Αυτά είναι τα 10 πιο παράξενα πασχαλινά έθιμα από όλο τον κόσμο (εικόνες – video)

Μπορεί το Πάσχα στην Ελλάδα να είναι η μεγαλύτερη γιορτή, όμως και στις υπόλοιπες χριστιανικές χώρες οι εορτασμοί είναι εξίσου εντυπωσιακοί και μεγαλειώδεις.

Άλλοτε έχοντας χρονική απόσταση εβδομάδων και άλλοτε «πέφτοντας» την ίδια ημέρα, το Ορθόδοξο και το Καθολικό Πάσχα δίνουν στους πιστούς την ευκαιρία να αναβιώσουν δεκάδες τοπικά έθιμα.

Με αφορμή την έλευση της φετινής γιορτής,

συγκεντρώσαμε και παρουσιάζουμε τα 10 πιο εντυπωσιακά και ξεχωριστά έθιμα από όλο τον κόσμο.

1. Αρωματικό… μπουγέλωμα στην Ουγγαρία

Η Δευτέρα του Πάσχα είναι για τους νεαρούς Ούγγρους η καταλληλότερη ευκαιρία για φλερτ αφού συνηθίζεται τη συγκεκριμένη ημέρα να ψεκάζουν με αρωματισμένο νερό τα κορίτσια ζητώντας τους -τι άλλο;- ένα φιλί.

Πιστεύεται ότι το νερό έχει καθαρτικές, θεραπευτικές αλλά και γονιμοποιητικές ιδιότητες.

2. Ομελέτα για έναν «λόχο» στη Γαλλία

Στην πόλη Haux ανήμερα το Πάσχα μαγειρεύεται μια τεράστια ομελέτα από 4.500 αυγά για 1.000 άτομα. Η ομελέτα σερβίρεται στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Remy Gabalda—AFP/Getty Images

Σύμφωνα με την παράδοση, όταν ο στρατός του Ναπολέοντα ταξίδευαν στη Νότια Γαλλία σταμάτησαν σε μια μικρή πόλη και έφαγαν ομελέτες. Η ομελέτα άρεσε στον Ναπολέοντα τόσο πολύ που ζήτησε από τους κατοίκους να συγκεντρώσουν όλα τα αυγά τους και να φτιάξουν μια γιγάντια ομελέτα για τον στρατό του την επόμενη ημέρα.

3. Στη Βραζιλία ο Ιούδας τρώει «ξύλο»l

Οι Βραζιλιάνοι τα βάζουν με τον Ιούδα. Έτσι, κάθε χρόνο τέτοια εποχή κατασκευάζουν χιλιάδες ψεύτικους Ιούδες τους οποίους κρεμούν σε δέντρα και τους δέρνουν. Μερικές φορές μάλιστα, στη θέση του Ιούδα βρίσκονται οι όψεις των πιο… μισητών τους πολιτικών.

Πηγή: mexican-folk-art-guide.com

Όμως δεν είναι η επιθετικότητα το μόνο χαρακτηριστικό των Βραζιλιάνων. Το Μεγάλο Σάββατο εμπνέει για χορό με αποτέλεσμα να γίνονται αρκετά μίνι-καρναβάλια στις πόλεις όλης της χώρας.

4. Η παρέλαση στη Σεβίλλη

Μια από τις μεγαλύτερες και γνωστότερες πασχαλινές παραδόσεις λαμβάνει χώρα στη Σεβίλλη, όπου 52 διαφορετικές θρησκευτικές αδελφότητες παρελαύνουν στους δρόμους της πόλης αναπαριστώντας τη σκηνή της Σταύρωσης, με χιλιάδες θεατές να συγκεντρώνονται για να παρακολουθήσουν την παρέλαση.

Πηγή: wikipedia

5. Οι «Πασχαλινές Μάγισσες» της Σουηδίας

Το Πάσχα στη Σουηδία ίσως μοιάζει περισσότερο με το Halloween, αφού ται παιδιά ντύνονται σαν «πασχαλινές μάγισσες», φορώντας μακριές φούστες, πολύχρωμα μαντίλια και βάφοντας τα πρόσωπά τους.

Σύμφωνα με την παράδοση πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι προσφέροντας ζωγραφιές με αντάλλαγμα γλυκά και άλλες λιχουδιές.

6. Μαστιγώματα και μαζικές σταυρώσεις σε Ινδονησία και Φιλιππίνες

Στην Ινδονησία ζουν περίπου επτά εκατομμύρια Καθολικών Χριστιανών αφού οι πληθυσμοί εκχριστιανίστηκαν από Πορτογάλους ιεραπόστολους.

Οι πιστοί μεταφέρουν τα αγάλματα εκείνης της εποχής δια μέσου των δρόμων των πόλεων. Όμως η πιο εντυπωσιακή παράδοση είναι ρεαλιστική αναπαράσταση της Σταύρωσης από νεαρούς άνδρες που δένονται σε σταυρούς ή αυτομαστιγώνονται.

7. Η Τσεχική παράδοση του «μαστιγώματος» των γυναικών

Τη Δευτέρα του Πάσχα οι άνδρες κατασκευάζουν αυτοσχέδια μαστίγια από κλαδιά ιτιάς, διακοσμημένα με κορδέλες.

Η ιτιά είναι το πρώτο δέντρο που ανθίζει την άνοιξη στην Τσεχία και ύμφωνα με την παράδοση τα κλαδιά της μπορούν μέσω του συμβολικού… «μαστιγώματος» να μεταφέρουν τη ζωντάνια και τη γονιμότητα στις γυναίκες.

Πηγή: http://oddfuttos.blogspot.gr

8. Η… υπερπαραγωγή της Φλωρεντίας

Μια τεράστια στολισμένη άμαξα περνάει μέσα από τους δρόμους της πόλης συρόμενη από λευκά βόδια μέχρι τον εμβληματικό καθεδρικό ναό της πόλης. Όταν ψάλλεται το Gloria, ένας από τα ομορφότερους θρησκευτικούς ύμνους που έχουν γραφτεί, ο Αρχιεπίσκοπος τοποθετεί ένα ομοίωμα περιστεριού μέσα στην άμαξα, ανάβοντας τη σπίθα για μια μεγάλη «παράσταση» πυροτεχνημάτων.

Το “Scoppio del Carro”, δηλαδή η έκρηξη της άμαξας ακολουθείται από μεγαλειώδη παρέλαση με παραδοσιακές μεσαιωνικές στολές.

9. «Χαμένοι στη μετάφραση» στις… Βερμούδες

Η παράδοση του χαρταετού που ξεκίνησε πριν χιλιάδες χρόνια από την Κίνα είναι γνωστό ότι έχει καταφέρει να βρει «νέες ζωές» εντασσόμενο στις κουλτούρες πολλών λαών σε όλο τον κόσμο.

Έτσι, το πέταγμα του χαρταετού στις Βερμούδες δεν είναι παράδοση της Καθαράς Δευτέρας, όπως στην Ελλάδα, αλλά της Μεγάλης Παρασκευής.

Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση ένας δάσκαλος που ανήκε στον βρετανικό στρατό είχε αντιμετωπίσει δυσκολίες όταν προσπάθησε να εξηγήσει στους ντόπιους κατοίκους την ανάληψη του Χριστού στον Παράδεισο.

Έτσι, σε μια προσπάθεια να γίνει πιο παραστατικός, κατασκεύασε και πέταξε έναν σταυροειδή χαρταετό που έμελλε να γίνει εθνική παράδοση για τους κατοίκους.

10. Τα… πασχαλιάτικα δέντρα της Γερμανίας

Στη Γερμανία ούτε τσουγκρίζουν, ούτε κρύβουν αυγά. Αντιθέτως τα κρεμάνε στα δέντρα της πόλης, ακολουθώντας την ίδια λογική με το στόλισμα των χριστουγεννιάτικων δέντρων.

Μερικά δέντρα μάλιστα καταλήγουν να έχουν κρεμασμένα πάνω τους χιλιάδες αυγά.

Πηγή: wikipedia

Πηγή: ytravelblog.com

Keywords
Τυχαία Θέματα