Μητσοτάκης για Τουρκία: Διάλογος μόνο για την AΟΖ και όχι υπό καθεστώς έντασης

«Η Τουρκία παραβιάζει συστηματικά όλους τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Τετάρτη (19/08) στη συζήτηση για τις εξελίξεις και στην Ανατολική Μεσόγειο, χωρίς να αποκλείσει τον διάλογο με την Άγκυρα, μόνο για την AOZ, αρκεί να μην υπάρχει ένταση. «Δε γίνεται η ΕΕ να υιοθετεί άλλη στάση για τη Λευκορωσία κι άλλη για την Τουρκία», τόνισε ακόμα…

Ο έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ

της Ελλάδας με την Αίγυπτο, μια «απόλυτα νόμιμη και υποδειγματική συμφωνία», όπως είπε. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Τουρκία «αυτή τη στιγμή παραβιάζει συστηματικά όλους τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου», ενώ παρουσίασε στους ευρωπαίους ομολόγους του, τα πραγματικά περιστατικά που εκτυλίχθηκαν στην περιοχή της παράνομης τουρκικής NAVTEX, αναλύοντας τους κινδύνους για την ασφάλεια της ίδιας της Ευρώπης.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα ποτέ δεν αρνήθηκε τον διάλογο με την Τουρκία. «Όχι, όμως», όπως υπογράμμισε, «όσο υπάρχει ένταση στη θάλασσα, την ξηρά και τον αέρα και, πάντως, μόνο για τη μία διαφορά μας που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών».

Ενόψει του άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις 27 Αυγούστου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις σχέσεις με την Τουρκία στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, επαναβεβαιώθηκε ότι όλες οι επιλογές – συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων – για την Τουρκία βρίσκονται στο τραπέζι.

Τι είπε ο Μητσοτάκης για τη Λευκορωσία

Κατά τα άλλα, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρέμβασή του στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις εξελίξεις στη Λευκορωσία, αναφέρθηκε στις «θλιβερές εικόνες βίαιης καταστολής» που κάνουν τον γύρο του κόσμου και τόνισε την ανάγκη να σταλεί μήνυμα αλληλεγγύης στους πολίτες της Λευκορωσίας.

Συμφωνώντας με την τοποθέτηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να υιοθετεί «δύο μέτρα και δύο σταθμά» για τη Λευκορωσία και για την Τουρκία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε επίσης ότι η προσέγγιση της ΕΕ σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος Δικαίου δεν μπορεί να είναι διαφορετική για τη Λευκορωσία και διαφορετική για την Τουρκία.

Ανήσυχη η Μέρκελ για την αν. Μεσόγειο: Αναγκαίος ο διάλογος Ελλάδας με Τουρκία για ΑΟΖ

Την ίδια ώρα, την ανησυχία της για την ένταση που επικρατεί στην ανατολική Μεσόγειο εξέφρασε η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, κατά την τηλεδιάσκεψη των ευρωπαίων ηγετών. «Θέλουμε αποκλιμάκωση της κατάστασης», τόνισε η κ. Μέρκελ κι εξέφρασε την αλληλεγγύη της όσον αφορά στα δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου στην περιοχή.

Την αλληλεγγύη του στην Ελλάδα και την Κύπρο για την τουρκική προκλητικότητα εξέφρασε, επίσης, και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης.

Όπως δήλωσε «είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο. Εκφράσαμε πλήρη αλληλεγγύη με την Ελλάδα και την Κύπρο και επιβεβαιώσαμε τα προηγούμενα συμπεράσματά μας σχετικά με τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας για γεωτρήσεις. Συμφωνήσαμε να αναφερθούμε σε αυτά τα ζητήματα στη συνάντησή μας τον Σεπτέμβριο. Όλες οι επιλογές θα είναι στο τραπέζι».

Σημειώνεται ότι στις 24-25 Σεπτεμβρίου θα γίνει και η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής με θέμα και την τουρκική προκλητικότητα.

Ερντογάν: Δε θα υποκύψουμε σε νέα Συνθήκη των Σεβρών – Έκπληξη… με φυτικό αέριο στη Μαύρη Θάλασσα 

«Δε θα υποκύψουμε σε νέα Συνθήκη των Σεβρών, έχουμε δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο. Ευχάριστα νέα για την Τουρκία θα υπάρξουν την Παρασκευή. πάντα είμαστε υπέρ των συνομιλιών και των συμφωνιών αντί του καυγά», υπογράμμισε την Τετάρτη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με τον «Bloomberg», τα καλά νέα για την Τουρκία έχουν κάνουν μια σημαντική ανακάλυψη στη Μαύρη Θάλασσα, σχετικά με την ανακάλυψη κοιτάσματος φυσικού αερίου.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή (14/08) την πλήρη υποστήριξή τους στην Ελλάδα εξέφρασαν οι 27 υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη διάρκεια του έκτακτου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, το οποίο συνεκλήθη κατόπιν σχετικού ελληνικού αιτήματος προκειμένου να συζητηθούν οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Ο έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας παρουσίασε στους ομολόγους του ντοκουμέντα σχετικά με την επακούμβηση ελληνικής φρεγάτας με τουρκική (το «Kemal Reis» υπέστη ζημιές) στην περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας που κινείται το «Oruc Reis». Θυμηθείτε την επίσημη ανακοίνωση μετά την έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Το Συμβούλιο συγκάλεσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Σαρλ Μισέλ με αντικείμενο την ανασκόπηση της εν εξελίξει κατάστασης στη Λευκορωσία, μετά τη διεξαγωγή των Προεδρικών Εκλογών στη χώρα στις 9 Αυγούστου, ανακοινώνοντας κυρώσεις.

(πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα