LIVE: Σύγκρουση Μητσοτάκη με Τσίπρα στη Βουλή για τον κορονοϊό

Τα ξίφη τους διασταύρωσαν οι πολιτικοί αρχηγοί στη Βουλή για πρώτη φορά υπό τις νέες συνθήκες που επέβαλλε ο κορονοϊός, με τα βλέμματα, ωστόσο, να στρέφονται στη σύγκρουση μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα.

Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής,

με αντικείμενο την κυβερνητική πολιτική σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στην Ελλάδα, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, ξεκίνησε λίγα λεπτά μετά τις 11.00 της Πέμπτης με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Οι πρωτολογίες έχουν ολοκληρωθεί και πλέον η συζήτηση βρίσκεται στη φάση των δευτερολογιών, τις οποίες έχουν ήδη δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Αλέξης Τσίπρας και η Φώφη Γεννηματά. Στο βήμα της Βουλής αυτήν τη στιγμή βρίσκεται ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Η συζήτηση γίνεται κατόπιν αιτήματος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Συζήτηση, κατόπιν αιτήματος Μητσοτάκη, είχε γίνει και τον περασμένο Φεβρουάριο, με αντικείμενο την ενημέρωση αναφορικά με την κυβερνητική πολιτική σχετικά με τα εργασιακά θέματα.

Μητσοτάκης: Προστατεύσαμε την υγεία και τη ζωή των πολιτών. Ξοδέψαμε πολλά χρήματα. Οι συνέπειες της επίθεσης του κορονοϊού θα είναι δραματικές

Την παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας για ακόμη τρεις μήνες ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι το σχετικό πλαίσιο θα βρίσκεται σε ισχύ έως το τέλος Ιουλίου 2020. Επίσης, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι το κράτος θα συνεχίσει να χορηγεί την αποζημίωση ειδικού σκοπού σε όσους εργαζόμενους παραμένουν σε αναστολή της σύμβασής τους ή οι επιχειρήσεις στις οποίες δραστηριοποιούνται παραμένουν κλειστές». «Το ίδιο θα ισχύσει για τα επιδόματα προς τους ανέργους και τους μακροχρόνια ανέργους. Όσοι επιστρέφουν στη δουλειά αλλά σε συνθήκες μειωμένου ωραρίου και τζίρου θα δουν τις αποδοχές τους να στηρίζονται από την πολιτεία», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Η κυβέρνηση έκανε μία πολύ ξεκάθαρη επιλογή. Προστάτεψε την υγεία, τη ζωή των πολιτών υποτάσσοντας σε αυτό τον υπέρτατο σκοπό τον οικονομικό της σχεδιασμό. Ενίσχυσε το Εθνικό Σύστημα Υγείας και στήριξε τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις. Με άλλα λόγια δαπανήσαμε συνειδητά πολλούς πόρους προκειμένου καταρχάς να υπερασπιστούμε το υπέρτατο αγαθό που δεν είναι άλλο από την προστασία της υγείας των πολιτών», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Ως χώρα ξοδέψαμε πολλά χρήματα, πετύχαμε όμως τον πρώτο υγειονομικό στόχο τον οποίο είχαμε θέσει. Άλλες χώρες, που ξόδεψαν και αυτές πολλά χρήματα, δεν είχαν την ίδια επιτυχία στην υγειονομική αντιμετώπιση της κρίσης. Οι συνέπειες αυτής της επίθεσης του κορονοϊού χωρίς αμφιβολία θα είναι δραματικές και πολυεπίπεδες, καθώς πρόκειται για μια πρωτόγνωρη κρίση. Καμία γενιά δεν έχει ζήσει όμοιά της σχεδόν έναν αιώνα» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός παρουσιάζοντας τα μέτρα στήριξης πολιτών και επιχειρήσεων που έλαβε η κυβέρνηση.

Δευτερολογία Μητσοτάκη: Με τη συμπεριφορά αυτή δεν μικραίνετε την κυβέρνηση, μικραίνετε τη χώρα κ. Τσίπρα

«Η ελληνική κυβέρνηση στην αρχή της επιδημιολογικής κρίσης χρησιμοποίησε το σύνθημα “μένουμε σπίτι” το οποίο οι πολίτες το αντιλήφθηκαν και το υπηρέτησαν. Ακούγοντας τον κ. Τσίπρα σκέφθηκα ότι θα σας ταίριαζε το “μένουμε ίδιοι, ίδιοι και απαράλλακτοι”. Ένα κόμμα που δεν μπορεί να κάνει καμία ουσιαστική αυτοκριτική και δεν έχει το θάρρος να αναγνωρίσει ότι η χώρα κατάφερε κάτι που ξέφευγε από τα συνηθισμένα. Ένα κόμμα που δεν έχει το θάρρος να πιστώσει στον ελληνικό λαό και στην κυβέρνηση, στο κράτος, το γεγονός ότι έγιναν πράγματα τα οποία στην χώρα ήταν ασυνήθιστα. Με τη συμπεριφορά αυτή δεν μικραίνετε την κυβέρνηση, μικραίνετε τη χώρα», τόνισε ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του και απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα.

Αναφορικά με τις μάσκες, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «ακολουθήσαμε απόλυτα τις υποδείξεις της υγειονομικής επιτροπής». «Το αν πρέπει να πάμε σε διατίμηση είναι ένα εύλογο ερώτημα. Και με τα αντισηπτικά το εξετάσαμε και επιλέξαμε να μην πάμε σε αυστηρή διατίμηση. Η αγορά, με δική μας παρότρυνση, κάλυψε τις ανάγκες. Το ίδιο πιστεύω θα γίνει και με τις μάσκες. Οι μάσκες έχουν επίσης το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι έχουν υποκατάστατο. Αν δούμε φαινόμενα αισχροκέρδειας θα το επανεξετάσουμε», πρόσθεσε.

Τσίπρας: Όσοι σήμερα είναι ήρωες για τον Μητσοτάκη, χθες ήταν περιττοί δημόσιοι υπάλληλοι

Δριμεία κριτική άσκησε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στους κυβερνητικούς χειρισμούς και στο υγειονομικό και στο οικονομικό σκέλος του κορονοϊού.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε σε όλους αυτούς που «περιόρισαν τις ατομικές τους ελευθερίες» αλλά και σ’ αυτούς που βρέθηκαν κλεισμένοι για δύο και πλέον μήνες «με δραματικά μειωμένο εισόδημα και δραματικά αυξημένη ανασφάλεια για το αύριο». «Άλλοι με ηρωισμό και αυταπάρνηση, δεν έμειναν μέσα αλλά διακινδύνευσαν τις δικές τους ζωές», είπε, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι αυτούς που τώρα τους αποκαλεί «ήρωες», μέχρι χθες τους θεωρούσε «περιττούς δημόσιους υπάλληλους».

«Η στάση σας εκπορεύεται από μια συνολικότερη στρατηγική, ανομολόγητη φυσικά, αλλά υπαρκτή σε κάθε σας βήμα: Τη στρατηγική να μετατρέψετε αυτήν την κρίση σε ευκαιρία. Ευκαιρία, πρώτα-πρώτα, για να νομοθετείτε δίχως λογοδοσία και δίχως έλεγχο. Εδώ και μήνες νομοθετείτε με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, αρνείστε εξακολουθητικά τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και αξιοποιείτε την ειδική και κατά παρέκκλιση κοινοβουλευτική διαδικασία που όλοι συμφωνήσαμε ότι θα αφορά αποκλειστικά τα μέτρα για τον κορονοϊό, για να περνάτε τροπολογίες εξυπηρετήσεων» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε:

«Ευκαιρία, επίσης, για να περάσετε ρυθμίσεις που ευνοούν ιδιωτικά συμφέροντα και μεγάλους εργοδότες και στο χώρο της Υγείας. Ευκαιρία για να περάσετε ρυθμίσεις που ευνοούν κάποιους φίλους σας όπως τον πρόεδρο του ΣΕΒ. Αλήθεια, ξαφνικά ανακαλύψατε ότι οι ταχυμεταφορές είναι ο πρώτος κλάδος που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα;
Αλλά και ευκαιρία για να εγκαταστήσατε ένα αντιδημοκρατικό, ανεξέλεγκτο και επικίνδυνα αλαζονικό και ολοκληρωτικό σύστημα εξουσίας. Το οποίο, είναι κοινό μυστικά πια, ότι έχει όχι απλώς κομματικές αναφορές, αλλά και απευθείας αναφορές στο πρόσωπό σας. Κι αυτή, πολύ φοβάμαι, είναι η ελληνική εκδοχή του Ορμπανισμού, κύριε Μητσοτάκη που βλέπουμε στην Ευρώπη και καταδικάζουμε».

Δευτερολογία Τσίπρα: Λέτε κ. Μητσοτάκη ότι δώσατε 24 δισ. ευρώ, πού είναι αυτά τα λεφτά;

«Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών που έβαλαν πλάτη γνωρίζουν ότι υπάρχει ένα μεγάλο ερώτημα που αφορά τη ζωή τους, το εισόδημά τους, την εργασία τους την επόμενη μέρα. Δεν ακούσαμε κάτι που θα μας κάνει πιο αισιόδοξους, μας είπατε ότι απλά η ύφεση θα είναι μεγάλη, δεν είστε σχολιαστής, είστε πρωθυπουργός», είπε ο κ. Τσίπρας, κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι προσπαθεί να οικειοποιηθεί τη στάση των πολιτών στην πανδημία «για να εμφανιστεί ως τροπαιούχος». «Δεν είναι σοβαρή στάση ηγέτη να προσπαθεί με εξόφθαλμο τρόπο να οικειοποιηθεί τις συλλογικές θυσίες», είπε και τόνισε πως ναι ήταν αυτονόητο ότι έπρεπε να γίνει lockdown όταν άλλες ευρωπαϊκές χώρες ήδη το είχαν κάνει και όταν στη γειτονική Ιταλία ήδη υπήρχαν τόσοι θάνατοι.

«Λέτε ότι δώσατε 24 δισ. ευρώ, πού είναι αυτά τα λεφτά; Στις πραγματικές επιχειρήσεις και τους δικαιούχους δεν έχει πάει ούτε ένα ευρώ», είπε για την οικονομία. Για την τρίμηνη παράταση προστασίας πρώτης κατοικίας, ρώτησε γιατί δεν έκανε δεκτή την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για παράταση έως το τέλος του χρόνου, σημειώνοντας ότι και μετά από τρεις μήνες δεν θα έχουν σταματήσει τα προβλήματα της αγοράς. «Προφανώς την 1η Αυγούστου -εκτός αν ετοιμάζετε σχέδια να αποδράσετε- το πρόβλημα θα είναι εδώ», τόνισε.

Γεννηματά: Επικίνδυνη άσκηση η άρση των μέτρων χωρίς επιχειρησιακό σχέδιο και περισσότερα τεστ

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά τόνισε πως απαιτείται επιχειρησιακό σχέδιο για την επόμενη μέρα της καραντίνας, «σε όσους βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή» και έδωσαν τη μάχη κατά της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας.

«Ενάμιση μήνα τώρα, όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες αποδείξαμε ότι όταν είμαστε ενωμένοι μπορούμε να τα καταφέρουμε» είπε.

Η επόμενη ημέρα, εξαρτάται από την προσωπική ευθύνη αλλά και την αποτελεσματικότητα του Κράτους είπε η κ. Γεννηματά σημειώνοντας πως «χωρίς επιχειρησιακό σχέδιο, χωρίς περισσότερα τεστ και κινητές ομάδες πρωτοβάθμιας που έχουμε εισηγηθεί εδώ και μήνες, χωρίς αυτά, η άρση των μέτρων γίνεται μια επικίνδυνη άσκηση». Τόνισε πως είναι «αδιανόητο να αλλάξουμε στρατηγική τώρα στην πράξη», υιοθετώντας, όπως είπε, πρακτικές τύπου Τζόνσον περί ανοσίας της αγέλης, ενώ αναφερόμενη στο άνοιγμα των σχολείων, το χαρακτήρισε «ρίσκο», συμπληρώνοντας «τουλάχιστον φροντίστε να δοθούν τα χρήματα στις σχολικές επιτροπές για να διασφαλιστούν τα απαραίτητα προστατευτικά μέτρα για μαθητές και εκπαιδευτικούς».

Κουτσούμπας σε Μητσοτάκη: Επιλογή δική σας η υπονόμευση των παραγωγικών δυνάμεων

Αυστηρή κριτική άσκησε από το βήμα της Βουλής ο Γ.Γ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας στην κυβέρνηση της ΝΔ, κατηγορώντας τη ότι με δική της επιλογή γίνεται υπονόμευση των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας.

«Το τέλος της καραντίνας θα αποκαλύψει το πραγματικό πολιτικό πρόβλημα της χώρας», υποστήριξε.

Ο κ. Κουτσούμπας έκανε λόγο για τεράστια αδιέξοδα του συστήματος και του τρόπου ανάπτυξης που ακολουθείται και υποστήριξε ότι η «επόμενη μέρα θα θέσει ακόμα πιο επιτακτικά το ερώτημα ανάπτυξη από ποιον και για ποιον» .

Πηγή: LIVE: Σύγκρουση Μητσοτάκη με Τσίπρα στη Βουλή για τον κορονοϊό - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα