Αυτά είναι τα συστήματα ασφάλειας του Suzuki Vitara

Ο εξοπλισμός παθητικής ασφάλειας του Suzuki Vitara, περιλαμβάνει, επτά αερόσακους, οι οποίοι προστατεύουν τους επιβάτες σε περίπτωση εμπρόσθιας ή πλάγιας πρόσκρουσης, προεντατήρες ζωνών με περιοριστή δύναμης, καθώς και έναν μηχανισμό που περιορίζει την προς τα πίσω κίνηση του πεντάλ του φρένου.

Επιπλέον, το σχήμα και η κατασκευή του καπό, των υαλοκαθαριστήρων και των προφυλακτήρων εξασφαλίζουν την απορρόφηση ενέργειας έτσι ώστε να ελαχιστοποιήσουν την πιθανότητα τραυματισμού σε περίπτωση

που το όχημα έρθει σε επαφή με πεζό.

Ο εξοπλισμός ενεργητικής ασφάλειας του ιαπωνικού SUV, περιλαμβάνει το σύστημα Radar Brake Support (RBS). Όταν το αυτοκίνητο κινείται με χαμηλή ταχύτητα λόγω κυκλοφοριακής συμφόρησης, το σύστημα εντοπίζει το όχημα που βρίσκεται εμπρός, και σε περίπτωση που διαγνώσει πιθανότητα σύγκρουσης ενημερώνει τον οδηγό μέσω ηχητικού τόνου, αλλά και γραπτού μηνύματος που εμφανίζεται στην οθόνη πολλαπλών πληροφοριών του οχήματος.

Αν η πιθανότητα σύγκρουσης αυξηθεί, το RBS ενεργοποιεί το βοηθητικό σύστημα πέδησης, που αυξάνει την δύναμη πέδησης σε περίπτωση φρεναρίσματος πανικού, εάν δε το σύστημα διαγνώσει ότι η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη, εφαρμόζει αυτόματα τα φρένα στον μέγιστο βαθμό.

Με τον τρόπο αυτό το σύστημα RBS βοηθά στην αποφυγή συγκρούσεων όσο το αυτοκίνητο κινείται με χαμηλή ταχύτητα και βοηθά την ελάττωση των ζημιών σε περίπτωση πρόσκρουσης.

Το σύστημα RBS παρακολουθεί τον δρόμο μέσω ενός ευαίσθητου ραντάρ. Η τεχνολογία αυτή επιτρέπει τη λειτουργία του συστήματος ακόμα και σε υψηλή ταχύτητα, και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Το σύστημα αποτρέπει ή περιορίζει τις συνέπειες μιας σύγκρουσης με τους εξής τρεις τρόπους:

– Ειδοποίηση. Κατά τη διάρκεια κίνησης με περισσότερα από 5 χλμ./ώρα, το σύστημα εντοπίζει το όχημα που βρίσκεται εμπρός, και σε περίπτωση που υπάρχει πιθανότητα σύγκρουσης, ειδοποιεί τον οδηγό προκειμένου αυτός να ενεργοποιήσει τα φρένα.

– Βοήθεια φρεναρίσματος. Σε περίπτωση που το σύστημα διαγνώσει υψηλή πιθανότητα σύγκρουσης με το προπορευόμενο όχημα, αυξάνει την δύναμη της πέδησης κατά τη διάρκεια φρεναρίσματος πανικού, και βοηθά να αποφευχθεί πιθανή σύγκρουση ή μειώνει τις επιπτώσεις της.

– Αυτόματο φρενάρισμα. Αν το σύστημα διαγνώσει ότι η σύγκρουση με το προπορευόμενο όχημα είναι αναπόφευκτη, τότε εφαρμόζει τα φρένα αυτόματα στο μέγιστο βαθμό, προκειμένου να αποφύγει την σύγκρουση ή έστω να μειώσει της συνέπειές της.

– Σύστημα Adaptive cruise control (ACC). Το σύστημα ACC, συνδυάζει τεχνολογία cruise-control με το ραντάρ του συστήματος RBS, για να κάνει την οδήγηση ευκολότερη και πιο ξεκούραστη. Χρησιμοποιεί το ραντάρ προκειμένου να υπολογίσει την απόσταση από το προπορευόμενο όχημα, και προσαρμόζει αυτόματα την ταχύτητα του Vitara, ώστε να διατηρεί μια από τρεις, προεπιλεγμένες από τον οδηγό, αποστάσεις.

Το αμάξωμα υιοθετεί το Total Effective Control Technology (TECT) της Suzuki, για την προστασία των επιβατών σε περίπτωση σύγκρουσης και τη διατήρηση χαμηλού βάρους. Η εκτεταμένη χρήση χάλυβα με αναβαθμισμένα χαρακτηριστικά αυξάνει την ακαμψία του αμαξώματος και λόγω του περιορισμένου βάρους συμβάλει στην εξοικονόμηση καυσίμου.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα