Τσιόδρας: Τον Οκτώβριο τα αποτελέσματα από το εμβόλιο – Αναγκαίο κακό η χρήση μάσκας

«Εντός του Οκτωβρίου αισιοδοξώ ότι θα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα για τα εμβόλια» ανέφερε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, κάνοντας λόγο για τη σημασία να δουλεύουμε σε παγκόσμιο επίπεδο και με αλληλεγγύη για να έχουν όλοι πρόσβαση σε αυτό. Μάλιστα τόνισε χαρακτηριστικά «δεν θα ήθελα να δω το εμβόλιο ως αφορμή πολιτικής αντιπαράθεσης».

Το 2021, όπως σημείωσε, σύμφωνα με τις τοποθετήσεις της Επιτρόπου Υγείας της ΕΕ, θα γίνει προμήθεια δύο δισεκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου για τον κορονοϊό, που θα απευθύνεται σε ολόκληρο τον

κόσμο. Ο καθηγητής τόνισε, πως αρκεί το εμβόλιο να είναι ασφαλές και αποτελεσματικό, ακόμα κι αν πρέπει να το κάνουμε μία φορά το χρόνο, όπως αυτό της γρίπης.

Ανέφερε, επίσης ότι από τα 177 εμβόλια που δοκιμάζονται, τα εννέα έχουν προγραμματίσει μελέτες φάσης 3 και το καθένα έχει διαφορετικές τεχνολογίες.

Αναφερόμενος στα 207 νέα κρούσματα που καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο, ο κ. Τσιόδρας, ανέφερε ότι τα 97 εξ αυτών εντοπίστηκαν στην Αττική. Παράλληλα, εξήγησε ότι οι υγειονομικές αρχές εξακολουθούν να προβληματίζονται από τα κρούσματα σε κλειστές δομές. Ο ιός δεν κάνει διακρίσεις, σημείωσε, αναφερόμενος στη διασπορά.

Αναφορικά με τα σχολεία και τα παιδιά, ο καθηγητής τόνισε πως τα παιδιά μπορεί να κολλούν τον ιό αλλά πιο σπάνια και λιγότερο σοβαρά, ειδικά για τα παιδιά κάτω των 12 ετών. Επομένως, τόνισε ότι θα ωφεληθούν πολύ περισσότερο από την εκπαιδευτική διαδικασία παρά από το να είναι απομονωμένα στο σπίτι.

Αναφορικά με τη μάσκα, ο καθηγητής τόνισε πως είναι σημαντικό να μάθουμε τη σωστή χρήση της στα παιδιά στο σπίτι, ενώ υποστήριξε ότι η χρήση της θα μας προφυλάξει για να μην χρειαστεί να πάρουμε πιο αυστηρά μέτρα.

Εξήγησε, μάλιστα, ότι τα μικροσταγονίδια που φεύγουν από το στόμα μας όταν μιλάμε, μπορεί να φτάσουν σε απόσταση οκτώ μέτρων, εάν δεν φοράμε μάσκα. Μόνη της όμως δεν προστατεύει αλλά πρέπει να γίνεται και αερισμός των χώρων, επεσήμανε. Ο ιός μεταδίδεται από σταγονίδια και η μάσκα προστατεύει αυτόν που την φοράει και πιο πολύ τους άλλους. Ειδικά για τα νήπια και τα παιδιά των πρώτων τάξεων του Δημοτικού μπορεί η μάσκα να έχει προβλήματα και γι’ αυτό μπορεί να γίνεται και διάλειμμα μάσκας. Το παράδειγμα στα παιδιά το δίνουμε εμείς οι μεγάλοι, είπε ακόμα. Χαρακτήρισε, επίσης, τη μάσκα ένα προσωπικό lockdown, ένα αναγκαίο κακό.

Χαρδαλιάς: Επαναλειτουργία των λαϊκών αγορών με ειδικά μέτρα σε περιοχές όπου ισχύουν περιοριστικά μέτρα

Την επαναλειτουργία των λαϊκών αγορών σε περιοχές όπου ισχύουν ειδικά περιοριστικά μέτρα, δηλαδή στα Χανιά, το Ηράκλειο, τη Χαλκιδική, τη Μύκονο, την Πάρο, την Αντίπαρο, τη Λέσβο και τη Ζάκυνθο, ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Οι λαϊκές θα επαναλειτουργήσουν από την Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου με τους εξής κανόνες:

• Σε κάθε λαϊκή αγορά, από τους πωλητές, παραγωγούς και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε αυτή και μόνο, σύμφωνα με την άδεια τους, θα συμμετέχουν πωλητές σε ποσοστό 50% ανά κατηγορία πωλητών.

• Θα υπάρχει απόσταση 5 μέτρων μεταξύ των πάγκων με ενδιάμεσο χώρο κενό και ελεύθερο από αντικείμενα.

• Υποχρεωτική χρήση μάσκας και στις λαϊκές αγορές όπως σε κάθε εσωτερικό και εξωτερικό χώρο στις περιοχές που ισχύουν τα ειδικά μέτρα.

Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς αυτή τη στιγμή υπάρχουν 3.386 ενεργά κρούσματα στη χώρα, με βάση τα στοιχεία από τους ελέγχους.

Αναλυτικά, από τις 25 Φεβρουαρίου που ξεκίνησε η επιδημία έως τις 30 Αυγούστου, δηλαδή την περασμένη Κυριακή, το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανέρχεται στα 10.134, τα 3.386 είναι ενεργά, ενώ 5.153 άνθρωποι ανέρρωσαν στο σπίτι και 1.333 πήραν εξιτήριο από τα νοσοκομεία.

Σε ό,τι αφορά στους ελέγχους το τελευταίο δίμηνο και συγκεκριμένα από την 1η Ιουλίου έως την 30 Αυγούστου, όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 199.034 έλεγχοι, καταγράφηκαν 8.862 παραβάσεις (δηλαδή ποσοστό 4,52%), ενώ κόπηκαν 9.651 πρόστιμα συνολικού ύψους 3.856.840 ευρώ και επιβλήθηκαν διοικητικές κυρώσεις αναστολής λειτουργίας 3.330 ημερών για υπεράριθμους πελάτες και 228 ημερών για μη τήρηση ωραρίου, σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Ειδικά στις πύλες εισόδου, από την 1-7-2020 έως την 30-8-2020 η εικόνα από τους στοχευμένους ελέγχους σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, σε σύνολο 3.239.194 εισερχομένων επισκεπτών πραγματοποιήθηκαν 406.857 έλεγχοι και επιβεβαιώθηκαν 853 κρούσματα.

Ο κ. Χαρδαλιάς διευκρίνισε ότι οι έλεγχοι ήταν στοχευμένοι με την έννοια ότι γίνονταν τεστ σε άτομα που είχαν αυξημένες πιθανότητες να είναι φορείς, με βάση τα διεθνή στοιχεία για την πορεία της νόσου.

Keywords
Τυχαία Θέματα