Πως θα απαλλαγείτε από τις κήλες

Γράφει ο Αρχοντοβασίλης Φώτης, Γενικός Χειρουργός συνεργάτης του doctoranytime.gr

Ένα μεγάλο ποσοστό αντρών και γυναικών έχουν μία ή περισσότερες κήλες στο κοιλιακό τους τοίχωμα με ήπια έως βαριά συμπτωματολογία. Ευτυχώς, η επιστήμη σήμερα αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα γρήγορα, αναίμακτα, ανώδυνα και αποτελεσματικά, με επάνοδο των ασθενών στο σπίτι τους την ίδια ημέρα του χειρουργείου.

Η Νόσος

Με τον όρο κήλη περιγράφεται κάθε μη φυσιολογική πρόπτωση και προβολή ενδοκοιλιακού σπλάχνου (ή τμήματός του) έξω από τη συνήθη ανατομική θέση του, μέσω ενός φυσιολογικού ή παθολογικού

στομίου. Για παράδειγμα, η πρόπτωση εντέρου μέσω του φυσιολογικού βουβωνικού καναλιού δημιουργεί τη βουβωνοκήλη και αντίστοιχα, μέσω ενός παθολογικού ανοίγματος στον ομφαλό, την ομφαλοκήλη.

Η κήλη οφείλεται σε μηχανικά αίτια, γι’ αυτό ποτέ δεν υποχωρεί ή δεν υποστρέφει από μόνη της, αλλά πάντα έχει προοδευτικά επιδεινούμενη εξέλιξη. Η αργοπορία στην αντιμετώπισή της μπορεί να προκαλέσει περίσφιγξη με έντονο πόνο και φλεγμονή, με πιθανή νέκρωση εντέρου και περιτονίτιδα. Δυστυχώς, συχνά οι ασθενείς την αγνοούν στα αρχικά της στάδια αφήνοντάς τη να εξελιχθεί σε χρόνια και πολύ επικίνδυνη νόσο, η αντιμετώπιση της οποίας χρήζει πολύ πιο σύνθετου χειρουργείου – ακόμη και εκτομής του νεκρωμένου εντέρου – και αρκετές ημέρες νοσηλείας.

Συνήθως η κήλη γίνεται αντιληπτή ως ένα «εξόγκωμα» στην κοιλιά μας, το οποίο όταν πιέσουμε ξαναμπαίνει μέσα. Ακόμη πιο συχνά, στους άντρες κυρίως, στη βουβωνική χώρα παρατηρείται αίσθημα βάρους, κάψιμο, τράβηγμα ή και μια ορατή διόγκωση κατά την άσκηση ή τον βήχα. Ωστόσο, η συμπτωματολογία εξαρτάται από το είδος της κήλης και από το στάδιο εξέλιξής της.

Χειρουργική Αντιμετώπιση

Η θεραπεία για τις κήλες κοιλιακού τοιχώματος είναι μόνο χειρουργική με καμία φαρμακευτική εναλλακτική. Αντίθετα, τα παυσίπονα «κουκουλώνουν» το πρόβλημα, ενώ πρέπει να αποφεύγονται και οι ζώνες ή οι κηλεπίδεσμοι καθώς αποδυναμώνουν σταδιακά τα κοιλιακά τοιχώματα ή δημιουργούν συμφύσεις δυσκολεύοντας τη χειρουργική επέμβαση.

Στη σύγχρονη ανοιχτή χειρουργική αντιμετώπιση χρησιμοποιούνται τελευταίας τεχνολογίας πλέγματα με τεχνική χωρίς τάση (tension-free techniques) και βιολογική κόλλα που μηδενίζει το μετεγχειρητικό άλγος.

Η λαπαροσκοπική χειρουργική αποκατάσταση γίνεται με συγκεκριμένες ενδείξεις: σε αμφοτερόπλευρες βουβωνοκήλες, σε υποτροπιάζουσα βουβωνοκήλη, σε παχύσαρκους ασθενείς και σε μεγάλες κοιλιοκήλες. Η μέθοδος αυτή απαιτεί γενική αναισθησία και εφαρμόζεται μόνο από εξειδικευμένους χειρουργούς προηγμένης λαπαροσκοπικής χειρουργικής.

Τεχνική ONSTEP

Τα τελευταία τρία χρόνια αναπτύχθηκε η τεχνική ONSTEP, για την αντιμετώπιση των βουβωνοκηλών. Πρόκειται για μια επαναστατική τεχνική που χρησιμοποιεί ένα μοναδικής τεχνολογίας πλέγμα. Απαιτεί συγκεκριμένη χειρουργική εξειδίκευση και αποκαθιστά την κήλη πολύ γρήγορα, αναίμακτα και με μια ελάχιστη τομή. Ο ασθενής, χωρίς κανέναν πόνο, μπορεί να επιστρέψει σπίτι του την ίδια ημέρα. Δεν απαιτεί γενική νάρκωση, μπορεί να γίνει με περιοχική ή ακόμη και τοπική αναισθησία, ενώ αντιμετωπίζει ταυτόχρονα τριών ειδών κήλες: λοξή και ευθεία βουβωνοκήλη και μηροκήλη.

The post Πως θα απαλλαγείτε από τις κήλες appeared first on Doctoranytime blog | Ενημερώση για όλα τα θέματα υγείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα