Κομοτηνή: 50 χρόνια ψαράς στο Πόρτο Λάγος

17:44 16/1/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

«Δύσκολα βγάζουμε μεροκάματο» δηλώνει ο Ευστράτιος Καραφύλλης στο τέλος μιας κοπιαστικής ημέρας. Ψαράς εδώ και μισό αιώνα στο Θρακικό Πέλαγος ζει κι εργάζεται στο Πόρτο Λάγος εκεί και το καΐκι του. «Μουρμούρια» και «Κεφαλόπουλα» τα «λάφυρα» της σημερινής ημέρας «ήταν καλή μέρα, αν και πήραμε «σαβούρα» στα δίχτυα μας» δηλώνει ο έμπειρος ψαράς σημειώνοντας ότι ένα – ένα θα πρέπει να τα καθαρίσουν ξανά.

«Καλό σημάδι, λόγω του Χειμώνα, η εξαφάνιση των ιταλικών καβουριών που μας έτρωγαν τα δίχτυα» δηλώνει ο κος Καραφύλλης.

Τον συναντήσαμε στο καΐκι του να ξεχωρίζει τα ψάρια εκείνος, η αδερφή του και η κόρη του. Εκεί και ο μικρός εγγονός του. «Όλη η οικογένεια του ψαρά είναι στο πόδι» σημειώνει γνωρίζοντας καλά ότι το μεροκάματο βγαίνει δύσκολα «Το πετρέλαιο είναι πανάκριβο, η φορολογία μεγάλη κι ο αλιευτικός πλούτος μικρός» δηλώνει σημειώνοντας «λέμε ότι είμαστε καλά, γιατί εμείς τα αφεντικά, εμείς και οι εργαζόμενοι. Όσο κρατήσουμε, τι να κάνουμε; Φοβάμαι ότι δεν θα προλάβω να βγω στη σύνταξη γιατί έχω προβλήματα υγείας» δηλώνει μην κρύβοντας την ανησυχία του για το μέλλον του και το μέλλον του επαγγέλματος.

«Τα τελευταία χρόνια, τα χρόνια της κρίσης, οι νέοι έμειναν στη Θάλασσα, δεν έφυγαν κι αυτό είναι καλό» σημειώνει σπεύδοντας να προσθέσει. «Εμείς οι ψαράδες θα πεθάνουμε τελευταίοι γιατί ένα ψάρι θα το πιάσουμε, το φαγητό δεν θα μας λείψει.»

Τι αποκομίζετε ασχολούμενος με τη θάλασσα; Τον ρωτάμε για να τον ακούσουμε να απαντά χωρίς δεύτερη σκέψη «Όταν είμαι στη θάλασσα, δεν ακούω, ούτε βλέπω τίποτα, ανοίγει η καρδιά μου. Από μικρός μου άρεσε αυτή η δουλειά. Πρέπει να την αγαπάς τη δουλειά για να μπορείς να την κάνεις.»

Φώτο: Ο Ευστράτιος Καραφύλλης στο καΐκι του Φωτογράφος: Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα