Τι είναι το τεστ Παπανικολάου

Γράφει ο Δημητρακόπουλος Ιωάννης, Γυναικολόγος – Μαιευτήρας συνεργάτης του doctoranytime.gr

Το τεστ Παπανικολαου (Test Pap – κυτταρολογική εξέταση επιχρισμάτων από τον ένδο- και έξω-τράχηλο κατά Παπανικολάου) είναι μία εξέταση ρουτίνας, την οποία πρέπει να πραγματοποιήσουν όλες οι γυναικες απο την εναρξη της σεξουαλικης τους ζωης (η την ηλικια των 18 ετων) και κατοπιν ετησιως.

Αποτελεί

μια από τις εξετασεις ρουτινας και screening για τον καρκινο του τραχηλου (οπως η μαστογραφια για τον καρκινο του μαστου), που εμφανιζονται σημερα με σκοπο την εντοπιση πιθανων παθολογικων κυτταρων η μη φυσιολογικων κυτταρων πανω στον τραχηλο και παραλληλα αποτελει την πρωτη γραμμη εντοπισης του ιου HPV ο οποιος πλεον τεινει να αποκτησει εικονα επιδημιας αφου αγγιζει πανω απο 40 με 45% του γυναικειου πληθυσμου σημερα.

Οι μορφολογικες αλλοιωσεις που παρατηρουνται κατα την κυτταρολογικη εξεταση (pap test), μπορεί να αποτελέσουν ενδείξεις μόλυνσης από τους ιούς HPV. Το τεστ Παπανικολάου ως μεθοδος δεν εχει μεγαλη ευαισθησια , δεδομενου οτι αφ΄ ενος ειναι υποκειμενικη και αφ΄ ετερου οι ιοι HPV ειναι δυνατον να μην εχουν προκαλεσει ακομη βλαβες στα κυτταρα (πολυ συχνα).

Επιπλεον περα απο τον εντοπισμο τυχον παθολογικων η μη φυσιολογικων κυτταρων στον τραχηλο και στον ενδοτραχηλο της γυναικας με το τεστ Παπανικολαου μπορουμε να εντοπισουμε ελαφριες κολπιτιδες, τραχηλιτιδες η πιθανες μυκητιασικες μολυνσεις, αυτο ομως που μονοπωλει το ενδιαφερον τα τελευταια χρονια και αποτελει ενα επιστημονικο προβληματισμο τοσο για τους ιατρους οσο και για τις ασθενεις, αποτελει ο ιος HPV.

Ο προληπτικος ελεγχος με pap-test κολποσκοπηση και DNA τυποποιηση του ιου ειναι τα οπλα που σημερα διαθετουμε για την προληψη των συνεπειων απο τη μολυνση του ιου HPV. Ταυτοχρονα υπαρχουν μορφες μολυνσης που πρεπει απλως να παρακολουθουνται (διαγνωσμενη απλη HPV μολυνση, η ελαφρου βαθμου δυσπλασια) και μορφες που πρεπει να θεραπευονται (υψηλου βαθμου δυσπλασια).

Για ολα αυτα πρεπει να λαμβανονται υπ’ οψιν η επιπτωση της μολυνσης στην ψυχολογια και την σεξουαλικη ζωη της ασθενους, η ηλικια της, ο τυπος του ιου καθως και η γνωμη του εξειδικευμένου στο αντικειμενο γυναικολογου.

The post Τι είναι το τεστ Παπανικολάου appeared first on Doctoranytime Blog.

Keywords
Τυχαία Θέματα