Πανσέληνος Σεπτεμβρίου: Με το βλέμμα στραμμένο στον ουρανό για το «φεγγάρι του καλαμποκιού» που θα εμφανιστεί απόψε

Η ένατη πανσέληνος του έτους θα κάνει την εμφάνισή της στον ουρανό απόψε Τρίτη 1η Σεπτεμβρίου, σηματοδοτώντας το τέλος του θέρους και την αρχή της φθινοπωρινής περιόδου.

Το ολόγιομο φεγγάρι θα εμφανιστεί στις 20:10 ώρα Ελλάδας και θα κορυφωθεί την Τετάρτη 2 του μήνα, όταν η Σελήνη θα τοποθετηθεί ακριβώς απέναντι από τον ήλιο.

Γιατί τη λένε «Πανσέληνο του Καλαμποκιού»

Το επικρατέστερο όνομα της πανσελήνου είναι το «Corn Moon», δηλαδή «Η Πανσέληνος του Καλαμποκιού». Το όνομά αυτό το οφείλει στους αμερικανούς

ιθαγενείς που έδιναν διαφορετικά ονόματα στην πανσέληνο κάθε μήνα για να μπορούν να αντιλαμβάνονται την πάροδο των εποχών και να τις συνδυάζουν με τα σημαντικά γεγονότα, σύμφωνα με τον ιστότοπο της NASA.

Έτσι, το «Corn Moon», το «Barley Moon» ή αλλιώς το «Harvest Moon» αναφέρεται στη συγκομιδή και στο αλώνισμα του καλαμποκιού, ενώ η αντίστοιχη ευρωπαϊκή ονομασία είναι το «Fruit Moon» («Η Πανσέληνος των Φρούτων»), που σηματοδοτεί και αυτή με τη σειρά της την ωρίμανση και τη συγκομιδή των εποχιακών φρούτων.

H πανσέληνος αυτή θα διαρκέσει περίπου τρεις ημέρες και θα φτάσει τη μέγιστη φωτεινότητά της, την Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου, χαρίζοντάς μας μαγευτικές εικόνες.

Απόψε έχουν προγραμματιστεί εκδηλώσεις από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, στο πλαίσιο του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός», με τους θεατές, να οφείλουν να τηρούν τις οδηγίες και τις συστάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, φορώντας μάσκα προστασίας σε όλη τη διάρκεια και κρατώντας τις απαραίτητες αποστάσεις του 1,5 μέτρου για ανοιχτούς χώρους και 2 μέτρων για κλειστούς χώρους.

Η επόμενη πανσέληνος έπειτα από ένα σεληνιακό κύκλο κατά μέσο όρο 29,5 ημερών αναμένεται να κάνει την εμφάνισή της στις 2 Οκτωβρίου και η αμέσως επόμενη στις 31 του ίδιου μήνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα