LIVE: Τα βλέμματα στη Βουλή – Σε εξέλιξη η συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Η πρώτη επίσημη κοινοβουλευτική διαδικασία για την αναθεώρηση του ΣυντάγματοςΗ Ολομέλεια θα ορίσει την προθεσμία για την υποβολή της έκθεσης της Ειδικής Επιτροπής για την Αναθεώρηση του ΣυντάγματοςΤο μεσημέρι αναμένονται οι τοποθετήσεις των αρχηγών των κομμάτων

Έτοιμοι να διασταυρώσουν τα «ξίφη» τους είναι οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων στην Ολομέλεια της Βουλής, ενόψει της πρώτης επίσημης κοινοβουλευτικής διαδικασίας σχετικά με την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Ειδικότερα, με τις τοποθετήσεις

του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών διεξάγεται σήμερα, Τετάρτη, στην Ολομέλεια της Βουλής, η πρώτη συνεδρίαση για την Αναθεώρηση του Συντάγματος.

Το altsantiri.gr μεταδίδει ζωντανά τη διαδικασία:

Παρασκευόπουλος: Oι προτάσεις αφορούν τα δικαιώματα όλων, τη χώρα γενικά, τη δημοκρατία γενικά

«Στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα βρείτε ρυθμίσεις, κομμένες και ραμμένες στα μέτρα του. Στο σύνολό τους, οι προτάσεις αφορούν τα δικαιώματα όλων, τη χώρα γενικά, τη δημοκρατία γενικά» ανέφερε ο εισηγητής της κυβερνητικής πλειοψηφίας, Νίκος Παρασκευόπουλος, ο πρώτος βουλευτής που έλαβε τον λόγο στην αναθεωρητική διαδικασία που εκκινεί σήμερα με τη συζήτηση στην Ολομέλεια.

«Στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ενυπάρχουν και προτάσεις που διακινδυνεύουν ακόμη και κόστος ψήφων, προκειμένου να υπηρετηθούν διαχρονικές αξίες, του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας» υποστήριξε ο κ. Παρασκευόπουλος, που έκανε την εισήγηση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «το Σύνταγμα δεν είναι ένα ξαφνικό συμβόλαιο σοφών, αλλά προκύπτει μέσα από τους αγώνες των λαών και μέσα από κορυφαίες κοινωνικές αντιθέσεις».

Τασούλας: Η δική μας πρόταση δεν αντιμετωπίζει πλαστά προβλήματα»

«Η ΝΔ αντιλαμβάνεται την αναθεώρηση του Συντάγματος με όρους που υπαγορεύονται από τις ανάγκες των καιρών και με βάση τα πραγματικά προβλήματα της χώρας και όχι πρόσκαιρα και κομματικά. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για υποκρισία. Θα αναμετρηθούμε όλοι με τις ευθύνες μας. Η δική μας πρόταση δεν αντιμετωπίζει πλαστά προβλήματα».

Αυτό τόνισε ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Τασούλας στη Βουλή κατά τη συζήτηση για τη λήψη απόφασης για την προθεσμία που η Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος θα παραδώσει την έκθεσή της.

Τα διαδικαστικά της συνεδρίασης

Σύμφωνα με την απόφαση τις Διάσκεψης των Προέδρων θα ανοίξει κατάλογος συνολικά 15 ομιλητών, αναλόγως με την κοινοβουλευτική δύναμη του κάθε κόμματος, η οποία και θα ολοκληρωθεί σε έναν κύκλο χωρίς δικαίωμα δευτερολογίας. Στη συζήτηση, αναμένεται, μετά το μεσημέρι, να παρέμβουν οι πολιτικοί αρχηγοί.

Η Ολομέλεια θα ορίσει την προθεσμία για την υποβολή της έκθεσης της Ειδικής Επιτροπής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, η οποία απαρτίζεται από 46 μέλη και θα επεξεργαστεί τις προτάσεις των κομμάτων.

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, θα διεξαχθεί ψηφοφορία για τη λήψη της απόφασης με την οποία θα καθορίζεται η ημερομηνία κατάθεσης της Έκθεσης της Επιτροπής στην Ολομέλεια. Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, έχει ήδη προϊδεάσει ότι η Επιτροπή για την Αναθεώρηση του Συντάγματος θα πρέπει να ολοκληρώσει τις εργασίες της εντός δύο μηνών, προκειμένου, με τις προβλεπόμενες δύο ψηφοφορίες στην Ολομέλεια, να «πέσει» η αυλαία το αργότερο μέχρι τέλη Φεβρουαρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα