Πότε να ζητήσω βοήθεια και από ποιον;

Γράφει η Κώτση Ειρήνη, Ψυχολόγος και συνεργάτης του doctoranytime.gr

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι δεν υπάρχει σωστός ή λάθος λόγος, σημαντικός ή όχι για να ζητήσουμε βοήθεια από έναν ειδικό ψυχικής υγείας. Μερικές φορές, προκύπτουν θέματα στη ζωή μας τα οποία μας δυσκολεύουν. Αυτά τα θέματα ενδεχομένως να αφορούν προσωπικές δυσκολίες, σημαντικά γεγονότα ζωής, αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε ακόμα και καθημερινά ή πιο σύνθετα προβλήματα που χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε. Πολλές από αυτές τις δυσκολίες μπορούμε να τις λύσουμε μόνοι μας ή ζητώντας τη βοήθεια ενός φίλου ή συγγενή.

Εάν παρατηρήσουμε ότι η δυσκολία μας παραμένει αμείωτη στο χρόνο ή γίνεται όλο και πιο έντονη, όταν υπάρχει ένα αίσθημα δυσφορίας, ή η λειτουργικότητα είναι μειωμένη, τότε υπάρχουν ενδείξεις ότι χρειάζεται να ζητήσουμε βοήθεια.

Μπορούμε επίσης να θέσουμε στον εαυτό μας τις παρακάτω ερωτήσεις:

Το πρόβλημα αυτό με κάνει να υποφέρω/ μου προκαλεί δυσφορία;Η δυσφορία αυτή είναι επαναλαμβανόμενη;Επηρεάζει την προσωπική, κοινωνική ή/και επαγγελματική μου ζωή;Επηρεάζει την υγεία μου;

Εάν απαντάμε ναι σε μία τουλάχιστον ερώτηση, τότε θα ήταν βοηθητικό να επισκεφθούμε έναν ειδικό ψυχικής υγείας.

Ψυχίατρος – Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπευτής – Ψυχαναλυτής

Υπάρχει μία σύγχυση σχετικά με τους επαγγελματίες αυτούς. Ο ψυχίατρος είναι και ο μόνος επαγγελματίας που μπορεί να χορηγήσει φάρμακα, γιατί είναι ο μόνος που είναι γιατρός. Ο Ψυχολόγος δεν δίνει φάρμακα, και σε περίπτωση που κρίνεται αναγκαίο, θα πρέπει να συνεργαστεί με ψυχίατρο.

Επίσης, είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι όλοι οι ψυχολόγοι δεν είναι ψυχαναλυτές, ούτε όλοι οι ψυχαναλυτές είναι ψυχολόγοι (προσοχή σε επαγγελματίες που δηλώνουν ψυχοθεραπευτές χωρίς να είναι ψυχολόγοι ή ψυχίατροι). Υπάρχει ψυχολόγος (με κατεύθυνση κλινική, σχολική, υγείας, κοινωνική, αναπτυξιακή, κλπ ή και χωρίς κατεύθυνση, δηλ. μεταπτυχιακό) ο οποίος με την κατάλληλη μετεκπαίδευση γίνεται ψυχοθεραπευτής. Ο ψυχοθεραπευτής λοιπόν, έχει μια θεωρητική προσέγγιση την οποία ακολουθεί και ανάλογα με την οποία χρησιμοποιεί τεχνικές ώστε να προβεί στην κατανόηση του θεραπευόμενου αλλά και τη θεραπεία του. Μία από αυτές τις προσεγγίσεις είναι η ψυχανάλυση. Εκτός λοιπόν από την ψυχαναλυτική ή ψυχοδυναμική θεραπεία, υπάρχει πληθώρα ψυχοθεραπειών μεταξύ των οποίων η γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία, η θεραπεία σχημάτων, η συστημική, η gestalt, η υπαρξιακή.

Κάποιος που χρειάζεται να λάβει θεραπεία θα πρέπει να απευθύνεται σε ειδικό ψυχικής υγείας που να είναι ψυχολόγος ή ψυχίατρος.

The post Πότε να ζητήσω βοήθεια και από ποιον; appeared first on Doctoranytime Blog | Ενημέρωση για όλα τα θέματα υγείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα