Τσίπρας για Κοτζιά: Δεν δημοσιεύω επιστολές με ένδειξη «αυστηρά προσωπικό» (εικόνες)

Συνάντηση Αλέξη Τσίπρα – Νίκου Κοτζιά το Σάββατο«Ο Νίκος Κοτζιάς είναι ανοιχτό βιβλίο το οποίο θα συνεχίσω να συμβουλεύομαι»Ο πρωθυπουργός προειδοποίησε τον Πάνο Καμμένο: Όποιος εκπροσωπεί τη χώρα στο εξωτερικό θα βρίσκεται εκεί με το καπέλο της εθνικής γραμμής«Η σχέση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ηνωμένου Βασιλείο κινείται επί ξυρού ακμής»Ελληνο-ισπανική πρόταση για τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Ταμείου κατά της ανεργίαςΣυμφωνία για το προσφυγικό με χώρες διέλευσης και προέλευσης

Συνέντευξη Τύπου

παραχώρησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας από τις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται για τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την 12η Ευρασιατική Σύνοδο.

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε για τις πληροφορίες που τον θέλουν να ζητά ψήφο εμπιστοσύνης και για το ενδεχόμενο εκλογών ακόμη και τον Ιανουάριο. Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε πως δημοσιεύματα για εκλογές εντός διμήνου υπάρχουν εδώ και δυόμιση χρόνια, συμβουλεύοντας όσους τα τροφοδοτούν να παίξουν και κανένα λόττο, «μπορεί να είναι πιο τυχεροί στο τζόγο». «Οι κυβερνήσεις ζητούν ψήφο εμπιστοσύνης όταν αμφισβητείται η εμπιστοσύνη της Βουλής», δήλωσε.

Ως προς τις δηλώσεις του Νίκου Κοτζιά, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι χθες ενημερώθηκε πως πάνω στο γραφείο του υπάρχει ένας φάκελος με την ένδειξη αυστηρά προσωπικό και είπε: «Αύριο θα δω κατ’ ιδίαν το Νίκο Κοτζιά, ωστόσο δε συνηθίζω να δημοσιοποιώ επιστολές που απευθύνονται σε εμένα αυστηρά προσωπικές». Στη συνέχεια τόνισε: «Ο Νίκος Κοτζιάς είναι ανοιχτό βιβλίο στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, το οποίο θα συνεχίσω να συμβουλεύομαι».

Απαντώντας σε ερώτηση για τον Πάνο Καμμένο, ο κ.Τσίπρας προειδοποίησε και τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ. Είπε ότι σε συμμαχικές κυβερνήσεις υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, άλλο όμως η διαφορετική γραμμή και άλλο η εθνική γραμμή που διατυπώνεται διεθνώς από τα αρμόδια πρόσωπα, από τους υπουργούς της ελληνικής κυβέρνησης. «Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: από εδώ και στο εξής όποιος εκπροσωπεί τη χώρα στο εξωτερικό θα βρίσκεται εκεί με το καπέλο της εθνικής γραμμής. Στο εσωτερικό ο διάλογος είναι ελεύθερος».

Κρίσιμη ημέρα για τη Συμφωνία των Πρεσπών

«Σήμερα είναι μια κρίσιμη μέρα για τη Συμφωνία των Πρεσπών καθώς έχουμε την πρώτη ψηφοφορία για την έναρξη της διαδικασίας της Συνταγματικής μεταρρύθμισης στη γειτονική χώρα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Σημείωσε ότι η προοπτική έναρξης της διαδικασίας αυτής που αλλάζει τη συνταγματική ονομασία είναι μονόδρομος για τους γείτονες μας αν επιθυμούν να ενταχθούν στην ΕΕ ή στο ΝΑΤΟ. Ευχήθηκε δε, καλή επιτυχία στον Ζόραν Ζάεφ.

«Η σχέση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ηνωμένου Βασιλείο κινείται επί ξυρού ακμής»

«Για το Brexit, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την υπόλοιπη Ευρώπη, δηλαδή, με την ΕΕ είναι σε ένα κρίσιμο σημείο, κινείται επί ξυρού ακμής», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραθέτει μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Σύνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Παράλληλα, είπε ως προς το θέμα ότι υπάρχει ένα αδιέξοδο και εξέφρασε την ελπίδα ότι είναι προσωρινό. Είπε ότι είναι και πολιτικό αδιέξοδο από την πλευρά του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει τις προσπάθειες του διαπραγματευτή της ΕΕ, Μ. Μπαρνιέ, και θεωρεί πως υπάρχουν τρόποι για να βγούμε από το αδιέξοδο χωρίς να διολισθήσουμε σε επικίνδυνους δρόμους. «Εάν τεθεί επισήμως θέμα παράτασης της μεταβατικής περιόδου, ώστε να βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση, η Ελλάδα προτίθεται αυτό το αίτημα να το υποστηρίξει», είπε.

Αναφορικά με τα θέματα που συναρτώνται με την πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι στα μεγάλα και κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει η ΕΕ η τακτική των καθυστερήσεων και αναβολών στις οποίες επιδίδεται η ΕΕ, είναι σε βάρος της Ευρώπης, της αξιοπιστίας των πολιτικών ηγεσιών και των λαών.

Σημείωσε ότι «δεν μπορούμε να παραπέμψουμε τον κινητήριο μοχλό της ενωμένης Ευρώπης, που είναι το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027, στις μετεκλογικές καλένδες» και πως «η όποια καθυστέρηση θα αποτελέσει κίνδυνο για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη». Είπε ότι ήταν αυστηρός λέγοντας στους συναδέλφους του ότι αυτή η τακτική πρέπει να σταματήσει.

Πρόσθεσε πως ούτε και ο Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων μπορεί να χρησιμοποιείται μόνον σαν πυροτέχνημα, χωρίς να εφαρμόζονται όλα αυτά που συζητούν χειροπιαστά αποτελέσματα. Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η εμβάθυνση της Ευρωζώνης πρέπει να προχωρήσει σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να είναι ουσιαστική και δημοκρατική. «Η Ευρώπη δεν μπορεί να προετοιμαστεί για την επόμενη κρίση χωρίς να κάνει τις απαραίρτητες διορθώσεις έχοντας λάβει τα διδάγματα από την προηγούμενη κρίση», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ελληνο-ισπανική πρόταση για τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Ταμείου κατά της ανεργίας

«Χρειαζόμαστε νέους, κοινούς θεσμούς, προσανατολισμένους, όχι στη λιτότητα, αλλά στην οικονομική σταθερότητα και την ανάπτυξη», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας. Εξήγησε πως αυτό σημαίνει νέους και ισχυρούς θεσμούς επιμερισμού κινδύνων και αλληλεγγύης, όχι μόνον ως προς το τραπεζικό σύστημα, με την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και την κοινή εγγύηση καταθέσεων. Αλλά και για την αντιμετώπιση της ανεργίας ως στοιχείου συστημικής σταθερότητας της Ευρωζώνης. «Στην κατεύθυνση αυτή», είπε, «επαναφέραμε, εγώ και ο Ισπανός Πρωθυπουργός, την πρόταση για τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Ταμείου κατά της Ανεργίας».

Χρειαζόμαστε νέους, κοινούς θεσμούς, προσανατολισμένους, όχι στη λιτότητα, αλλά στην οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη της Ευρωζώνης. Αυτό σημαίνει νέους και ισχυρούς θεσμούς επιμερισμού κινδύνων και αλληλεγγύης. #EUCO

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) 19 Οκτωβρίου 2018

«Γιατί αν η Ευρώπη εξακολουθεί να έχει ως προτεραιότητά της μόνο τους αριθμούς και δεν βλέπει ότι πίσω από αυτούς υπάρχουν άνθρωποι, τότε η Ευρώπη δεν θα μπορέσει να ξαναγίνει ελκυστική για τους πολίτες της και να ανακόψει την ανησυχητική άνοδο ακραίων ακροδεξιών ευρωσκεπτικιστικών δυνάμεων, ούτε θα μπορέσει να έχει μέλλον», υπογράμμισε επίσης ο έλληνας πρωθυπουργός.

Συμφωνία για το προσφυγικό με χώρες διέλευσης και προέλευσης

«Στο προσφυγικό συμφωνήσαμε στην ενίσχυση της συνεργασίας μας με χώρες διέλευσης και προέλευσης προσβλέποντας και στη Σύνοδο ΕΕ-Αραβικών Χωρών που θα λάβει χώρα στην Αίγυπτο στις Αρχές του 2019», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Επισήμανε ότι είναι μια πρωτοβουλία που η Ελλάδα μαζί με την Κύπρο στήριξε και στηρίζει σταθερά, αναγνωρίζοντας τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει η Αίγυπτος για τον έλεγχο των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών από τη βόρεια Αφρική.

«Άλλωστε, ως ευρωπαϊκός πυλώνας ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή έχουμε αναδείξει την ανάγκη για συνεργασία με τις χώρες της περιοχής στο πλαίσιο μιας νέα πολυπεπίπεδης ευρωπαϊκής πολιτικής για τη Μεσόγειο που αφορά την μετανάστευση, αλλά και την οικονομία και την ενέργεια και την ασφάλεια».

«Αν θέλουμε να πάρουμε στα σοβαρά την συναπόφασή μας για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στο φαινόμενο της προσφυγικής-μεταναστευτικής κρίσης, πρέπει να αποδίδουμε εξίσου μεγάλη σημασία και στις τρεις του διαστάσεις, άρα και στην εσωτερική πτυχή», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Τόνισε ότι «πρέπει να υπάρξει, να προχωρήσει η ολοκληρωμένη αναθεώρηση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου και να καθιερωθεί ένα δίκαιο σύστημα αλληλεγγύης και καταμερισμού ευθυνών. Με την καθιέρωση ενός μόνιμου, αποτελεσματικού και εύκολα ενεργοποιήσιμου μηχανισμού ανακατανομής αιτούντων ασύλου».

Τόνισε δε ότι «η επιμονή ορισμένων κρατών-μελών να μην δείχνουν πνεύμα συμβιβασμού διχάζει την Ευρώπη και πως η επιμονή μόνο στην εξάλειψη της παράνομης μετανάστευσης και όχι ταυτόχρονα και στο άνοιγμα νόμιμων οδών επανεγκατάστασης οδηγεί σε μια πολιτική αναποτελεσματική».

Η Σύνοδος Ευρώπης – Ασίας έχει ιδιαίτερη σημασία

«Η Σύνοδος Ευρώπης – Ασίας έχει ιδιαίτερη σημασία την περίοδο που διανύουμε καθώς ενισχύονται η οικονομική παγκοσμιοποίηση και αλληλεξάρτηση των οικονομιών μας», δήλωσε ο πρωθυπουργός. «Ακριβώς σε αυτήν την περίοδο που ενισχύονται οι παγκόσμιες προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή και η διεθνής τρομοκρατία, ή αναδεικνύονται οι περιφερειακές διενέξεις όπως στην Κορεατική Χερσόνησο, οφείλουμε να απομακρυνθούμε από την προοπτική της εθνικής και περιφερειακής περιχαράκωσης και της εθνικιστικής ρητορικής».

Είπε ότι πρέπει να ενισχυθεί ο διάλογος με την Ασία προς όφελος της βιώσιμης παγκόσμιας ανάπτυξης και της ειρήνης, καθώς μόνο έτσι μπορεί να αναβαθμισθεί και ο διεθνής ρόλος της ΕΕ.

Οφείλουμε να ενισχύσουμε το διάλογό μας με την Ασία προς όφελος της βιώσιμης παγκόσμιας ανάπτυξης και της ειρήνης. Μόνο έτσι μπορεί να αναβαθμισθεί και ο διεθνής ρόλος της ΕΕ. #ASEM12 pic.twitter.com/YO2kGwshHr

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) 19 Οκτωβρίου 2018

«Έχουμε συμφωνήσει μέχρι τις ευρωεκλογές να έχει προχωρήσει η αναθεώρηση του κοινού συστήματος ασύλου»

Σχετικά με το ζήτημα της αναθεώρησης του κοινού συστήματος Ασύλου, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι έθεσε θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την αναβλητικότητα που διακρίνει την ηγεσία της ΕΕ.

«Έχουμε ζητήσει και έχουμε συμφωνήσει μέχρι τις ευρωεκλογές να έχει προχωρήσει η αναθεώρηση», είπε και τόνισε ότι το δικό του διαρκές αίτημα και άλλων χωρών ήταν να υπάρχει σαφήνεια ότι θα γίνει στα πλαίσια της αυστριακής Προεδρίας.

Είπε πως ο καγκελάριος της Αυστρίας στην έναρξη της Αυστριακής Προεδρίας επιδίωξε να κάνει πιο ελαστική λεκτική διατύπωση, προκειμένου να μην έχει την πίεση να προχωρήσει στη διάρκεια της Προεδρίας του η αναθεώρηση. «Να μη γελιόμαστε, η Αυστρία και ο καγκελάριός της δεν έχει την πολιτική βούληση», είπε και τόνισε πως χτες εξήγησε ότι είναι άλλο να μην έχει κάποιος τη βούληση και άλλο να μην είναι ειλικρινής. Υπογράμμισε ότι δεν μπορούν να μετατοπίζονται τα γκολπόστ, να αλλάζουν τα συμφωνημένα. Θέλω να πιστεύω, είπε, ότι «δεν θα παραπεμφθεί αυτή η πολύ μεγάλη μεταρρύθμιση υπαρξιακού χαρακτήρα για την Ευρώπη στις μετεκλογικές καλένδες και ότι θα τηρήσουν όλοι όσα έχουμε συμφωνήσει».

«Η Ελλάδα έχει και θα έχει αταλάντευτα μια εξωτερική πολιτική»

«Η Ελλάδα έχει και θα έχει αταλάντευτα μια εξωτερική πολιτική που θα βάζει σε προτεραιότητα την προστασία των κυριαρχικών της δικαιωμάτων», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας ερωτηθείς σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα, με αφορμή και το Barbaros. «Αυτό έγινε και στην προκειμένη περίπτωση που προβήκαμε σε όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες σε διπλωματικό και αμυντικό επίπεδο», σημείωσε.

Είπε ακόμη ότι δεν θέλει να δώσει μεγαλύτερες διαστάσεις στο θέμα από αυτές που πραγματικά έχει. Τόνισε ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι κομμάτι και των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Ανέφερε ότι στο περιθώριο της Συνόδου συνομίλησε με άλλους ηγέτες για την προοπτική των ευρωτουρκικών σχέσεων, ιδιαίτερα με τη γερμανίδα καγκελάριο και τον γάλλο πρόεδρο που τον ενημέρωσαν ότι σκοπεύουν να επισκεφθούν την Κωνσταντινούπολη έως το τέλος του έτους, προκειμένου να συζητήσουν κυρίως το συριακό με τον τούρκο Πρόεδρο, αλλά και με τη Ρωσία.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι το μήνυμα που έχει εκπέμψει η ΕΕ απέναντι στην Τουρκία ήταν απολύτως σαφές στη Σύνοδο του Μαρτίου: Η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και δεν θα επιτρέψουμε μέσω της καλλιέργειας έντασης να δημιουργηθούν τετελεσμένα.

Ο κ. Τσίπρας είπε σε ό,τι τον αφορά πως είναι πρωτεργάτης της προσπάθειας να υπάρξουν γέφυρες, διάλογος, δίαυλοι επικοινωνίας. «Στηρίζουμε την επανέναρξη των συνομιλιών για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για το Κυπριακό», είπε.

Keywords
τσιπρας, αλέξης τσίπρας, καμμενος, βρυξέλλες, εκλογες, βουλη, ψηφοφορία, νατο, ελλαδα, λύση, σημαίνει, αιγυπτος, κυπρος, νέα, twitter, ρωσία, αιγαιο, εθνικη τραπεζα, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , εκλογες 2010, αποτελεσματα περιφερειακων εκλογων, εκλογικα αποτελεσματα, τραπεζα της ανατολης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, κυπρος εκλογες, αποτελεσματα ευρωεκλογων, αλέξης τσίπρας, αποτελεσματα, χωρες, ρωσία, το θεμα, αφρικη, εθνικη, ηγεσια, θεμα, κωνσταντινουπολη, λοττο, οικονομια, πιεση, πλαισιο, ωθηση, αυστρια, αμοιβαια, ασια, αφορμη, βιβλιο, βορεια, βρισκεται, βρυξέλλες, γινει, δηλωσεις, δωσει, εγγυηση καταθεσεων, εγινε, εγγυηση, ευκολα, ειλικρινης, ειπε, υπαρχει, ελπιδα, ενεργεια, επιτυχια, ευρωπη, ζητα, λύση, νατο, νικο, οφελος, ρολο, συνεχεια, τουρκια, υλοποιηση, ψηφοφορία, αυστηρος, φακελος, ηγετες, χωρα, ιδιαιτερα, κομματι, πληροφοριες, σημαίνει, θελω να, θεματα
Τυχαία Θέματα