Υεμένη: Έκρηξη σε ελληνόκτητο φορτηγό πλοίο με σημαία Νησιών Μάρσαλ

Ένας άνδρας από την Υεμένη παρακολουθεί στην τηλεόραση την ομιλία του στρατιωτικού εκπροσώπου των Χούτι της Υεμένης, ταξίαρχου Yahya Sarea, σχετικά με την επίθεση στο πλοίο Zografia στην Ερυθρά Θάλασσα, στις 16 Ιανουαρίου 2024, στο σπίτι του στη Σαναά της Υεμένης.

Έκρηξη σημειώθηκε πλησίον του ελληνόκτητου φορτηγού πλοίου STAR NASIA με σημαία Νήσων Μάρσαλ, ενώ βρισκόταν σε απόσταση

περίπου 53 ναυτικών μιλίων νοτιοδυτικά του ’Αντεν της Υεμένης και έπλεε προς νότο.  Δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματίες ή ζημιές.

Η ιδιωτική εταιρεία Ambrey για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας ανέφερε πως το πλοίο κατευθυνόταν στην Ινδία προερχόμενο από τις Ηνωμένες Πολιτείες και πως η έκρηξη σημειώθηκε σε απόσταση 50 μέτρων από τη δεξιά πλευρά του.

To πλοίο εξέπεμψε σήμα κινδύνου ενώ μεχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματισμό μεταξύ των μελών του πληρώματος τα οποία είναι όλα υπήκοοι Φιλιππίνων. 

A cargo ship in the Red Sea suffered minor damage after being hit by a projectile while sailing off the coast of Yemen's Hodeidah, the United Kingdom Maritime Trade Operations agency and British maritime security firm Ambrey said https://t.co/rEdGtM6dVa

Reuters (@Reuters) February 6, 2024

Νωρίτερα την Τρίτη, μία ακόμα επίθεση σε πλοίο γενικού φορτίου συνέβη στο νότιο τμήμα της Ερυθράς Θάλασσας, δυτικά του λιμανιού της Χοντέιντα στην Υεμένη, με το βλήμα να προκαλεί ”ελαφρά ζημιά” στα παράθυρα του πλοίου στη γέφυρα, ανέφερε η υπηρεσία θαλάσσιων εμπορικών επιχειρήσεων του βρετανικού στρατού.

Ένα μικρό σκάφος βρισκόταν κοντά στο πλοίο πριν από την επίθεση, πρόσθεσε.
Η ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας Ambrey αναγνώρισε το πλοίο ως φορτηγό πλοίο με σημαία Μπαρμπάντος, ιδιοκτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου. Κανείς δεν τραυματίστηκε στο πλοίο, το οποίο υπέστη ”μικρές ζημιές”, δήλωσε η εταιρεία.

Maritime security firm Ambrey says Barbados-flagged, United Kingdom-owned general cargo ship incurred minor physical damage from an unmanned aerial vehicle, hit 91 km of Yemen's Hodeidah with no injuries reported pic.twitter.com/GA7m03vF0d

TRT World Now (@TRTWorldNow) February 6, 2024

Αργότερα, ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των υποστηριζόμενων από το Ιράν ανταρτών Χούθι, ταξίαρχος Γιαχία Σαρί, υποστήριξε σε δήλωσή του ότι οι δυνάμεις των ανταρτών επιτέθηκαν σε δύο διαφορετικά πλοία, ένα αμερικανικό και ένα βρετανικό, στην Ερυθρά Θάλασσα. Δεν παρείχε κανένα στοιχείο για να στηρίξει τον ισχυρισμό του.

Οι Χούθι δεν προέβησαν σε κανένα ισχυρισμό σχετικά με την επίθεση στα ανοικτά των ακτών του Άντεν.

Πηγή: ERTNEWS, Associated Press

Keywords
Τυχαία Θέματα