Oxfam: Η περιουσία του φτωχότερου μισού του πλανήτη στα χέρια οκτώ ανθρώπων

Οκτώ άνθρωποι έχουν την ίδια περιουσία με αυτή του φτωχότερου μισού του πλανήτη, μία ανισότητα που «απειλεί να διαλύσει τις κοινωνίες μας», ανέφερε η Oxfam, πριν από την έναρξη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

Η περιουσία των φτωχότερων 3,6 δις ανθρώπων στον κόσμο είναι ισοδύναμη με αυτή οκτώ επιχειρηματιών (έξι Αμερικανών, ενός Ισπανού και ενός Μεξικανού).

Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται ο ιδρυτής της Microsoft,

Μπιλ Γκέιτς, ο ιδρυτής του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ και ο ιδρυτής της Amazon, Τζεφ Μπέζος.

Η Oxfam συνέδεσε τη μεγάλη διαφορά μεταξύ πλουσίων και φτωχών με την αυξανόμενη δυσαρέσκεια με τις πολιτικές σε όλο τον κόσμο.

«Από το Brexit στην επιτυχία της προεδρικής εκστρατείας του Τραμπ, η ανησυχητική άνοδος του ρατσισμού και η ευρεία απογοήτευση με την πολιτική αποτελούν ενδείξεις ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι στις πλούσιες χώρες δεν είναι πλέον πρόθυμοι να ανεχθούν το status quo», αναφέρει η Oxfam στην έκθεσή της.

Η φιλανθρωπική οργάνωση τόνισε ότι τα νέα δεδομένα σχετικά με την κατανομή του πλούτου από χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα, την ανάγκασαν να αναθεωρήσει τους δικούς της υπολογισμούς, αφού πριν από ένα χρόνο ο πλούτος του μισού του παγκόσμιου πληθυσμού ήταν στα χέρια 62 ατόμων.

Στην έκθεσή της, η Oxfam απηύθυνε έκκληση για αύξηση των φορολογικών συντελεστών που στοχεύουν σε «πλούσιους ανθρώπους και συνεργασίες», καθώς και μια παγκόσμια συμφωνία για τον τερματισμό του ανταγωνισμού μεταξύ των χωρών με χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές των επιχειρήσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα