Champions League: Όταν η νικήτρια ομάδα ή ο τελικός… περνάνε από την Ελλάδα

Τα ματς για τα ημιτελικά του Champion League ξεκινούν την Τρίτη του Πάσχα (30/4) και με βάση τους… αριθμούς για τις ομάδες που συνεχίζουν, «δημιουργούνται» ωραίες ιστορίες. Με την… Ελλάδα να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, καθώς στο παρελθόν η νικήτρια ομάδα της διοργάνωσης ή ο τελικός… περνάνε από τη χώρα μας. Μπαρτσελόνα και Άγιαξ απέμειναν στο κυνήγι του μαγικού «treble». Στα ημιτελικά

υπάρχουν τέσσερις προπονητές που δεν έχουν σηκώσει το τρόπαιο…

Την… Ελλάδα θυμήθηκαν πολλοί μετά την εντυπωσιακή πρόκριση των τρομερών παιδιών του Άγιαξ απέναντι στην Γιουβέντους και τη συμμετοχή του «Αίαντα» για πρώτη φορά στον ημιτελικό του Champions League, μετά την σεζόν 1995-96, όταν απέκλεισε τον Παναθηναϊκό (με συνολικό σκορ 3-1). Ακριβώς μία σεζόν, μετά την κατάκτηση του τέταρτου και τελευταίου του τίτλου στην κορυφαία διοργάνωση, όταν νίκησε 1-0 την Μίλαν τον τελικό της Βιέννης με σκόρερ τον Πάτρικ Κλάιφερτ.

Ήταν εκείνη η περίοδος (1994-95), όταν οι δύο ομάδες που βρέθηκαν στον ίδιο όμιλο (4ο) με την ΑΕΚ στο ξεκίνημα της διαδρομής, κατάφεραν να φτάσουν έως τον τελικό. Όπως είναι γνωστό τη τρέχουσα σεζόν, η ΑΕΚ βρέθηκε στον ίδιο όμιλο (5ο) του Champions League, μαζί με Άγιαξ (που τώρα είναι στα ημιτελικά), Μπάγερν και Μπενφίκα.

Σύμφωνα με θέμα που φιλοξένησε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, συνολικά οκτώ φορές από την καθιέρωση του Champions League, την σεζόν 1992-93, ομάδα που κατέκτησε το κορυφαίο τρόπαιο, είχε στον όμιλο της κάποιο ελληνικό σύλλογο, ενώ υπήρξαν επίσης, πέντε περιπτώσεις που απλά έφτασε έως τον τελικό του Champions League.

Να σημειωθεί ότι ο Άκης Ζήκος είναι ο μοναδικός έλληνας ποδοσφαιριστής που έχει αγωνιστεί σε τελικό Champions League, το 2004, όταν η Μονακό έχασε με σκορ 3-0 από την Πόρτο του Ζοσέ Μουρίνιο.

Αυτές είναι οι οκτώ σεζόν, στις οποίες, ομάδα που βρέθηκε στον ίδιο όμιλο με ελληνικό σύλλογο κατέκτησε το τρόπαιο:

1994-95: ΑΕΚ (με Άγιαξ, Μίλαν Σάλτσμπουργκ). Τελικός: Άγιαξ-Μίλαν 1-0

1997-98: Ολυμπιακός (με Ρεάλ Μαδρίτης, Ρόσενμοργκ, Πόρτο). Τελικός Γιουβέντους-Ρεάλ Μαδρίτης 0-1

1999-00: Ολυμπιακός ( με Ρεάλ Μαδρίτης, Πόρτο, Μόλντε). Τελικός: Ρεάλ Μαδρίτης-Βαλένθια 3-0

2001-02: Παναθηναικός (με Ρεάλ Μαδρίτης, Σπάρτα Πράγας, Πόρτο). Τελικός: Λεβερκούζεν-Ρεάλ Μαδρίτης 1-2

2004-05: Ολυμπιακός (με Μονακό, Λίβερπουλ, Ντεπορτίβο λα Κορούνια). Τελικός: Μίλαν-Λίβερπουλ 2-3 στα πέναλτι (3-3).

2005-06: Παναθηναϊκός (με Μπαρτσελόνα, βέρντερ Βρέμης, Ουντινέζε).Τελικός: Άρσεναλ-Μπαρτσελόνα 1-2.

2006-07: ΑΕΚ (με Μίλαν, Λιλ,Άντερλεχτ). Τελικός: Μίλαν-Λίβερπουλ 2-1

2010-11: Παναθηναϊκός (με Μπαρτσελόνα, Κοπεγχάγη, Ρούμπιν Καζάν).Τελικός: Μπαρτσελόνα-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 3-1

Αυτές είναι οι πέντε σεζόν που ομάδα που βρέθηκε στον ίδιο όμιλο ή σε άλλη φάση, με ελληνικό σύλλογο, έφτασε στον τελικό:

1995-96: Παναθηναϊκός (στον ημιτελικό με Άγιαξ). Τελικός Άγιαξ-Γιουβέντους 2-4 στα πέναλτι (1-1)

2001-02: Παναθηναϊκός (με Βαλένθια, Μάντσετσερ Γιουνάιτεντ, Στουρμ Γκρατς). Τελικός: Μπάγερν-Βαλένθια 5-4 στα πέναλτι (1-1)

2003-04: ΑΕΚ (με Μονακό, Ντεπορτίβο λα Κορούνια, PSV Αιντχόφεν). Τελικός: Μονακό-Πόρτο 0-3

2007-08: Ολυμπιακός (με Τσέλσι στους «16»). Τελικός: Μάντσετσερ Γιουνάιτεντ-Τσέλσι 6-5 στα πέναλτι (1-1)

2014-15: Ολυμπιακός (με Ατλέτικο Μαδρίτης, Γιουβέντους, Μάλμε). Τελικός: Γιουβέντους-Μπαρτσελόνα 1-3

Αυτή είναι η μοναδική σεζόν που το ζευγάρι του τελικού βρέθηκε στον ίδιο όμιλο με ελληνικό σύλλογο:

1994-95: ΑΕΚ (με Άγιαξ, Μίλαν Σάλτσμπουργκ). Τελικός: Άγιαξ-Μίλαν 1-0

Δείτε και το σχετικό γράφημα από το ΑΠΕ-ΜΠΕ:

****

Μπαρτσελόνα και Άγιαξ είναι οι ομάδες που απέμειναν στο κυνήγι του μαγικού… χατ – τρικ του ποδοσφαίρου, του «treble», δηλαδή την κατάκτηση του Champions League, αλλά και του πρωταθλήματος και Κυπέλλου στην χώρα τους. Οι δυο τους μπορούν να συναντηθούν μόνο στον τελικό του στο Champions League στη Μαδρίτη («Wanda Metropolitano»).

Η Μπαρτσελόνα κατέκτησε μαθηματικά το πρωτάθλημα και φέτος, ενώ στο Κύπελλο θα αντιμετωπίσει στον τελικό την Βαλένθια στις 25 Μαΐου.

Ο Άγιαξ sτο πρωτάθλημα έχει τους ίδιους βαθμούς μαζί με την PSV Αϊντχόφεν. Στο Κύπελλο θα αγωνιστεί στον τελικό με Βίλεμ στις 5 Μαΐου.

Οκτώ φορές, επτά διαφορετικοί σύλλογοι έχουν καταφέρει το treble, κερδίζοντας το κορυφαίο ευρωπαϊκό τρόπαιο, τον τίτλο πρωταθλήματος και το κύπελλο στην ίδια σεζόν. Η Μπαρτσελόνα την σεζόν 2014/15 είναι η τελευταία ομάδα που το κατάφερε, μοναδική που το έχει πετύχει δύο φορές. Να σημειωθεί ότι η Σέλτικ, το 1966/67, είναι η μόνη ομάδα που κέρδισε Κύπελλο Πρωταθλητριών, πρωτάθλημα, κύπελλο και League Cup.

1966/67: Σέλτικ
1971/72: Άγιαξ
1987/88: PSV Αϊντχόφεν
1998/99: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
2008/09: Μπαρτσελόνα
2009/10: Ιντερ
2012/13: Μπάγερν
2014/15: Μπαρτσελόνα

Barcelona treble progress

Copa del Rey
Champions League
La Liga pic.twitter.com/frGGDUd1nP

Goal (@goal) 27 Απριλίου 2019

Luis Suárez hoopt op treble voor FC Barcelona, Champions League-finale tegen Ajax en Premier League-titel voor Liverpool: ‘Dat zou prachtig zijn’ https://t.co/gAO2KZBWiO pic.twitter.com/sIF0Ys6uHv

— AD.nl/sportwereld (@ADSportwereld) 26 Απριλίου 2019

****

Τους τέσσερις προπονητές των ομάδων της ημιτελικής φάσης του Champions League, ενώνει ένα σημαντικό δεδομένο: κανένας από αυτούς ποτέ δεν κατάφερε την κατάκτηση του τροπαίου. Σχετικό θέμα φιλοξένησε και η «Gazzetta Dello Sport».

Ο Γιούργκεν Κλοπ είναι αυτός που έφτασε πλησιέστερα, μιας και βρέθηκε στον τελικό δύο φορές, χάνοντας ισάριθμες, με τη Ντόρτμουντ (το 2013 εναντίον της Μπάγερν) και με τη Λίβερπουλ (πέρυσι πριν από τη Ρεάλ Μαδρίτης).

Για Ερνέστο Βαλβέρδε (Μπαρτσελόνα), Τεν Χαγκ (Άγιαξ) και Μαουρίσιο Ποκετίνο (Τότεναμ), θα είναι πρώτη φορά ακόμα και η συμμετοχή τους στον τελικό της κορυφαίας διοργάνωσης.

Η τελευταία φορά που κανένας από τους τέσσερις προπονητές των ημιτελικών δεν είχε προηγουμένως κερδίσει το Champions League ως προπονητής ήταν την σεζόν 2003-04. Στα ημιτελικά είχαν φτάσει η Πόρτο του Μουρίνιο, ο οποίος κέρδισε έπειτα το τρόπαιο, η Ντεπορτίβο λα Κορούνια του Ιρουρέτα, η Μονακό του Ντιντιέ Ντεσάμπ (ο οποίος είχε κερδίσει τον διαγωνισμό αλλά ως παίκτης) και η Τσέλσι του Κλαούντιο Ρανιέρι.

Η Λίβερπουλ κατέγραψε τον 17ο αγώνα χωρίς ήττα και όγδοο στη σειρά νικηφόρο, για να γίνει η πρώτη αγγλική ομάδα που φτάνει σε ημιτελικό για δεύτερη στη σειρά φορά, μετά τις Τσέλσι και Μάντσεστερ Γιουνάιτεν, που πέτυχαν το συγκεκριμένο κατόρθωμα μεταξύ 2006-07 και 2008-09.

Valverde, Klopp, Pochettino y Ten Hag: intimidad y secretos de los DT de los cuatro semifinalistas de la Champions League https://t.co/n3bAjjXFJW

— Clarín Deportes (@Clarin_deportes) 30 Απριλίου 2019

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα