ότι και εκείνος θα γινόταν αιμοδότης για να σώσει κόσμο, όπως και έκανε.

“@Austynzogs: James Harrison,81,whose blood contains a rare antibody has helped save lives of over 2 million babies. pic.twitter.com/aqm4ErPO06

— GIDITRAFFIC (@Gidi_Traffic) 14 Μαΐου 2018

Μετά από δέκα χρόνια οι επιστήμονες ανακάλυψαν το σπάνιο αντίσωμα στο αίμα του το οποίο χρησιμοποιείται για τη δημιουργία της αντι-D ανοσοσφαιρίνης, με τους αξιωματούχος της Αυστραλία να κάνουν λόγο για δραματική αλλαγή στην ιατρική.

Λόγω της ιδιαίτερης ιδιότητας του αίματός του τού έχει κερδίσει μια θέση στο Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες, ενώ έχει βραβευτεί για το έργο του στην αιμοδοσία με το μετάλλιο Order of Australia.

Φωτογραφία: Subel Bhandari/DPA/Zuma

Keywords
Τυχαία Θέματα