Είναι η Κιβωτός του Νώε; Αρχαιολόγοι βρήκαν ανάχωμα 5.000 ετών σε σχήμα βάρκας στην Τουρκία

Αρχαιολόγοι στην Τουρκία πιστεύουν ότι είναι ένα βήμα πιο κοντά στην επιβεβαίωση του τόπου που βρίσκεται της Κιβωτού του Νώε. 

Αυτό το εύρημα ήταν το αποτέλεσμα εκτεταμένης ανασκαφής που διεξήχθη από την Ερευνητική Ομάδα του Όρους Αραράτ και της Κιβωτού του Νώε, μια συνεργασία στην οποία συμμετείχαν τρία τουρκικά και αμερικανικά πανεπιστήμια.

Το έργο τους, το οποίο ξεκίνησε το 2021, είχε ως στόχο να διερευνήσει τους γεωλογικούς σχηματισμούς στην περιοχή και να αποκαλύψει πληροφορίες για την αρχαία ιστορία, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hürriyet.

Οι επιστήμονες

πιστεύουν ότι περιέχουν ερείπια της κιβωτού, γεγονός που τοποθετεί την τοποθεσία την ίδια στιγμή που η Βίβλος τοποθετεί χρονικά τον Μεγάλο Κατακλυσμό πριν από 5.000 χρόνια.

Ο γεωλογικός σχηματισμός βρίσκεται στην τοποθεσία Durupinar στην περιοχή Ντογουμπαγιαζίτ στα σύνορα με το Ιράν. Πρόκειται για έναν σχηματισμό 164 μέτρων από λιμονίτη. Το βουνό είναι η ψηλότερη κορυφή της Τουρκίας, με ύψος 5.029 μέτρα.

Στην περιοχή πιστεύεται ότι βρίσκονται τα απομεινάρια της Κιβωτού του Νώε, που υπάρχουν σε θρησκευτικές και θρυλικές αφηγήσεις. Αν και θεωρείται ιστορικό γεγονός, οι περισσότεροι μελετητές και αρχαιολόγοι δεν πιστεύουν στην κυριολεκτική ερμηνεία της ιστορίας της Κιβωτού.

Στη Βίβλο, ο Θεός διατάζει τον Νώε να κατασκευάσει ένα τεράστιο πλοίο, την κιβωτό - ικανό να σώσει τον εαυτό του, την οικογένειά του και ένα ζευγάρι από κάθε ζώο.

Το έργο ξεκίνησε το 2021 και βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά η αρχική ανάλυση έδειξε ότι τα δείγματα περιέχουν αργιλώδη και θαλάσσια υλικά.

Στη Βίβλο αναφέρεται ότι η Κιβωτός εγκαταστάθηκε στα «βουνά του Αραράτ» στην Τουρκία μετά από μια πλημμύρα 150 ημερών που έπνιξε τη Γη και κάθε ζωντανό πλάσμα πάνω της που δεν βρισκόταν μέσα στο ξύλινο πλοίο.

Λέγεται ότι το σκάφος είχε μήκος έως 156 μέτρα, πλάτος 26 μέτρα και ύψος 15 μέτρα.

Το πρώτο μέρος της δουλειάς των αρχαιολόγων ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2022, όταν συνέλεξαν 30 δείγματα πετρωμάτων και θραυσμάτων εδάφους που ανέλυσε το εργαστήριο ITU.

Ο αντιπρύτανης της AİÇÜ, καθηγητής Faruk Kaya, δήλωσε: «Σύμφωνα με τα πρώτα ευρήματα που προέκυψαν από τις μελέτες, υπήρχαν ανθρώπινες δραστηριότητες στην περιοχή από τη Χαλκολιθική περίοδο μεταξύ των ετών 5.500 και 3.000 π.Χ.

Πηγή: Wionews

Related...Ορος Αραράτ: Μύθοι και πραγματικότητα για το μέρος που προσάραξε η Κιβωτός του Νώε
Keywords
Τυχαία Θέματα
Βρέθηκε, Κιβωτός, Νώε Αρχαιολόγοι, 5 000, Τουρκία,vrethike, kivotos, noe archaiologoi, 5 000, tourkia