Περίπτερα, μίνι μάρκετ και κάβες κλείνουν στις 12 το βράδυ στις «κόκκινες» περιοχές (video)

Νέα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού στις επιβαρυμένες περιοχές ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση για την πορεία του ιού στη χώρα, με τη συμμετοχή του επίκουρου καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας,Γκίκα Μαγιορκίνηκαι του υφυπουργού Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη.

Όπως ανακοίνωσε ο Νίκος

Χαρδαλιάς στις επιβαρυμένες επιδημιολογιακά περιοχές όπως στην Αττική, Ημαθία, Κιλκίς, Πέλλα, Πιερία, Χαλκιδική, Χανιά, Ηράκλειο, Κρήτης, Λέσβο και Μύκονο απαγορεύεται η λειτουργία καταστημάτων λιανικής πώλησης από τις δώδεκα το βράδυ μέχρι τις πέντε το πρωί. Το μέτρο αφορά περίπτερα, μίνι μάρκετ, καταστήματα με ψιλικά και κάβες ενώ από το μέτρο εξαιρούνται τα βενζινάδικα και τα φαρμακεία. Το μέτρο θα ισχύει από αύριο, Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου στις 05:00 το πρωί έως τις 4 Οκτωβρίου.

Τόσο στις παραπάνω περιοχές όσο και στις περιοχές που βρίσκονται σε επιδημιολογική επιτήρηση, δηλαδή στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στις περιφερειακές ενότητες της Θεσσαλονίκης, Καρδίτσας, Λάρισας, Κέρκυρας στο δήμο Βόλου, στη Σαντορίνη, στη Ρόδο, στην Κω, στην Πάρο και στην Αντίπαρο επιτρέπεται το take away, το drive through και το delivery για τα εστιατόρια με εξαίρεση την πώληση αλκοόλ.

Παράλληλα ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι από αύριο Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος θα ανοίγουν στις 5 το πρωί αντί στις 7.

Όπως είπε ο υφυπουργός η περιφέρεια Τρικάλων εισέρχεται σε καθεστώς περιοριστικών μέτρων, με χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 9 ατόμων, αναστολής κάθε είδους εκδήλωσης, κλείσιμο καταστημάτων 12 με 5 το πρωί.

«Αν δεν αποδώσει κανένα μέτρο, τότε θα πάμε σε lockdown»

Ερωτηθείς ποιες θεωρεί μεγαλύτερες εστίες μετάδοσης στην Αττική με βάση τις ιχνηλατήσεις που γίνονται σε καθημερινό επίπεδο ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι δεν υπάρχει κάποια κατηγορία που εξαιρείται σε αυτό. «Υπάρχει μια κινητικότητα και ένα ιδιαίτερο φορτίο στην περιοχή του κέντρου της Αθήνας και σε συγκεκριμένες περιοχές. Κάποιες από αυτές τις ιχνηλατήσεις προφανώς έχουν σημείο αναφοράς τους συμπολίτες μας που είναι μετανάστες. Η στρατηγική μας στις περιπτώσεις αυτές είναι μια στρατηγική συνολική η οποία αφορά σε μέτρα τα οποία εφαρμόζονται ήδη με ελέγχους από το υπουργείο Υγείας, με αστυνόμευση μεγαλύτερη των χώρων που μπορεί να δημιουργηθούν συναθροίσεις με σκληρές, αυστηρές ιχνηλατήσεις στο κομμάτι των κρουσμάτων και ιδιαίτερα των στενών επαφών», σημείωσε ενώ προσέθεσε ότι είναι ένα πακέτο μέτρων το οποίο έχει εφαρμοστεί και σε άλλους δήμους της Αττικής και το οποίο φέρνει αποτελέσματα.

Σχετικά με το δίλημμα που έθεσε χθες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αυτοπεριορισμός ή καραντίνα, και αν η λογική θα ακολουθηθεί και μετά τις 4 Οκτωβρίου και αφορά και τους ανθρώπους που βρίσκονται σε προσφυγικές δομές ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι «το δίλημμα του πρωθυπουργού είναι ξεκάθαρο. Παίρνουμε μέτρα για να μην χρειαστεί να πάρουμε άλλα. Αυτή τη στιγμή, σε αυτή την κρίσιμη κατάσταση που βρισκόμαστε ειδικά στην Αττική, το ζήτημα είναι να εφαρμόσουμε τα μέτρα, να αυτοπεριοριστούμε. Εφόσον τα μέτρα αυτά δεν αποδώσουν θα δούμε όλα τα υπόλοιπα μέτρα, αν φτάσουμε σε ένα σημείο που δεν μπορεί να αποδώσει κανένα μέτρο προφανώς θα πάμε στην ύστατη λύση που είναι το θέμα της καραντίνας».

Ερωτηθείς πώς θα αυτοπεριοριστούν οι συμπολίτες μας μετανάστες ο κ. Χαρδαλιάς εξήγησε ότι γίνεται μία καμπάνια αυτή τη στιγμή σε 14 διαφορετικές γλώσσες και με επαφές με τους επικεφαλής των προσφυγικών και μεταναστευτικών κοινοτήτων. «Βεβαίως μπορούν να αυτοπεριοριστούν, βεβαίως η ιχνηλάτηση και οι έρευνες που κάνουμε σε σχέση με τις στενές τους επαφές είναι πολύ πιο αυστηρές», υπογράμμισε ενώ συμπλήρωσε ότι δεν πρέπει να μένουμεστο κομμάτι των μεταναστών και των προσφύγων.

«Αυτή τη στιγμή το μεγάλο στοίχημα είναι ένα στοίχημα που καλούμαστε όλοι να το κερδίσουμε διότι ακόμα και αν μεταξύ τους έχουν το οποιοδήποτε transmission (σ.σ. μετάδοση) σε κάθε περίπτωση η δική μας συμπεριφορά, επιλογή η δική μας εφαρμογή των μέτρων ή όχι θα κρίνει αν αυτό το transmission θα περάσει και στον υπόλοιπο πληθυσμό», τόνισε ενώ προσέθεσε ότι «αυτήν τη στιγμή βρισκόμαστε σε ένα σημείο πολύ κρίσιμο που όλοι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ένα πράγμα, αν για 14 μέρες όλοι έχουμε τη μάσκα μας, τηρούμε τις αποστάσεις, έχουμε τα αντισηπτικά μας είναι η μεγαλύτερη απάντηση σε οποιαδήποτε προοπτική του lockdown. Δεν θα χρειαστεί. Τελειώνουμε τον ιό. Αλλά για να γίνει αυτό πρέπει συντεταγμένα, συγκροτημένα όπως στο παρελθόν το έχει κάνει με μεγάλη επιτυχία η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων να μπορέσουμε να κερδίσουμε και αυτή τη μάχη».

«Καμπανάκι» Μαγιορκίνη για την Αττική

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας στη χώρα μας παραμένει ανησυχητικό ενεργό, ανέφερε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, τονίζοντας ότι τα κρούσματα παραμένουν σταθερά πάνω από 300 με εξαίρεση σήμερα που ανακοινώθηκαν 286 νέες περιπτώσεις, ενώ πέντε άνθρωποι ανά ημέρα χάνουν τη ζωή τους, με εξαίρεση τη χθεσινή ημέρα, που εννέα άνθρωποι κατέληξαν από επιπλοκές του ιού.

Είπε, ακόμα, ότι το ποσοστό θανάτων επί διαγνώσεων είναι μικρότερο από ό,τι στο πρώτο κύμα και αυτό πιθανόν να οφείλεται στο πιο εκτεταμένο testing. Όπως τόνισε, αυτό δεν σημαίνει ότι ο ιός είναι λιγότερο μεταδοτικός, καθώς δεν υπάρχουν τέτοια στοιχεία. «Ο ιός είναι τόσο επικίνδυνος όσο και στο πρώτο κύμα», τόνισε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Ο ίδιος ανέφερε ότι το κλείσιμο των σχολείων είναι το προτελευταίο μέτρο, επαναλαμβάνοντας πως το lockdown παραμένει το ύστατο μέτρο αλλά και πως η Αττική βρίσκεται στο επίκεντρο. Πρόσθεσε, ακόμα, ότι στο κέντρο της Αθήνας, συνεχίζονται οι παρεμβάσεις του ΕΟΔΥ με παρουσία σε κεντρικές πλατείες.

Keywords
video, βραδυ, μινι, νέα, συμμετοχή, εκπα, χανια, ηρακλειο, κρητη, μυκονος, φαρμακεια, θεσσαλονικη, drive, delivery, αθηνα, δίλημμα, λύση, lockdown, οφείλεται, σημαίνει, σχολεια, ΕΟΔΥ, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , αποτελεσματα περιφερειακων εκλογων, εκλογικα αποτελεσματα, μετρο, κρουσματα σημερα, αποτελεσματα, το θεμα, εκπα, θεμα, ιος, σαντορινη, χαλκιδικη, ψιλικα, αλκοολ, ανησυχητικο, αττικη, βενζιναδικα, βρισκεται, γινει, γινεται, γινονται, δευτερο, δικη, δίλημμα, δωδεκα, ειπε, υπαρχει, ενημερωση, επιτυχια, ερευνες, εστιατορια, ζωη, η δικη, ημαθια, ισχυει, υφυπουργος, κυμα, κιλκις, λειτουργια, λύση, μητσοτακης, οφείλεται, παμε, πελλα, πιερια, πρωι, σαββατο, συμμετοχή, υπουργειο υγειας, delivery, drive, εφαρμογη, εννεα, γκικας, γκικα, γλωσσες, χωρα, ιδιαιτερο, ιδιαιτερα, υπουργειο, κομματι, μυκονο, πακετο, πωληση, ροδο, σημαίνει, υγειας, βεβαιως
Τυχαία Θέματα