Αφουξενίδης: Δεν ήρθαμε ν’ αλλάξουμε σελίδα στις Αχαρνές, ήρθαμε να βάλουμε καινούργιο βιβλίο

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Μανώλης Καλουδάς

Με σκοπό ν’ αλλάξει τις Αχαρνές και να μετατρέψει την πόλη σε μια περιοχή που ο κόσμος της θα μπορεί «να την απολαύσει, να τη ζήσει, να τη χρησιμοποιεί», ο Θεόφιλος Αφουξενίδης διεκδικεί την ψήφο των συμπολιτών του στις προσεχείς δημοτικές εκλογές. Ο επικεφαλής της παράταξης, «Αχαρνές, Αλλαγή Τώρα», μίλησε στο altsantiri.gr για το πρόγραμμά του, τη μετάβαση στην επόμενη μέρα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τέταρτος μεγαλύτερος δήμος της Αττικής.

Από τις παιδικές χαρές μέχρι τις αθλητικές εγκαταστάσεις.

Αναλυτικά τα όσα είπε:

Bρισκόμαστε μόλις μια εβδομάδα πριν τις εκλογές, αλλά για πολλούς από τους καθημερινούς πολίτες η προεκλογική περίοδος μόλις αρχίζει. Αυτό σημαίνει ότι για πολύ κόσμο, το προφίλ των υποψηφίων δημάρχων, είναι λίγο ή και ελάχιστα γνωστό. Θα μπορούσατε να μας δώσετε μια πολύ γρήγορη εικόνα των προσωπικών σας στοιχείων;

«Βεβαίως. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Μενίδι και είμαι ποντιακής καταγωγής. Σπούδασα οικονομικά και οργάνωση και διοίκηση επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και κατόπιν έκανα μεταπτυχιακές σπουδές στη Βοστόνη των ΗΠΑ με ειδίκευση στα χρηματοοικονομικά και τη διαχείριση κρίσεων.

Επαγγελματικά, δραστηριοποιούμαι στις Αχαρνές τα τελευταία 15 χρόνια ως οικονομολόγος με δικό μου λογιστικό-οικονομοτεχνικό γραφείο. Ζω μόνιμα στις Αχαρνές και είμαι παντρεμένος με την Μαρία Χαριτίδη και έχουμε ένα γιό».

Σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις που θυμάμαι, υπάρχει πάντα από αρκετούς υποψηφίους η αναφορά στην κρισιμότητα αυτών των εκλογών. Ακούμε και διαβάζουμε και σε αυτές τις εκλογές για το πόσο κρίσιμες είναι. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

«Το βρίσκω πολύ λογικό. Κάθε σημαντική λειτουργία της Δημοκρατίας είναι κρίσιμη για την πορεία τόσο ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας, όσο και του κάθε πολίτη. Τώρα, αν κάποιοι αρέσκονται σε επιφανειακές αναλύσεις του τύπου «όλοι τα ίδια λένε» ή «όλοι τα ίδια είναι» το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι οι υπεργενικεύσεις καταργούν την ευθυκρισία. Η αλήθεια είναι πως «ούτε όλοι είμαστε ίδιοι, ούτε όλοι λέμε τα ίδια».

Αμφιβάλλει κανείς ότι ο τρόπος που ψηφίζουμε αντανακλά πολιτικές και πρακτικές πού μπορεί να διαφέρουν ριζικά μεταξύ τους; Για να είμαι ειλικρινής η φράση «όλοι τα ίδια λένε, όλοι τα ίδια είναι», ταιριάζει καλύτερα σε κάποιον βολεμένο από το σύστημα παρά σε έναν ώριμο ψηφοφόρο».

Θα ήθελα τώρα να εξειδικεύσουμε λίγο τη συζήτησή μας γύρω από το εκλογικό τοπίο στην πόλη. Το πρώτο ερώτημα λοιπόν είναι: Γιατί τόσες πολλές παρατάξεις – κάπου δέκα αν δεν κάνω λάθος – για αυτές τις δημοτικές εκλογές στις Αχαρνές; Δεν θα αρκούσαν 4-5 παρατάξεις για να καλύψουν την ποικιλία που υπάρχει στα βασικά «θέλω» της τοπικής κοινωνίας;

«Την ερώτηση αυτή την ακούω συχνά από συμπολίτες μας. Οι εκλογικές συμπράξεις μεταξύ φορέων έχουν νόημα μόνο αν στηρίζονται σε προγραμματικές συγκλίσεις. Σε διαφορετική περίπτωση πρόκειται για τυχοδιωκτικούς ελιγμούς. Όποτε πλησιάζει η προεκλογική περίοδος υπάρχει πάντα ένα διερευνητικό κλίμα – έστω και άτυπο – σχετικά με την πιθανότητα δημιουργίας συμμετοχικών σχημάτων. Κατά τις επαφές που είχα εγώ με άτομα που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Αυτοδιοίκησης δεν προέκυψε καμία ιδεολογική/προγραμματική σύγκλιση, ώστε να ξεκινήσει αποτελεσματική συζήτηση για ενιαία κάθοδο σε αυτές τις δημοτικές εκλογές.

Σε κάθε περίπτωση, όσοι με ρωτούν γιατί δεν τα βρήκαμε μεταξύ μας κάποιοι υποψήφιοι, ώστε να υπάρχουν λιγότερες παρατάξεις, δεν μου έχουν πει για ποιο λόγο τους ενοχλεί να υπάρχουν πολλές παρατάξεις. Τι θα άλλαζε αν αντί για 10 παρατάξεις υπήρχαν 5; Φυσικά, δεν συζητώ καν την προοπτική να υπάρχουν μόνο δύο παρατάξεις, που θα εναλλάσσονται στη διοίκηση του δήμου οπότε οι ανάγκες και οι προσδοκίες των πολιτών, δε θα αποτελούν ισχυρό κίνητρο στις πολιτικές και διοικητικές τους αποφάσεις. Η πολυφωνία κατά τη γνώμη μου είναι βασική αρχή της δημοκρατίας.

Tο βασικό χαρακτηριστικό της δικής μας παράταξής μας είναι ότι σχηματίστηκε χωρίς παρασκήνιο και μυστικές συμφωνίες. Ούτε επιζητήσαμε, ούτε δεχτήκαμε την παρασκηνιακή έγκριση των παραδοσιακών τοπικών παραγόντων που υπάρχουν στην πόλη μας.

Είμαστε μια παράταξη που προέκυψε από τη βάση της τοπικής μας κοινωνίας χωρίς χειροφιλήματα και χωρίς δεσμεύσεις προς τους διάφορους παραδοσιακούς οικονομικο-πολιτικούς φυλάρχους.

Εκφράζουμε – άμεσα και αυθεντικά – τα συμφέροντα και τις αγωνίες της κοινωνικής βάσης, δηλαδή του απλού καθημερινού πολίτη των Αχαρνών. Δεν έχουμε, δεν αναφερόμαστε και δεν λογοδοτούμε σε κανέναν τοπικό πατρώνο. Ο μόνος στον οποίο δίνουμε – και θα δίνουμε – λογαριασμό είναι ο πολίτης των Αχαρνών. Αυτόν αναγνωρίζουμε και αυτός πρέπει να είναι ο μοναδικός εντολέας μας: ο καθημερινός πολίτης».

Πείτε μας λίγα λόγια για το ψηφοδέλτιό σας;

«Καλό είναι οι πολίτες να θυμούνται ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι αποτελούν τους στενότερους συνεργάτες ενός δημάρχου στη διοίκηση του Δήμου. Συνεπώς, ισχύει ότι η ποιότητα των δημοτικών συμβούλων καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα της Δημοτικής αρχής. Για το λόγο αυτό, είναι κρίσιμο – σε κάθε εκλογική αναμέτρηση – να εξετάζει ο πολίτης τους στενούς συνεργάτες των επικεφαλής των δημοτικών Παρατάξεων.

Ας έλθουμε τώρα στα χαρακτηριστικά των δημοτικών συμβούλων και ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Είναι προφανές πως η αρχική προϋπόθεση για την συμμετοχή ενός υποψηφίου σε κάποια παράταξη δεν μπορεί παρά να είναι η διάθεση του να ασχοληθεί με τα κοινά. Δυστυχώς, στη χώρα μας υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στις τοπικές κοινωνίες με γνώσεις, με έξυπνες ιδέες και με ηθικό ανάστημα να ασχοληθούν με τα κοινά, αλλά περιμένουν τους άλλους να τους λύσουν τα προβλήματα της περιοχής που ζουν.

Ένα δεύτερο στοιχείο είναι, φυσικά, η αποδοχή των αρχών της ιδρυτικής μας διακήρυξης. Βέβαια, παρατηρείται το φαινόμενο της δημιουργίας δημοτικών παρατάξεων, χωρίς την δημοσίευση Ιδρυτικής Διακήρυξης. Παρεΐστικες πρακτικές που δεν αντέχουν σε σοβαρή κριτική.

Ένα τρίτο σημαντικό σημείο για τη συμμετοχή ενός πολίτη στον εκλογικό συνδυασμό της παράταξης μας είναι η αντιπροσωπευτικότητα. Δεν είναι δυνατόν ένας επικεφαλής μιας δημοτικής παράταξης να φτιάξει έναν συνδυασμό που αποτελείται μόνο από νέους, μόνο από μηχανικούς, μόνο από ιδιωτικούς υπαλλήλους ή από κατοίκους μιας μόνο συνοικίας. Είναι βασικό θέμα εύρυθμης κοινωνικής λειτουργίας, στην ουσία είναι θέμα δημοκρατίας, μια Δημοτική παράταξη να απεικονίζει την ηλικιακή, μορφωτική και επαγγελματική ποικιλότητα της τοπικής κοινωνίας, καθώς και κατοίκους από όλες τις περιοχές της πόλης. Θεωρώ ότι δεν χρειάζεται καν να αναφερθώ στην αυτονόητη ανάγκη ισότιμης παρουσίας γυναικών και ανδρών στο συνδυασμό».

Τι θ’ απαντούσατε στην ερώτηση: Γιατί κάποιος να ψηφίσει εσάς και όχι κάποιον άλλον;

«Ειλικρινά, θα με ευχαριστούσε να μου κάνει αυτή την ερώτηση ο κάθε πολίτης που κουβεντιάζω μαζί του θέματα του δήμου και των δημοτικών εκλογών. Πολύ συνοπτικά, θα σας πω ότι η ενασχόλησή μου με τα κοινά από το 2007 με έφερε ακόμη πιο κοντά στις καθημερινές ανάγκες των συμπολιτών μας. Ακούω, βλέπω, ζω μέσα από τα σπίτια των κατοίκων της πόλης μας αγωνίες και προβληματισμούς και ως μέλος αυτής της μεγάλης οικογένειας γνωρίζω καλά τα τρωτά της σημεία. Η καλή γνώση των προβλημάτων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση της επίλυσης τους. Μετατρέπουμε τις Αχαρνές σε σύγχρονη Ευρωπαϊκή πόλη. Όραμα και βασική επιδίωξή μου αποτελεί η μεταμόρφωση του τόπου από «χωριό» σε επίπεδο υποδομών και πολιτικής αντίληψης με όρους φυλάρχου, σε μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή πόλη με όλες όμως εκείνες τις ηθικές και εθιμικές αρχές του χωριού αναλλοίωτες. Δεν ήρθαμε ν’ αλλάξουμε σελίδα στις Αχαρνές, ήρθαμε να βάλουμε καινούργιο βιβλίο».

Αν η τοπική κοινωνία σας εκλέξει δήμαρχο ποιο θα είναι το αναπτυξιακό σας σχέδιο για τις Αχαρνές;

«Σε διάφορες τοποθετήσεις μου, τόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο, όσο και σε συνεντεύξεις, έχω χρησιμοποιήσει δυο όρους κλειδιά. Η αναπτυξιακή στρατηγική μιας σύγχρονης και αποδοτικής Δημοτικής Αρχής στηρίζεται στην Ελκυστικότητα και στην Υπερτοπικότητα. Οικοδομώντας αυτούς τους δύο πυλώνες θα πετύχουμε και την ανάπτυξη στις Αχαρνές».

Θα θέλατε να μας αναλύσετε αυτούς τους δύο όρους; Κι ας ξεκινήσουμε με την ελκυστικότητα.

«Ναι βεβαίως κύριε Καλουδά. Για να μπορέσει να επιτύχει βιώσιμη ανάπτυξη και κοινωνική βελτίωση μια πόλη πρέπει να είναι ελκυστική. Να προσελκύει οικονομικές δραστηριότητες που παράγουν θέσεις εργασίας, που αυξάνουν την αξία γης και κτηρίων και κατά συνέπεια τα έσοδα του δήμου. Βεβαίως, για να είναι μια πόλη ελκυστική χρειάζονται υποδομές. Πρέπει να υπάρχουν παιδικές χαρές και γήπεδα, όπου κάθε παιδί της πόλης μας θα μπορεί να παίξει ξέγνοιαστο και ασφαλές. Πρέπει να έχει ασφαλείς, καθαρούς και καλοσυντηρημένους ανοιχτούς χώρους. Πρέπει να υπάρχουν άνετες, συνεπείς και συνδυασμένες δημόσιες συγκοινωνίες με μέσα σταθερής τροχιάς. Πρέπει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την παροχή φυσικού αερίου. Πρέπει οι παραγωγικές εγκαταστάσεις των οικονομικών μονάδων να μην κινδυνεύουν να πλημμυρίσουν σε περιπτώσεις βροχοπτώσεων.

Πρέπει να εξαλειφθεί η διοικητική γραφειοκρατία. Ένα πρώτο βήμα για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στον πολίτη είναι ο Ψηφιακός Mετασχηματισμός και η διαχείριση της πόλης με Σύστημα Γεωγραφικών Πληροφοριών (G.I.S.). Αυτά τα ‘πρέπει’, που μόλις ανέφερα, συνθέτουν ένα απαιτητικό πλαίσιο συντονισμένων δράσεων και πολιτικών για να γίνουν οι Αχαρνές μια ανθρώπινη και ελκυστική πόλη. Αυτά τα πρέπει αποτελούν το βασικό στόχο της παράταξης μας και η υλοποίησή τους θα ολοκληρωθεί στην πρώτη τετραετία μας».

Γιατί θεωρείτε τόσο σημαντική την υπερτοπικότητα;

«Η κεντρική έννοια αυτού του όρου προκύπτει από το εξής παράδειγμα: Όταν ένας γεωργός παράγει σιτάρι που επαρκεί μόνο για να έχει ψωμί η οικογένεια του είναι αδύνατον να επιβιώσει. Χρειάζονται χίλια δυο άλλα αγαθά και υπηρεσίες τα οποία, καθώς δεν έχει πόρους δεν μπορεί να τα αποκτήσει.

Συνεπώς, απαραίτητος όρος επιβίωσης για ένα ανθρωπογενές σύστημα – και ένα τέτοιο σύστημα είναι μια πόλη- είναι να παράγει σε ορισμένους τομείς περισσότερα αγαθά και υπηρεσίες από ό,τι επαρκούν μόνο για τις ανάγκες των κατοίκων της πόλης. Χρειάζεται να έχει καταστήματα που προσελκύουν και εξυπηρετούν και πελάτες από άλλες περιοχές. Χρειάζεται να έχει κτήρια Γραφείων που όχι μόνον καλύπτουν τις επαγγελματικές ανάγκες των κατοίκων, αλλά και ανάγκες επαγγελματιών από άλλες περιοχές. Χρειάζεται να είναι η έδρα μεγάλων Δημόσιων Οργανισμών και κρατικών φορέων (ΙΚΑ, ΔΟΥ, Νοσοκομεία) για τις ανάγκες των κατοίκων της πόλης, αλλά και κατοίκων γειτονικών δήμων. Ο δήμος μας, όλα αυτά τα χρόνια, όχι μόνο έχει αδιαφορήσει για την ενίσχυση του υπερτοπικού του χαρακτήρα, αλλά δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια για να προστατεύσει τις υπερτοπικές δραστηριότητες της πόλης μας από τη συνεχή υποβάθμισή. Αυτό το φαινόμενο μπορεί να αντιστραφεί με την ενεργό δική μας συμμετοχή στα κέντρα λήψης αποφάσεων και την αξιοποίηση της δημοτικής μας περιουσίας».

Θα θέλατε να μας αναφέρετε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αξιοποίησης της δημοτικής περιουσίας με υπερτοπικές προοπτικές;

«Υπάρχουν πάρα πολλές ευκαιρίες υπερτοπικής ανάπτυξης στην πόλη μας, καθώς η δημοτική περιουσία παραμένει αναξιοποίητη εδώ και δεκαετίες. Η στασιμότητα των προηγούμενων χρόνων μας δίνει ευκαιρίες ανάπτυξης. Μέχρι το 2023 θα έχουν μπει οι βάσεις για να αλλάξει το κύρος των Αχαρνών.

Πρώτο και κύριο το κτήμα Αμυγδαλέζας. Θα διακηρύξουμε διεθνή διαγωνισμό για να πάρουμε τις καλύτερες προτάσεις για την μέγιστη δυνατή αξιοποίησή του με στόχο την δημιουργία ενός εμβληματικού θεματικού πάρκου που θα λειτουργήσει ως πόλος έλξης για όλους τους κατοίκους του λεκανοπεδίου αλλά και τα εκατομμύρια τουριστών που επισκέπτονται την Αθήνα ετησίως.

Παράλληλα με αυτό θα εντάξουμε σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα όλους τους χώρους της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στοχεύοντας στην ανάδειξη των βασιλικών κτημάτων στο Τατόι και στην ενοποίηση των αρχαιολογικών μας χώρων μέσω σύγχρονων πεζόδρομων και ποδηλατόδρομων.

Το όνομά μας είναι ο πολιτισμός μας. Το μεγαλύτερο θέατρο της Αττικής μπορεί να αποτελέσει προπύργιο της προβολής μας στην παγκόσμια τουριστική κοινότητα. Άμεση αποζημίωση όλων των επικείμενων ιδιοκτησιών και ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου των Αχαρνών.

Επίσης, αξιοποίηση της εγκαταλελειμμένης δημοτικής περιουσίας και δημιουργία κοινωνικών δομών μεγάλης κλίμακας, όπως Δημοτικό Γηροκομείο και Κέντρο Άνοιας.

Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Παρόλο που ζούμε στην εποχή της πληροφορίας οι πολίτες συνεχίζουν να ταλαιπωρούνται και να χάνουν πολύτιμο χρόνο από παρωχημένα διοικητικά συστήματα. Άμεση λειτουργία εξειδικευμένων ΚΕΠ για θέματα υγείας και επιχειρηματικότητας.

Η ανάγκη λειτουργίας του κολυμβητηρίου του Ολυμπιακού Χωριού και Αξιοποίηση των αθλητικών εγκαταστάσεών είναι άμεση.

Δεν είναι δυνατόν γραφειοκρατικές αγκυλώσεις να αποστερούν από τον πολίτη την περιουσία του. Παραχώρηση όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων του Ολυμπιακού Χωριού στο δήμο μας εντός έξι μηνών από την ανάληψη καθηκόντων και άμεση χρήση από τους δημότες μας, με σεβασμό στους συλλόγους της περιοχής.

Και τέλος, να σταθώ στην Πάρνηθα, όπου θα μπορούσαν να λειτουργήσουν από παιδικές κατασκηνώσεις και θερινά camps μέχρι εξειδικευμένα σχολεία. Η Πάρνηθα είναι η ταυτότητά μας. Το βουνό των παιδικών μας χρόνων μετά την καταστροφική πυρκαγιά έχει εγκαταλειφθεί. Σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, εντάσσουμε άμεσα τις υποδομές της Πάρνηθας σε προγράμματα για χρήση από εμάς και τα παιδιά μας. Ζούμε με το βουνό μας, δίνουμε στην Πάρνηθα ζωή».

Keywords
αχαρνες, βιβλιο, εκλογες, σημαίνει, ηπα, συμμετοχή, συγκοινωνιες, ικα, δου, βασεις, αθηνα, θεατρο, κεπ, ολυμπιακος, σχολεια, κινηση στους δρομους, που ψηφιζουμε, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, δημοτικες εκλογες 2010, εκλογες 2010, δημοτικοι συμβουλοι, σταυροι δημοτικων εκλογων, δημοτικοι συμβουλοι δημου αθηναιων, ψηφοι δημοτικων συμβουλων, αποτελεσματα δημοτικων συμβουλων , σταση εργασιας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, αξια, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, σχεδιο αθηνα, αλλαγη ωρας 2013, εκλογες 2010 δημοτικες, κοινωνια, βημα, γηπεδα, γηροκομειο, γνωμη, γνωση, δου, εδρα, ηπα, θεμα, κεπ, περιοδος, πλαισιο, προγραμμα, ψωμι, αποζημιωση, βιωσιμη αναπτυξη, δευτερο, δημος, δυστυχως, διοικηση, δικη, ειλικρινης, ειπε, υπαρχει, ελξης, εβδομαδα, ενεργεια, εννοια, εξι, εποχη, ιδεες, ιδια, υπηρεσιες, υπηρχαν, ισχυει, θεοφιλος, θεσεις εργασιας, ηθικο, εικονα, κατασκηνωσεις, κυριε, κλιμα, κτημα, λαθος, λειτουργια, λογια, λογο, μενιδι, μαρια, νοημα, παντα, οικογενεια, ονομα, οραμα, ορος, ουσια, παιδι, παιδια, ποιοτητα, προβληματα, προγραμματα, συζητηση, συμμετοχή, σιταρι, σπιτια, σχεδιο, ταυτοτητα, τατοι, το βουνο, υλοποιηση, φυσικα, εξυπνες ιδεες, γνωσεις, χωρα, σημαίνει, θεματα, θεσεις, υγειας, βεβαιως, βουνο
Τυχαία Θέματα