Υπερπλασία προστάτη – Όσα πρέπει να ξέρεις!

Καλοήθης υπερπλασία προστάτη και TURis προστατεκτομή

Η καλοήθης υπερτροφία του προστάτη είναι η αύξηση του αδένα, που προκαλεί διαταραχές στην ούρηση. Η πάθηση αυτή παρατηρείται σε ηλικίες άνω των 40 ετών.

Τι είναι όμως αυτή ακριβώς; Τι πρέπει να προσέχεις και πως θα καταλάβεις τα πρώτα της συμπτώματα;

Το doctoranytime απευθύνθηκε στον Ουρολόγο – Ανδρολόγο Ιωάννη Αναγνώστου που απάντησε στις πιο καίριες απορίες μας για το θέμα.

Ο Αναγνώστου Ιωάννης – Ουρολόγος, Ανδρολόγος

Κύριε Αναγνώστου, τι σημαίνει

η αλλαγή στο μέγεθος του προστάτη; Με τι σχετίζεται;

Η αύξηση του μεγέθους του προστάτη συχνά συμπιέζει το τοίχωμα της ουρήθρας κυκλοτερώς, αλλά και την κύστη προς τα πάνω, προκαλώντας διαταραχές στην ούρηση. Θα πρέπει να τονιστεί ότι δεν έχει σχέση με τον καρκίνο του προστάτη, ο οποίος δυστυχώς δεν δίνει έγκαιρα συμπτώματα.

Ποια είναι τα συμπτώματα της υπερπλασίας του προστάτη;

Τα συμπτώματα των διαταραχών της ούρησης, δηλαδή τα συμπτώματα από το κατώτερο ουροποιητικό σύστημα, χωρίζονται σε αυτά που αφορούν στην αποθήκευση των ούρων στην κύστη και σε εκείνα που αφορούν στην αποβολή των ούρων από την κύστη, δηλαδή την ούρηση.

Τα συμπτώματα που σχετίζονται με την αποθήκευση των ούρων στην κύστη είναι τα ακόλουθα:

Συχνουρία, όταν για μικρές ποσότητες προκαλείται η τακτική ανάγκη για ούρηση.Νυκτουρία, όταν ξυπνάμε τη νύχτα, για να ουρήσουμε.Επιτακτική ούρηση, όταν δεν μπορούμε να αναβάλλουμε την ούρηση.Ακράτεια από έπειξη, όταν πια δεν προλαβαίνουμε να πάμε στην τουαλέτα.

Τα συμπτώματα που σχετίζονται με την αποβολή των ούρων είναι τα ακόλουθα:

Μείωση ροής ούρων, όταν η ακτίνα των ούρων μειώνεται.Δυσκολία στην έναρξη της ούρησης.Διακοπτόμενη ούρηση.Απώλεια σταγόνων ούρων μετά το τέλος της ούρησης.Αίσθημα ατελούς κένωσης, η αίσθηση δηλαδή ότι η κύστη δεν άδειασε εντελώς.Πλήρης αδυναμία ούρησης, η λεγόμενη επίσχεση ούρων. Η μόνη λύση, τότε, στην εξαιρετικά δυσάρεστη αυτή εμπειρία είναι η άμεση τοποθέτηση καθετήρα, αφού ο πόνος της επίσχεσης είναι αφόρητος.Υπάρχει κάποια σύγχρονη θεραπεία για την αφαίρεση του προστάτη;

Ναι, η TURis προστατεκτομή. Πρόκειται για μία νέα μέθοδο χειρουργικής αφαίρεσης του προστάτη.

Η εξάχνωση με πλάσμα ή διπολική διουρηθρική εκτομή του προστάτη σε φυσιολογικό ορό αποτελεί τη νεότερη εξέλιξη στην ενδοσκοπική χειρουργική αντιμετώπιση της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη.

Σε τι υπερέχει έναντι των άλλων μεθόδων θεραπείας;

Η μέθοδος αυτή παρουσιάζει αρκετά πλεονεκτήματα μεταξύ των οποίων:

Πλήρης αφαίρεση ή εξάχνωση του αδενώματος του προστάτη.Λήψη ιστοτεμαχίων και αποστολή υλικού για βιοψία.Δυνατότητα αντιμετώπισης ασθενών με πολύ μεγάλα αδενώματα.Είναι σχεδόν αναίμακτη.Δυνατότητα επέμβασης και σε ασθενείς υψηλού κινδύνου που λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα.Μικρότερη διάρκεια, περίπου 60 λεπτά.Δεν επηρεάζεται η στυτική λειτουργία.Ο ασθενής την επομένη επιστρέφει σπίτι του συνήθως χωρίς καθετήρα ή με καθετήρα, ο οποίος αφαιρείται μετά από μία ημέρα.Πέντε ημέρες μετά επιστρέφει στη δουλειά του και τις καθημερινές του δραστηριότητεςΤριάντα ημέρες μετά ή και συχνά νωρίτερα (ο ενεργός σεξουαλικά άνδρας) μπορεί να έχει σεξουαλικές επαφές.Καμία παρεμβολή με βηματοδότες λόγω του διπολικού ρεύματος.Ειδική προσφορά μόνο για λίγες μέρες

Tο Ουρολογικό-Ανδρολογικό Ιατρείο του κ. Αναγνώστου Ιωάννη θα προσφέρει για περιορισμένο αριθμό ραντεβού, τις παρακάτω υπηρεσίες με κόστος μόλις 30€.

Υπερηχογράφημα με Triplex και doppler:Νεφρών,Ουροδόχου κύστεως πριν και μετά την ούρηση,Προστάτη, καθώς και μέτρηση μεγέθους και όρχεωνΟυροροομετρία – Η ουροροομετρία είναι μια απλή διαγνωστική διαδικασία που χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό του ρυθμού της ροής των ούρων. Ο ασθενής ουρεί κανονικά σε ένα ειδικό δοχείο που συνδέεται με έναν υπολογιστή, ο οποίος καταγράφει τον όγκο και την ταχύτητα της ροής των ούρων. Για την εκτέλεση της δοκιμής αυτής, καμία ειδική προετοιμασία του ασθενούς δεν είναι απαραίτητη, εκτός από μια πλήρη (γεμάτη) κύστη ώστε να ουρήσει.Εξέταση ούρων για την ανεύρεση μικροβίων στα ούρα (ουρολοίμωξη) ή αίματος (αιματουρία)ΠΡΟΛΑΒΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ

The post Υπερπλασία προστάτη – Όσα πρέπει να ξέρεις! appeared first on Doctoranytime Blog.

Keywords
Τυχαία Θέματα