Γενικές πληροφορίες για την οξεία ιγμορίτιδα

Γράφει ο Γιαννακόπουλος Πολύβιος, Ωτορινολαρυγγολόγος(ΩΡΛ) συνεργάτης του doctoranytime.gr

Τι είναι το ιγμόριο/παραρρίνιοι κόλποι;

Είναι κοιλότητες στα οστά του κρανίου πέριξ της ρινός. Επικοινωνούν με τη ρινική κοιλότητα μέσω μικρών και στενών οπών. Σε υγιή κατάσταση αυτές οι οπές επιτρέπουν την είσοδο αέρα στις κοιλότητες και την έξοδο βλέννης από τους κόλπους προς τη ρινική κοιλότητα.

Τι είναι η ιγμορίτιδα;

Ιγμορίτιδα είναι η φλεγμονή των παραρρινίων κόλπων από ιούς ή βακτήρια. Συνήθως είναι επακόλουθο ενός κοινού

κρυολογήματος. Λόγω του οιδήματος που δημιουργείται ειδικά στην περιοχή των στομίων των κοιλοτήτων, συσσωρεύονται βλέννη και πύον στις παραρρίνιες κοιλότητες.

Πότε έχω ιγμορίτιδα;

Όταν έχετε πυκνές/πυώδεις εκκρίσεις και ρινική συμφόρηση και/ή πόνο/πίεση/αίσθημα πληρότητας στο πρόσωπο, το κεφάλι ή γύρω από τα μάτια.

Είναι ιογενής ή βακτηριακή;

Οξεία ιογενής θα είναι αν διαρκούν τα συμπτώματα κάτω από 10 ημέρες και δεν υπάρχει επιδείνωση. Αν όχι, είναι βακτηριακή.

Έχει σημασία;

Ναι γιατί η βακτηριακή ιγμορίτιδα χρειάζεται αντιβιοτική αγωγή για να ιαθεί γρηγορότερα προλαμβάνοντας κατά κανόνα τις επιπλοκές της.

Χρειάζεται ακτινογραφία;

Σύμφωνα με τους Ωτορινολαρυγγολόγους (ΩΡΛ) η ακτινογραφία πολλές φορές δεν βοηθά στη διάγνωση και επιβαρύνει με ακτινοβολία τον οργανισμό. Αυτή τίθεται με την ενδοσκόπηση στη μύτη, μια ανώδυνη εξέταση στο ιατρείο .

The post Γενικές πληροφορίες για την οξεία ιγμορίτιδα appeared first on Doctoranytime blog | Ενημερώση για όλα τα θέματα υγείας.

Keywords
Αναζητήσεις
igmoritida
Τυχαία Θέματα