Αυτές οι ψυχεδελικές αφαιρετικές συνθέσεις είναι τέχνη; (εικόνες)

Ψυχεδελικές αφαιρετικές συνθέσεις. Ροζ γραμμές συναντούν φωτεινά πράσινα και μπλε. Τουλίπες καπνού στα χρώματα του ουράνιου τόξου περιδινίζονται σε μια θαμπή σκοτεινιά, σαν γαλαξίες που ταξιδεύουν στο στερέωμα.

Είναι τέχνη; Όχι.

Είναι η ρύπανση στο κανάλι Gowanus, στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Κι ο φακός του νεοϋορκέζου φωτογράφου Steven Hirsch πολύ, μα πολύ κοντά στο «θέμα».

Τις είδαμε τις φωτογραφίες για πρώτη φορά, πέρυσι, στη μονογραφία

«Gowanus Waters» (κυκλοφόρησε από τον εκδοτικό οίκο Powerhouse Books). Πάνω από 150 χρόνια βιομηχανικά απόβλητα στο κανάλι Gowanus «μεταπλάστηκαν» σε ψυχεδελικές αφαιρετικές συνθέσεις.

Πια, το κανάλι υπόκειται σε καθεστώς Superfund Site της Υπηρεσίας Περιβαλλοντικής Προστασίας (EPA) των ΗΠΑ. Θεωρητικά, θα πάψει κάποια στιγμή να είναι τοξικό. Αν και στο διάστημα της προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ αυτό ενδέχεται να καθυστερήσει, μιας και ο εδώ και καιρό αντίπαλος της EPA, ο Scott Pruitt ηγείται πλέον της υπηρεσίας.

Αλλά αν υποθέσουμε ότι η εξέλιξη θα είναι ευνοϊκή, τότε τα νερά του Gowanus κάποια στιγμή δεν θα δίνουν αυτές τις μοναδικές «συνθέσεις».

«Μια ανοιξιάτικη μέρα, επισκεφθήκαμε το κανάλι κι ο Hirsch είδε πολλά μικροσκοπικά ψαράκια στο νερό, αλλά σχεδόν καθόλου τη γλίτσα που περίμενε ν’ ανακαλύψει για να τραβήξει καινούργιες φωτογραφίες» γράφει ο δημοσιογράφος, Jordan G. Teicher, σε πρόλογο στην έκδοση «Gowanus Waters».

«Πράγματι, λόγω του καθεστώτος Superfund Site, το κανάλι – εδώ και καιρό, οι ντόπιοι αναφέρονται σ’ αυτό ως «η Λιλά Λίμνη» – σιγά σιγά «αναρρώνει». Σε λίγο, η ρυπασμένη παλέτα του Hirsch θα είναι μια ανάμνηση» προφητεύει.

Και θα μείνουν οι συναρπαστικές φωτογραφίες του Steven Hirsch.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα