Xάος, θυμός και διαδηλώσεις για την απόφαση Τραμπ για τους πρόσφυγες (εικόνες – video)

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ έδωσε εντολή να απαγορευτεί η είσοδος σε ανθρώπους από επτά μουσουλμανικές χώρες, μια απόφαση που πυροδότησε σύγχυση και θυμό, ενώ εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες βρέθηκαν εγκλωβισμένοι σε αεροδρόμια.

Στην, ίσως, πιο δραστική απόφασή του, την πρώτη εβδομάδα ως πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Τραμπ, έθεσε σε εφαρμογή το τετράμηνο «πάγωμα» εισόδου προσφύγων στη χώρα, από τη Συρία και έξι ακόμη χώρες.

Η

αντίδραση από ακτιβιστές των δικαιωμάτων αλλά και τους Δημοκρατικούς ήταν σφοδρή και δεσμεύθηκαν να προσφύγουν κατά της απόφασης. Μετά από μια ημέρα σύγχυσης, χάους και διαμαρτυριών στα αεροδρόμια όλης της χώρας, ένας ομοσπονδιακός δικαστής ανέστειλε την απαγόρευση.

Κόσμος που είχε συγκεντρωθεί έξω από το δικαστικό μέγαρο στο Μπρούκλιν αλλά και σε αεροδρόμια του Ντάλας, του Σικάγο, της Νέας Υόρκης και αλλού, χαιρέτισαν την απόφαση, ωστόσο είναι σαφές πως η δικαστική αναστολή δεν ανατρέπει την απόφαση Τραμπ, απλώς την αναστέλλει προσωρινά.

«Ντόναλντ, η σύζυγός σου είναι μετανάστης», έγραφε ένα πλακάτ που κρατούσε κάποιος από τους συγκεντρωμένους στο αεροδρόμιο του Σαν Φρανσίσκο υπενθυμίζοντας στον Τραμπ ότι η Πρώτη Κυρία έχει γεννηθεί στη Σλοβενία και έγινε πολίτης των ΗΠΑ πριν από 11 χρόνια.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, δήλωσε χθες στους δημοσιογράφους του Λευκού Οίκου, ότι δεν πρόκειται για «απαγόρευση Μουσουλμάνων» κι ότι ήταν κάτι που έπρεπε να είχε γίνει εδώ και καιρό.

«Πάει καλά, πολύ καλά. Το βλέπετε στα αεροδρόμια, το βλέπετε παντού», δήλωσε μεταξύ άλλων.

Πέρα από τη Συρία, η απαγόρευση εισόδου αφορά ανθρώπους με διαβατήρια από το Ιράν, το Ιράκ, τη Λιβύη, τη Σομαλία, το Σουδάν, τον Λίβανο και την Υεμένη.

Keywords
Τυχαία Θέματα