Συμβουλές για ασφαλή άσκηση

Γράφει ο Κουρεμέτης Μιχάλης, Καρδιολόγος συνεργάτης του doctoranytime.gr

Η ωφέλεια από τη σωματική άσκηση είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο, από αρχαιοτάτων χρόνων. «Νοῠς ὑγιής ἐν σώματι ὑγιεῐ» έλεγαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι. Η άσκηση έχει πολλές ευνοϊκές επιδράσεις στην υγεία.

Στο καρδιαγγειακό σύστημα δυναμώνει τον καρδιακό μυ:

↓ αρτηριακή πίεση(ΑΠ) στην ηρεμία↓ καρδιακή συχνότητα(ΚΣ) στην ηρεμία↓ ο ρυθμός αύξησης της ΚΣ και της ΑΠ κατά την άσκηση ή την ψυχική φόρτιση↓ LDL(«κακή») και ↑ HDL(«καλή») χοληστερίνη↓ σάκχαρο και προδιάθεση για Σακχαρώδη Διαβήτη↓ τριγλυκερίδια↑
ελαστικότητα αρτηριών και ↓ ο κίνδυνος αρτηριοσκλήρωσης↓ τάση για θρομβώσεις (έμφραγμα, εγκεφαλικό)

Στο μυοσκελετικό σύστημα:

Βοηθά στην ομαλή ανάπτυξη και λειτουργία των μυών-οστών-αρθρώσεωνκαι στην πρόληψη της οστεοπόρωσης.Βοηθά στην απώλεια βάρους, αφού ↑ η κατανάλωση θερμίδων↓ το άγχος↑ την αυτοεκτίμηση (ωραίο σώμα – αντοχή)Βελτιώνει τη διάθεση και τον ύπνοΒελτιώνει την άμυνα του οργανισμούΒελτιώνει την αναπνευστική λειτουργία

Με όλους αυτούς τους μηχανισμούς, η άσκηση βοηθά στην καλύτερη λειτουργία της καρδιάς και των αγγείων, προστατεύει από έμφραγμα ή εγκεφαλικό, αυξάνει την επιβίωση. Γενικότερα βοηθά στη σωματική και ψυχική ευεξία.

Ασφαλή άσκηση

Καλό είναι να γίνεται προαθλητικός έλεγχος κάθε 1-2 χρόνια. Εξαρτάται από την ένταση της άσκησης, την ηλικία, το φύλο και την κατάσταση της υγείας του αθλουμένου. Επιλέξτε μορφές άσκησης που ταιριάζουν στο σώμα σας και βελτιώνουν τη διάθεσή σας. Για την καρδιά, ωφέλιμη άσκηση είναι κυρίως η αερόβια (περπάτημα, τρέξιμο, κολύμβηση). Κατά προτίμηση σε όμορφο φυσικό περιβάλλον, με εναλλαγή παραστάσεων.

Αποφύγετε την άσκηση μετά το φαγητό, για τουλάχιστον 3 ώρες.Ασκηθείτε με ελαφρά αθλητικά ρούχα και παπούτσια, αποφύγετε τα συνθετικά. Φοράτε καπέλο στον ήλιο.Προσοχή στις καιρικές συνθήκες. Η άσκηση είναι καλύτερα ανεκτή σε χαμηλή θερμοκρασία (10-22°C), ξηρή ατμόσφαιρα και με ελαφρύ αεράκι. Σε υψηλή θερμοκρασία ή υψηλή υγρασία μειώνετε την ένταση της άσκησης και πίνετε πολλά υγρά.Πάντα να υπάρχει προθέρμανση. Στο τέλος να μειώνετε προοδευτικά την ένταση της άσκησης.Προσοχή στις ανηφόρες, μειώστε ταχύτητα.Βελτιώνετε σταδιακά τη φυσική σας κατάσταση, αυξάνοντας προοδευτικά την ένταση, τη διάρκεια και τη συχνότητα της προπόνησης.Μειώστε την ένταση ή διακόψτε την άσκηση μόλις αισθανθείτε οποιαδήποτε αδιαθεσία.

Τα ακόλουθα συμπτώματα μπορεί να δείχνουν ότι ασκείστε σε εντονότερο ρυθμό απ’ όσο αντέχετε:

Αδυναμία να ολοκληρώσετε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμαΑδυναμία ομιλίας κατά την άσκησηΖάλη ή ναυτίαΈντονη και επίμονη κόπωσηΑϋπνίαΠόνος στους μυς ή στις αρθρώσεις

Για να πετύχουμε όλα τα οφέλη της άσκησης αρκεί:

μέτρια σωματική προσπάθειασυστηματική, 3-5 φορές την εβδομάδαμε διάρκεια τουλάχιστον 30΄ κάθε φορά

Μπορεί κάποιος να γυμνάζεται εντονότερα, αν τον ευχαριστεί, αρκεί να είναι απόλυτα υγιής. Δεν παρατηρείται αξιόλογο, επιπρόσθετο όφελος σε εντονότερη άσκηση. Η έντονη άσκηση δεν προστατεύει απόλυτα κανέναν από τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Γονίδια, ιοί, κακές συνήθειες, κακή διατροφή μπορεί να προκαλέσουν καρδιοπάθεια, την οποία η άσκηση δεν μπορεί να αποτρέψει. Οι πρωταθλητές δεν είναι υγιέστεροι από τους ερασιτέχνες αθλητές. Συνήθως συμβαίνει το αντίθετο.

The post Συμβουλές για ασφαλή άσκηση appeared first on Doctoranytime blog | Ενημερώση για όλα τα θέματα υγείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα