Βρετανία: Ρώσος μεγιστάνας μηνύει την κυβέρνηση για την κατάσχεση του σούπερ γιοτ του αξίας 43 εκατ. €

Το κατασχεμένο ρωσικής ιδιοκτησίας σούπερ γιοτ Phi στις αποβάθρες του Λονδίνου, Βρετανία 29 Μαρτίου 2022

Ένας Ρώσος μεγιστάνας μηνύει τη βρετανική κυβέρνηση για την κατάσχεση του σούπερ γιοτ του αξίας 38 εκατομμυρίων λιρών (43.4 εκατ. ευρώ)  στο Λονδίνο λίγο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι.

Ο Σεργκέι Γκεοργκίεβιτς Ναουμένκο, κτηματομεσίτης, που δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο κυρώσεων του Ηνωμένου Βασιλείου κατά της

Ρωσίας, κατέθεσε αγωγή στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά του Υπουργείου Μεταφορών (DfT) απαιτώντας την αποδέσμευση του 58,5 μέτρων μήκους σούπερ γιοτ «Phi», αλλά και να του καταβληθεί αποζημίωση.

O Γκραντ Σαπς

Η κατάσχεση του σκάφους τον Μάρτιο του 2022 ανακοινώθηκε από τον τότε υπουργό Μεταφορών, Γκραντ Σαπς, ο οποίος δήλωσε ότι η κατάσχεσή του «μετέτρεψε ένα σύμβολο της δύναμης και του πλούτου της Ρωσίας σε μια σαφή και αυστηρή προειδοποίηση προς τον [Βλαντιμίρ] Πούτιν και τους φίλους του».

«Η κατάσχεση του Phi αποδεικνύει, για άλλη μια φορά, ότι μπορούμε και θα λάβουμε τα αυστηρότερα δυνατά μέτρα εναντίον όσων επιδιώκουν να επωφεληθούν από τις διασυνδέσεις με το καθεστώς του Πούτιν», είχε πει τότε ο Σαπς.

Αξιωματικοί της Εθνικής Υπηρεσίας Καταπολέμησης του Εγκλήματος επιβιβάστηκαν στο πλοίο τον Μάρτιο του 2022 στο Κάναρι Γουάρφ όπου έκτοτε παραμένει υπό κατάσχεση.

Τότε, η βρετανική κυβέρνηση δήλωσε ότι ο νόμος που χρησιμοποιήθηκε για την κατάσχεση του σκάφους δεν απαιτούσε αποδείξεις ή υποψίες ότι ο ιδιοκτήτης ήταν στενά συνδεδεμένος με το καθεστώς Πούτιν, αρκούσε απλώς ότι ήταν Ρώσος υπήκοος.

Το σκάφος βρισκόταν στο Λονδίνο για μια εκδήλωση της επιτροπής κρίσης των βραβείων «World Superyacht», η οποία πραγματοποιήθηκε στο πεντάστερο ξενοδοχείο Bulgari στο Νάιτσμπριτζ .

Ένας δικαστής επέβλεψε μια προκαταρκτική ακρόαση στο Ανώτατο Δικαστήριο και άκουσε τα επιχειρήματα των δικηγόρων που εκπροσωπούσαν τον Ναουμένκο και τον νυν υπουργό Μεταφορών, Μαρκ Χάρπερ. Η δίκη που θα κρίνει τη μοίρα του σούπερ γιοτ αναμένεται τον Ιούλιο. 

Η κατάσχεση του γιοτ έγινε καθώς η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δεχόταν πιέσεις να λάβει πιο δραστικά μέτρα κατά των Ρώσων ολιγαρχών. Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης έχουν κατασχέσει δεκάδες σούπερ γιοτ που ανήκουν σε υψηλού προφίλ Ρώσους ολιγάρχες οι οποίοι υπόκεινται σε κυρώσεις. Η συνολική αξία των κατασχεθέντων σούπερ γιοτ πιστεύεται ότι ξεπερνά πλέον τα 3,5 δισ. ευρώ.

Το Phi είναι το τρίτο μεγαλύτερο γιοτ που κατασκευάστηκε από τα ναυπηγεία Royal Huisman και περιλαμβάνει αυτό που οι κατασκευαστές αποκαλούν «ατελειώτο κελάρι κρασιών» αλλά και μια πατενταρισμένη πισίνα γλυκού νερού.

The PHI superyacht is a luxurious motor yacht that was built by the renowned Dutch shipyard Royal Huisman in collaboration with the renowned yacht designer Philippe Briand. The yacht measures 58.5 meters (192 feet) in length and has a beam of 11.4 meters (37 feet). It has a… pic.twitter.com/ilCmkhqiY3

— YCLUB (
Keywords
Τυχαία Θέματα
Βρετανία, Ρώσος,vretania, rosos