Ηπατίτιδα C: νοσεί το 2% του πληθυσμού της Ελλάδας

Η ηπατίτιδα C είναι μια λοίμωξη που χτυπά το συκώτι και έχει πολύ δυσάρεστες επιπτώσεις στην υγεία. Αποτελεί ίσως τη βασικότερη αιτία χρόνιας ηπατοπάθειας στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μάλιστα, έχει υπολογιστεί ότι 170 εκατ. άτομα παγκοσμίως έχουν διαγνωστεί με ηπατίτιδα C, ενώ το ποσοστό αυτό αυξάνεται κατά 3 εκατ. περίπου κάθε χρόνο. Στη χώρα μας το 2% του πληθυσμού πάσχει από χρόνια ηπατίτιδα C, σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Πώς
μπορώ να ξέρω αν έχω ηπατίτιδα C;

Δυστυχώς, τα συμπτώματα δεν είναι πάντα σαφή. Πολλές φορές είναι εντελώς ασυμπτωματική, με αποτέλεσμα ο ασθενής να μη γνωρίζει ότι την έχει. Γι’ αυτό άλλωστε και θεωρείται σιωπηρή νόσος.

Όταν υπάρχουν συμπτώματα εμφανίζονται μερικές βδομάδες ή και μήνες μετά την εισβολή του ιού στον οργανισμό και είναι τα εξής: έντονη κόπωση, ανορεξία, ναυτία/ διάρροια, πόνος στους μύες και στις αρθρώσεις, πυρετός, αποστροφή προς το κάπνισμα, ίκτερος και σκουρόχρωμα κόπρανα.

Η διάγνωση συνήθως γίνεται τυχαία σε κάποια αιμοδοσία ή όταν κάποιοι δείκτες αίματος σε έναν τυχαίο αιματολογικό έλεγχο δεν έχουν φυσιολογικές τιμές.

Τρόποι μετάδοσης

Η ηπατίτιδα C για να μεταδοθεί χρειάζεται να έρθεις σε επαφή με μολυσμένο αίμα. Από τη νόσο κινδυνεύουν:

Οι χρήστες ναρκωτικώνΌσοι κάνουν για πολλά χρόνια αιμοκάθαρσηΟι επαγγελματίες υγείας που έρχονται σε επαφή με μολυσμένο αίμαΌσοι αλλάζουν συχνά ερωτικό σύντροφοΌσοι δεν χρησιμοποιούν προφυλάξεις στο σεξΌσα παιδιά γεννιούνται με φυσιολογικό τοκετό από μητέρα φορέαΌσοι κάνουν τατουάζ με μη αποστειρωμένα εργαλείαΌσοι ζουν με άτομα που πάσχουν από τη νόσο και μοιράζονται μαζί τους αντικείμενα όπως οδοντόβουρτσες, νυχοκόπτες και ξυραφάκιαΔΕΝ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙΜε φιλί, βήχα, φτέρνισμαΝερό, φαγητόΚοινές τουαλέτεςΠρόληψη ηπατίτιδας CΠροφυλακτικόΕμβόλιο για την ηπατίτιδα Α και ΒΕξετάσου σήμερα και μάθε αν έχεις ηπατίτιδα C

Τα ΣΜΝ είναι πολύ συχνά στις μέρες μας. Αν έχεις παρατηρήσει κάποιο ασυνήθιστο σύμπτωμα ή απλώς θέλεις να βεβαιωθείς ότι δεν έχεις κάποιο ΣΜΝ, απλώς κλείσε ραντεβού με ειδικό μέσα από την ενέργεια του doctoranytime. Μην ανησυχείς, γιατί μαζί μας θα είσαι πάντα σε καλά χέρια! Έχουμε βρει για εσένα τους καλύτερους αξιολογημένους γιατρούς, τους οποίους μπορείς να επισκεφθείς και να ζητήσεις την ιατρική τους συμβουλή.

Η πρόληψη της ηπατίτιδας C, αλλά και όλων των ΣΜΝ δεν περιορίζεται στα παραπάνω. Για να προλάβεις τις λοιμώξεις πρέπει να φροντίσεις να θωρακίσεις καλά την υγεία σου στο σύνολό της.

Κάνε εξετάσεις για ΣΜΝ τουλάχιστον μια φορά το χρόνο αν έχεις ενεργή σεξουαλική ζωή.Να τρέφεσαι σωστά, ώστε να δυναμώσεις το ανοσοποιητικό σου σύστημα για να μπορεί να αντιμετωπίσει τους ιούς που απειλούν να εισβάλλουν στον οργανισμό σου. Φάε φρούτα, λαχανικά και τροφές πλούσιες σε Ω-3 λιπαρά οξέα όπως οι σαρδέλες, ο γαύρος, ο σολομός, ο λιναρόσπορος και τα καρύδια.Να γυμνάζεσαι. Η άσκηση βελτιώνει όλες τις λειτουργίες του σώματός σου: την καρδιά, την αναπνοή, την κίνηση. Αρκούν 20’ ήπιας άσκησης την ημέρα όπως το γρήγορο περπάτημα για να κρατηθείς σε φόρμα. Αν, όμως, επιδιώκεις να αποκτήσεις και καλλίγραμμο σώμα θα πρέπει να αφιερώνεις περισσότερο χρόνο στην άσκηση (τουλάχιστον 1 ώρα πιο έντονης άσκησης την ημέρα).Να κάνεις θετικές σκέψεις, γιατί η καλή ψυχολογία μας βοηθά να θωρακίσουμε την υγεία του σώματός μας, αφού πολλές ασθένειες πλέον είναι ψυχοσωματικές και συνδέονται με το άγχος. Η καλή διάθεση και η αισιόδοξη αντιμετώπιση της καθημερινότητας θα μειώσει τον κίνδυνο να κρυoλογήσεις ή να επανενεργοποιηθούν στον οργανισμό σου ιοί όπως ο έρπης που σχετίζονται με το ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα.

The post Ηπατίτιδα C: νοσεί το 2% του πληθυσμού της Ελλάδας appeared first on Doctoranytime Blog.

Keywords
Τυχαία Θέματα