Κορονοϊός: Μίνι lockdown σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ροδόπη – Άλλες εννιά περιοχές στο «πορτοκαλί»

Έκτακτη ενημέρωση για τις εξελίξεις γύρω από την πανδημία του κορονοϊού και τα νέα μέτρα σε Θεσσαλονίκη, Ροδόπη και Λάρισα, περιοχές που μπαίνουν στο επίπεδο «4» («κόκκινο»/αυξημένος κίνδυνος) έκανε Νίκος Χαρδαλιάς, ενώ ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων ενημέρωσε και για άλλες αλλαγές στον «χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας». Με εννιά

περιφερειακές ενότητες στη Βόρεια Ελλάδα να ανεβαίνουν στο επίπεδο «3» (πορτοκαλί/αυξημένης επιτήρησης).

Όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς, σε Θεσσαλονίκη, Ροδόπη και Λάρισα ισχύουν τα μέτρα για το επίπεδο «4» (lockdown) με εξαίρεση των χερσαίων και θαλασσίων μετακινήσεων. Οπότε πρόκειται για… μίνι lockdown. Στο «πορτοκαλί» επίπεδο «ανεβαίνουν» από τις 06:00 το πρωί της Παρασκευής (30/10) Πέλλα, Δράμα, Έβρος, Ξάνθη, Κιλκίς, Χαλκιδική, Καβάλα, Πιερία και Ημαθία. Στο επίπεδο «2» ανεβαίνουν στην Πελοπόννησο, Μεσσηνία και Αρκαδία.

Την επιβολή νέων μέτρων για Θεσσαλονίκη, Ροδόπη και Λάρισα ανακοίνωσε, άλλωστε, ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, νωρίτερα την Πέμπτη (29/10) και συγκεκριμένα κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε το πρωί.

Κι όλα αυτά ενώ και την Πέμπτη (29/10) ανακοινώθηκαν 1.211 νέα κρούσματα κορονοϊού, 12 νέοι θάνατοι και 114 διασωληνωμένοι. Υπενθυμίζεται από την Πέμπτη (29/10) στο επίπεδο «4» έχουν περάσει ακόμα, Ιωάννινα και Σέρρες (με μέτρα lockdown), περιοχές στις οποίες ισχύουν και νέες αεροπορικές οδηγίες. Σε δύσκολη κατάσταση είναι και η Αττική.

Αυτό το μέτρο δεν θα ισχύσει σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ροδόπη

Για τις Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ροδόπη δεν θα ισχύουν όλα τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί για τις περιοχές που είναι στο επίπεδο «4». Υπάρχει, όπως αναφέρθηκε μία… εξαίρεση.

Πιο συγκεκριμένα, όπως τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς, από τις 06:00 το πρωί θα ισχύσουν τα μέτρα που προβλέπονται για το επίπεδο «4» («κόκκινο»/Αυξημένου Κινδύνου) με μοναδική εξαίρεση το ζήτημα των χερσαίων, θαλασσίων και αεροπορικών συνδέσεων αλλά και μετακινήσεων από και προς τις περιοχές αυτές, για πρακτικούς λόγους που σχετίζονται με τον προγραμματισμό των πολιτών.

Η εξαίρεση των μετακινήσεων από τα γενικά μέτρα του επιπέδου 4 για τις τρεις αυτές περιοχές θα ισχύσει έως και τη Δευτέρα στις 6 το πρωί. Στις επόμενες ώρες, το ζήτημα των μετακινήσεων θα επαναξιολογηθεί, ωστόσο, συνολικά για όλες τις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο «4».

Τι είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς

Ο Νίκος Χαρδαλιάς ξεκίνησε λέγοντας πως χρειάζεται επαγρύπνηση όσο ο κορονοϊός εξαπλώνεται. «Έξαρση παρατηρείται σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Ροδόπη γι’ αυτό περνούν στο επίπεδο «4» («κόκκινο»/αυξημένος κίνδυνος), που σημαίνει τοπικό lockdow, με ειδικές από το πρωί της Παρασκευής (30/10), με εξαίρεση των χερσαίων και θαλασσίων μετακινήσεων», υπογράμμισε και ανέφερε ότι σε πολλές περιοχές αυτό οφείλεται σε δραστηριότητες νέων, ακόμα και σε αθλητικά γεγονότα. 

Τα επιδημιολογικά δεδομένα σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Ροδόπη

Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν 1955 ενεργά κρούσματα  και πάνω από 4.000 στενές επαφές ενώ ο μέσος όρος ηλικίας των νοσούντων είναι τα 32.5 έτη.

Στη Λάρισα, τα ενεργά κρούσματα είναι πάνω από 300 με τις στενές επαφές υπερδιπλάσιες, ενώ στην Ροδόπη υπάρχουν 217 ενεργά κρούσματα και 488 στενές επαφές, με μέσο όρο ηλικίας νοσούντων τα 30 έτη.

«Ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων και η ιχνηλάτιση δείχνει ότι υπάρχει συσχέτιση με την διασκέδαση και τις συναθροίσεις», είπε ακόμη ο κ. Χαρδαλιάς, κάτι που συνέβαλλε στο να παρθούν οι αποφάσεις για τα νέα μέτρα.

Κι άλλες περιοχές «ανεβαίνουν» επίπεδο

Όπως έκανε γνωστό, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, από την Παρασκευή (30/10) στις 06.00 το πρωί, «ανεβαίνουν» στο επίπεδο 3 η Πέλλα, η Δράμα, ο Έβρος, η Ξάνθη, το Κιλκίς, η Χαλκιδική, η Καβάλα, η Πιερία και η Ημαθία.

Τέλος, στο επίπεδο «2» (επιτήρησης) από το «1» («πράσινο», ετοιμότητας), επίπεδο ανεβαίνουν, επίσης, η Μεσσηνία και η Αρκαδία.

Περισσότερες πληροφορίες για το επίπεδο συναγερμού που ισχύει σε κάθε περιοχή και τα αντίστοιχα μέτρα, διατίθενται εδώ…

Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκο Μητσοτάκη, ανακοίνωσε πως Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Ροδόπη μπαίνουν στο επίπεδο «4» και ο Πρωθυπουργός αναμένεται την Παρασκευή (30/10) να ανακοινώσει νέα μέτρα (όπως είχε διαρρεύσει) μετά τα στοιχεία της Τετάρτης (28/10) και της Πέμπτης (29/10).

Keywords
Τυχαία Θέματα