Biosphere 2: Πώς είναι σήμερα το ομοίωμα αποικίας στον Άρη που άνοιξε τις πύλες του το 1991 (εικόνες – video)

Μια δεκαετία πριν ο δισεκατομμυριούχος Elon Musk εγκαινιάσει τη Space X και μοιραστεί τα σχέδιά του για αποικισμό του Άρη, ένας άλλος δισεκατομμυριούχος είχε δαπανήσει πάνω από 200 εκατ. ευρώ για να δημιουργήσει ένα ομοίωμα αποικίας στον Κόκκινο Πλανήτη στην έρημο της Αριζόνα.

Εκεί τον Σεπτέμβριο του 1991 οκτώ άτομα, τέσσερις άνδρες και τέσσερις γυναίκες εισήλθαν στο κτήριο, που ονομάστηκε Biosphere 2 και εξήλθαν δύο χρόνια αργότερα προκειμένου να συμμετέχουν σε πείραμα για το

πώς θα ήταν η καθημερινότητα στον Άρη σε κάποιο ανάλογο συγκρότημα.

Ο αρχιτέκτονας Peter Pearce που κατασκεύασε τη Biosphere 2 χρησιμοποίησε 77.000 υποστυλώματα από ατσάλι και 6.000 υαλοπίνακες για να εγκλωβίσει τον αέρα εντός του κτηρίου.

Flying through the Biosphere 2 rainforest with a #drone.⠀ .⠀ .⠀ .⠀ .⠀ .⠀ #dronestagram #drone #droneracing #dronefly #aerialphotography #robotics #robotech @thedroneracingleague #biosphere2 #universityofarizona #uofa #uaresearch #rainforest

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη UA Biosphere 2 (@biosphere2) στις 24 Μάρ, 2018 στις 9:59 πμ PDT

Σήμερα το συγκρότημα ανήκει στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, το οποίο το αγόρασε το 2011, και λειτουργεί ως επιστημονικό κέντρο ερευνών, συνεδριακό κέντρο και τουριστικό αξιοθέατο.

Από το τροπικό δάσος

Εντός του Biosphere 2, δημιουργήθηκαν πέντε ζώνες: ένα τροπικό δάσος, ένας ωκεανός, μια σαβάνα, ένας βάλτος και μια έρημος. Τα 8 άτομα που έζησαν στο συγκρότημα κατοικούσαν σε ειδικό κτίριο που συνδεόταν με τους υπόλοιπους χώρους ενώ καλλιεργούσαν λαχανικά σε ειδικές «αγροτικές» ζώνες.

Ξενάγηση στην έρημο

Το «πλήρωμα» περνούσε σχεδόν 12 ώρες στη φροντίδα των καλλιεργειών και των ζώων ώστε να έχουν αρκετή τροφή. Όπως αναφέρει το Business Insider, οι οκτώ έτρωγαν μόνο ό,τι παρήγαγαν, κυρίως γλυκοπατάτες και φασόλια. Μάλιστα για να φτιάξουν μια πίτσα χρειάζονταν τέσσερις μήνες μέχρι να συγκεντρώσουν τα υλικά.

Στην «έρημο»

Οι άποικοι διατηρούσαν λεπτομερή αρχεία για τα φυτά, τα ζώα και τα έντομα που υπήρχαν εντός του συγκροτήματος. Από αυτά προέκυψαν ότι περίπου το 20% των ειδών που εισήλθαν στον χώρο είχε εξαφανιστεί μετά από δύο χρόνια.

Πλέον οι καλλιέργειες δεν υπάρχουν, όμως στο σημείο που υπήρχαν λαμβάνει χώρα ένα πείραμα με το όνομα Landscape Evolution Observatory.

Στο πλαίσιο του πειράματος χρησιμοποιούνται τεράστιοι κάδοι με θρυμματισμένο ηφαιστειακό πέτρωμα προκειμένου να ερευνηθεί πώς τα μικρόβια μετατρέπουν το αφιλόξενο υλικό σε ένα περιβάλλον φιλικό προς τα φυτά.

Τα πιο εμβληματικά σημεία, ωστόσο, του Biosphere 2, παραμένουν μέχρι και σήμερα οι «άγριες» ζώνες του, τα πέντε οικοσυστήματα που είχαν δημιουργηθεί και έχουν διατηρηθεί μέχρι σήμερα.

Παράλληλα οι χώροι όπου διέμενε το «πλήρωμα» έχουν μετατραπεί σε μουσείο όπου εκτίθενται ορισμένα από τα υπάρχοντά τους.

Πηγές: Business Insider, Independent, Φωτογραφίες: Biosphere 2/Instagram/Facebook

Keywords
Τυχαία Θέματα