Προστασία από τον ήλιο τους καλοκαιρινούς μήνες για τα παιδιά!

Βρισκόμαστε ήδη στα μέσα του καλοκαιριού και πολλοί γονείς έχουν ήδη ξεκινήσει με τα θαλασσινά μπάνια και τις ατελείωτες δραστηριότητες στην άμμο παρέα με τα μικρά τους. Βέβαια αρκετοί γονείς προτιμούν τις διακοπές στο χωριό ή στέλνουν τα παιδιά τους στους «παππούδες» ώστε να απολαύσουν το ελεύθερο παιχνίδι, την ξεγνοιασιά και τον καθαρό αέρα.

Πάντως όποια και να είναι η απάντηση στην κλασσική ερώτηση του θέρους «βουνό ή θάλασσα», δύο είναι οι κοινοί παρονομαστές: διασκέδαση και ήλιος. Μην αφήνετε να σας ξεγελάει η βραδινή δροσούλα και το υψόμετρο, η ηλιοφάνεια το καλοκαίρι

είναι ιδιαίτερα έντονη και εξίσου βλαβερή σε όλες τις περιοχές. Γι’αυτό το λόγο σας παραθέτω μερικές βασικές αρχές προστασίας από τον ήλιο για τα παιδιά.

Καταρχήν όλα τα παιδιά μέχρι 2 ετών πρέπει να αποφεύγουν την απευθείας έκθεση στον ήλιο, κυρίως στις ώρες με την εντονότερη ακτινοβολία, δηλαδή μεταξύ 10 π.μ έως 4 μ.μ. Αυτές τις ώρες είναι προτιμότερο να βρισκονται σε κλειστό χώρο, γιατί ακόμη και κάτω από τη σκιά εκτίθενται αρκετά στην υπεριώδη ακτινοβολία, η οποία ανακλάται σε διάφορες κατευθύνσεις.

Επιπλέον στα βρέφη έως 1 έτους να αποφεύγεται η χρήση αντιηλιακών σκευασμάτων, γιατί δεν είναι γνωστές οι επιδράσεις από την απορρόφηση των χημικών συστατικών του αντιηλιακού στο ευαίσθητο βρεφικό δέρμα. Όταν επιλέγετε αντιηλιακή προστασία να προτιμάτε σκευάσματα με φυσικά φίλτρα, τα οποία δεν απορροφώνται από το δέρμα και ανακλούν με φυσικό τρόπο την ακτινοβολία.

Σε μεγαλύτερες ηλικίες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μικτά σκευάσματα (δηλαδή με φυσικά και χημικά φίλτρα) από τις ειδικές παιδιατρικές σειρές που υπάρχουν στα φαρμακεία. Πρέπει να προσέξετε ιδιαίτερα τον δείκτη προστασίας (SPF Sun Protection Factor άνω του 30) καθώς και το φάσμα προστασίας να περιλαμβάνει εξίσου την UVA και UVB ακτινοβολία.

Πολύ σημαντική είναι η ποσότητα του εφαρμοζόμενου αντιηλιακού, η οποία πρέπει να είναι αρκετή ώστε να έχουμε επαρκή προστασία. Διεθνώς έχει επικρατήσει η ποσότητα των 2 mg ανά τετραγωνικό εκατοστό της επιφάνειας του σώματος. Φυσικά στην πράξη είναι δύσκολο τηρήσουμε τη σωστή αναλογία. Ένας εύκολος τρόπος για τη σωστή εφαρμογή είναι η «μέθοδος της παλάμης». Υπολογίστε περίπου μισή παλάμη για το πρόσωπο και το λαιμό (μην ξεχνάτε τα αυτιά!), 1-2 παλάμες για τον κορμό, 1 παλάμη για τα άνω άκρα και 1-2 παλάμες για τα κάτω άκρα. Σε μικρότερα παιδιά υπολογίστε την ποσότητα βάσει του μεγέθους της παλάμης του παιδιού (χωρίς την περιοχή των δακτύλων).

Πολύ σημαντική είναι επίσης η συχνότητα εφαρμογής του αντιηλιακού σκευάσματος. Σε συνθήκες συνεχούς και άμεσης έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία πρέπει η ανανέωση του αντιηλιακού να γίνεται αυστηρά ανά 2 ώρες! Το χρονικό διάστημα αυτό μειώνεται σε συνθήκες έντονης εφίδρωσης, ενώ μπορεί να παραταθεί σε 3 ώρες όταν το άτομο βρίσκεται υπό σκιάν. Μετά από κάθε βουτιά στη θάλασσα είναι απαραίτητη η ανανέωση του αντιηλιακού μας. Μην παραπλανηθείτε από σκευάσματα που υπόσχονται αδιάβροχη προστασία, τα περισσότερα χάνουν το 50% της δράσης τους μετά από 30 με 40 λεπτά στο νερό.

Θυμηθείτε να εφαρμόσετε το αντιηλιακό σας σε όλο το σώμα από το σπίτι, πριν ντυθείτε, 20 με 30 λεπτά πριν την εξόρμησή σας στη θάλασσα, ώστε να απορροφηθεί σωστά και ομοιόμορφα. Όταν χρησιμοποιείται αντιηλιακό σε μορφή spray, φροντίστε να είναι επαρκής η ποσότητα.

Στα πλαίσια της σωστής ηλιοπροστασίας θα πρέπει να εντάξουμε και την σωστή ένδυση. Μία ιδανική λύση για την επιπλέον προστασία του ευαίσθητου παιδικού δέρματος αποτελούν τα πολυσυζητημένα αντιηλιακά υφάσματα και ρούχα για παιδιά με υψηλό δείκτη UPF(Ultraviolet Protection Factor), μία τάση που ξεκίνησε από την Αυστραλία και βρίσκει διαρκώς νέους υποστηρικτές ανά την υφήλιο.

Όσον αφορά τα κοινά υφάσματα, θα πρέπει να επιλέγουμε άνετα ρούχα, με πυκνή πλέξη και σκούρο χρώμα, τα οποία απορροφούν μεγάλο μέρος της υπεριώδους ακτινοβολίας σε σχέση με τα ανοιχτόχρωμα (με εξαίρεση τα κίτρινα ρούχα), προσφέροντας έτσι μεγαλύτερη προστασία. Προτιμήστε υφάσματα από βιολογικό βαμβάκι, με τη δυνατόν μικρότερη χημική επεξεργασία.

Μην ξεχνάτε το καπέλο, το οποίο θα πρέπει να διαθέτει μεγάλο γείσο (πάνω από 6 εκατοστά) σε όλη τη διάμετρό του ώστε να προστατεύει επαρκώς το πρόσωπο, τα αυτιά και τον αυχένα. Μην επιλέγετε καπέλα τύπου baseball, προτιμήστε τα καπέλα των λεγεωναρίων που προστατεύουν επιπλέον την περιοχή του αυχένα.

Τέλος πολύ σημαντική είναι και η προστασία των οφθαλμών. Ενημερωθείτε από τον οπτικό σας και προσέξτε τα γυαλιά που θα επιλέξετε να διαθέτουν πιστοποίηση CE καθώς και την ένδειξηUV400. Μετά την έκθεση στον ήλιο, φροντίστε να ενυδατώνετε το ταλαιπωρημένο δέρμα με μία ενυδατική-μαλακτική λοσιόν. Πολύκαλή ενυδάτωση προσφέρουν τα σκευάσματα που περιέχουν ουρία σε μικρό ποσοστό (5%).

Τώρα πια είστε έτοιμοι να χαρείτε άφοβα το υπέροχο ελληνικό καλοκαίρι μαζί με τα παιδιά σας στο βουνό ή στη θάλασσα.

The post Προστασία από τον ήλιο τους καλοκαιρινούς μήνες για τα παιδιά! appeared first on Doctoranytime blog | Ενημερώση για όλα τα θέματα υγείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα