«Οι πολίτες μπούχτισαν με την ιδιότυπη αριστοκρατία των μεγάλων πολιτικών οικογενειών», λεει ο Ηλιόπουλος

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων με την «Ανοιχτή Πόλη», Νάσος Ηλιόπουλος, παραχώρησε μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην εφημερίδα Documento και τον δημοσιογράφο Άγγελο Προβολισιάνο.

Ο Νάσος Ηλιόπουλος μιλώντας στο Documento εκφράζει την πεποίθηση ότι από την επομένη του πρώτου γύρου θα αρχίσει τη μάχη για να κερδίσει τον Δήμο.

«Να σας πω την αλήθεια θα ένιωθα αφόρητα, αν έπρεπε διαρκώς να αναμετριέμαι με το βάρος μιας οικογενειακής ιστορίας ή ακόμα χειρότερα αν έπρεπε να υλοποιήσω τον οικογενειακό προγραμματισμό των δυναστειών που προετοιμάζουν

δελφίνους και διαδόχους!» ήταν η απάντηση του Νάσου Ηλιόπουλου σε ερώτηση σχετικά με την αναγνωρισιμότητα των αντιπάλων υποψηφίων του.

Συνεχίζοντας ο υποψήφιος Δήμαρχος με την «Ανοιχτή Πόλη», υπογράμμισε πως «έχουμε μπουχτίσει, στην Αθήνα και όχι μόνο στην Αθήνα, με τους γόνους και την ιδιότυπη αυτή αριστοκρατία των μεγάλων πολιτικών οικογενειών. Και αυτό το θεωρώ μια υγιή αντίδραση. Διότι δυστυχώς οι μεγάλες και ιστορικές πολιτικές οικογένειες του τόπου μας έχουν αποδειχθεί ότι στην πάροδο του χρόνου εστιάζουν μονοσήμαντα στην αναπαραγωγή τους στην κεντρική σκηνή. Για να το πω απλά, ποτέ δεν ένιωσα μειονεκτικά που πήγα σε δημόσιο σχολείο, σε ελληνικό πανεπιστήμιο, που δούλεψα στην ιδιωτική εκπαίδευση, και οργανώθηκα στην αριστερά σε μία εποχή που η εξουσία φάνταζε σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Είμαι περήφανος για όλα αυτά».

Σχετικά με το αν θεωρεί πλεονέκτημα τους δεσμούς του με την «πίσω αυλή» της Αθήνας ο Νάσος Ηλιόπουλος δήλωσε: «Το ότι γεννήθηκα, μεγάλωσα και έζησα στην Αθήνα δεν είναι ένα μεταφυσικό ατού, αλλά η αναγκαία συνθήκη για να μπορώ σήμερα να ξέρω για ποιο πράγμα μιλάμε όταν για παράδειγμα αναφερόμαστε στις υποβαθισμένες της περιοχές. Ο κ. Μπακογιάννης και ο κ. Γερουλάνος γνωρίζουν -στο βαθμό που γνωρίζουν- μόνο μία Αθήνα: αυτήν του ιστορικού κέντρου. Η Αθήνα όμως δεν περιορίζεται εκεί. Ισα-ίσα εμείς στην Ανοιχτή Πόλη υποστηρίζουμε ότι η μάχη για την Αθήνα αρχίζει από τις γειτονιές της. Και αυτό δεν το υποστηρίζουμε επειδή ακούγεται ωραίο. Το λέμε για τον απλό λόγο, ότι αυτή είναι η δική μας Αθήνα. Τόσο απλά».

Όσον αφορά στην πεποίθησή του ότι θα βρίσκεται στον δεύτερο γύρο, ο Νάσος Ηλιόπουλος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι αυτό «προκύπτει από την καθημερινή μου συζήτηση στους δρόμους της Αθήνας».

Όπως εξήγησε, όταν ξεκίνησε -ήταν και οι μέρες του Μακεδονικού- σκεφτόταν ότι ενδεχομένως μπορεί να έρθει αντιμέτωπος με βίαιες και οργισμένες αντιδράσεις. Ωστόσο τρεις μήνες μετά, ύστερα από εκατοντάδες χιλιόμετρα στους δρόμους της πόλης και χιλιάδες συζητήσεις σημειώνει ότι «η εικόνα είναι παντελώς διαφορετική από αυτήν των δημοσκοπήσεων».

«Ακόμα και όσοι διαφωνούν με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ή την Ανοιχτή Πόλη, μας ζητάνε να κάνουμε περισσότερα. Και αυτό είναι ένα υγιές και παραγωγικό αίτημα. Στους κακεντρεχείς λοιπόν συνιστώ υπομονή μία εβδομάδα. Και την επόμενη του πρώτου γύρου, ξεκινάμε τη μεγάλη μάχη για να κερδίσουμε το Δήμο».

Τέλος, ο Νάσος Ηλιόπουλος αναφέρθηκε και στο θέμα της βραχυχρόνιας μίσθωσης υπογραμμίζοντας πως «το Αirbnb -και άλλες πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης- προσέφεραν τις ημέρες της κρίσης μια διέξοδο για χιλιάδες ανθρώπους επιτρέποντάς τους να ενισχύουν το εισόδημά τους. Σήμερα είμαστε αντιμέτωποι με μία διαφορετική πραγματικότητα: επιχειρηματικά συμφέροντα αγοράζουν ολόκληρες πολυκατοικίες και μετατρέπουν τα διαμερίσματα σε χώρους βραχυχρόνιας μίσθωσης. Αυτό έχει δύο συνέπειες: ανεβαίνουν τα ενοίκια και εκδιώκονται οι μόνιμοι κάτοικοι. Κατά συνέπεια, πρέπει ο δήμος άμεσα να διαμορφώσει πολιτική για το θέμα και να συνομιλήσει με τα αρμόδια υπουργεία για τη λήψη μέτρων. Εγώ είμαι ξεκάθαρος: να απαγορευτεί η δραστηριότητα επιχειρήσεων στον χώρο της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Αν μια εταιρεία θέλει να δραστηριοποιηθεί στον κλάδο, να ανοίξει ξενοδοχείο, να προσαρμοστεί στη νομοθεσία, να αναλάβει την ευθύνη που της αναλογεί. Αυτό το πρώτο μέτρο πρέπει να συνδυαστεί με επιμέρους ρυθμίσεις που θα επιτρέψουν την συνύπαρξη του Airbnb με την κανονικότητα της πόλης».

Keywords
Τυχαία Θέματα