Βρετανία: Πρόστιμο 61 εκατ. λιρών στην Citi για αστοχίες στα συστήματα συναλλαγών της

Πρόστιμο 61,6 εκατομμυρίων λιρών (79 εκατομμυρίων δολαρίων) επέβαλαν στην Αμερικανική επενδυτική τράπεζα Citi οι ρυθμιστικές αρχές της Βρετανίας για αστοχίες στα συστήματα συναλλαγών και τους ελέγχους της.

Όπως αναφέρει το CNBC, τα πρόστιμα εκδόθηκαν από την Prudential Regulation Authority και την Financial Conduct Authority, η έρευνα των οποίων επικεντρώθηκε στην περίοδο

1ης Απριλίου 2018 έως 31 Μαΐου 2022.

«Οι εταιρείες που εμπλέκονται στις συναλλαγές πρέπει να διαθέτουν αποτελεσματικούς ελέγχους προκειμένου να διαχειρίζονται τους σχετικούς κινδύνους. Η CGML [Citigroup Global Markets Limited] απέτυχε να ανταποκριθεί στα πρότυπα που περιμένουμε σε αυτόν τον τομέα, με αποτέλεσμα την επιβολή προστίμου», δήλωσε ο Sam Woods, της PRA. 

Το καμπανάκι για τη City χτύπησε όταν στις 2 Μαΐου 2022, μια χρηματιστηριακή εταιρεία εισήγαγε λανθασμένα μια εντολή, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να εκτελεστούν ακούσια 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετοχές σε ευρωπαϊκά χρηματιστήρια προκαλώντας πανικό στις αγορές».

«Οι ελλείψεις στους ελέγχους συναλλαγών της CGML συνέβαλαν σε αυτό το περιστατικό», ανέφερε η δήλωση της Αρχής.

Εκπρόσωπος της Citi υποστήριξε ότι η τράπεζα αναγνώρισε και επέλυσε το ζήτημα πριν από σχεδόν δύο χρόνια υπογραμμίζοντας ότι ήταν ένα μεμονωμένο σφάλμα που εντοπίστηκε και διορθώθηκε μέσα σε λίγα λεπτά».

Ανακοίνωσε μάλιστα ότι συμφώνησε να πληρώσει το πρόστιμο για το λόγο αυτό έγινε αποδεκτό το αίτημά της για μείωση του κατά 30%.

Related...Επιτροπή Ανταγωνισμού: Πρόστιμα 42 εκατ. σε 5 τράπεζες και στην ΕΕΤ για προμήθειες και χρεώσειςΕΚΤ: Ισχυρές και ανθεκτικές οι ελληνικές και ευρωπαϊκές τράπεζες - Πού εντοπίζονται κίνδυνοιCiti: Η Γερμανία θα μπορούσε να οδηγήσει την Ευρωζώνη σε χάος παρόμοιο με της Βρετανίας
Keywords
Τυχαία Θέματα