Μητσοτάκης: Όσοι χρησιμοποιούν το όνομα «Μακεδονία» θα μας βρουν απέναντι

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε στην πρωινή εκπομπή του Open για εθνικά θέματα, οικονομία, ευρωεκλογές

Στο στούντιο του Open βρέθηκε το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το πρώτο θέμα που τέθηκε από τους Παναγιώτη Στάθη και Γιάννη Κολοκυθά ήταν η αντιμετώπιση της ακρίβειας.

«Είναι το βασικότερο ζήτημα που αντιμετωπίζει το ελληνικό νοικοκυριό» παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι το πρόβλημα εντοπίζεται στον πληθωρισμό κυρίως στα τρόφιμα.

«Η κυβέρνηση έχει πάρει παρεμβατικά μέτρα στην αγορά», σημείωσε ενώ τόνισε τη διάκριση που πρέπει να γίνεται στα

προϊόντα των πολυεθνικών με αυτά των λαϊκών αγορών.

«Διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν πολυεθνικές που χωρίζουν την Ευρώπη σε ζώνες και τιμολογούν αυθαίρετα τα προϊόντα τους» επεσήμανε και αναφέρθηκε στην επιστολή που έστειλε στην Κομισιόν προκειμένου να υπάρξει ευρωπαϊκή παρέμβαση, κάτι που γίνεται πρώτη φορά σε τόσο υψηλό επίπεδο.

«Κανένα μέτρο από μόνο του δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα αλλά αθροιστικά μπορούν να φέρουν λύσεις», εκτίμησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και μίλησε για τις μόνιμες αυξήσεις μισθών και συντάξεων αλλά και για τη μείωση της ανεργίας. Αναφορά έκανε και στην κοινωνική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση για τη στήριξη συγκεκριμένων ομάδων όπως είναι οι φοιτητές.

«Μία μείωση του ΦΠΑ δεν θα περάσει στον καταναλωτή αλλά και δεν την αντέχουμε δημοσιονομικά»

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να προχωρήσει η κυβέρνηση σε μείωση του ΦΠΑ, εκτίμησε ότι «έχουμε βάσιμες υποψίες ότι η μείωση αυτή δεν θα περάσει στον καταναλωτή» και ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί αυτό το μέτρο γιατί «κυρίως δεν το αντέχουμε δημοσιονομικά». Σε αυτό το σημείο άσκησε έντονη κριτική στην αντιπολίτευση για το οικονομικό της πρόγραμμα σημειώνοντας ότι περιμένει την κοστολόγηση του και ότι θέλει να μάθει πως θα βρει τη έσοδα που θα χαθούν από μία μείωση του ΦΠΑ. «Πρέπει να υλοποιήσουμε τον προϋπολογισμό», υπογράμμισε στη συνέχεια και τόνισε ότι δεν θα διακινδυνεύσει τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας.

«Νομίζω τα χειρότερα θα τα αφήσουμε πίσω μας και θα δούμε και κάποιες μειώσεις τιμών», εκτίμησε ο πρωθυπουργός.

«Σε αυτή την συγκυρία δεν θα κυρώσουμε τα μνημόνια της Συμφωνίας των Πρεσπών»

Με αφορμή την προεκλογική του περιοδεία στη Δυτική Μακεδονία και την πιθανότητα να ενισχυθούν δυνάμεις δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας, όπως η Ελληνική Λύση και η Νίκη, τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει διαχωρισμός του υπεύθυνου πατριωτισμού και της πατριδοκαπηλίας, εξηγώντας ότι σήμερα η Ελλάδα είναι ισχυρότερη από το 2019 και με ενισχυμένες τις Ένοπλες Δυνάμεις της.

Σε αυτό το σημείο μίλησε και για την στάση των βόρειων γειτόνων μας υπογραμμίζοντας ότι «το όνομα της χώρας είναι Βόρεια Μακεδονία και όσοι εξακολουθούν να χρησιμοποιούν το όνομα Μακεδονία, θα μας βρουν απέναντι» σημειώνοντας ότι η άλλη πλευρά πρέπει να σοβαρευτεί.

Η εκτίμηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ότι θα ασκηθούν μεγάλες πιέσεις στη νέα κυβέρνηση της γειτονικής χώρας υπενθυμίζοντας τις παρεμβάσεις της Κομισιόν αλλά και της Αμερικής που προήλθαν μετά από ελληνικές κινήσεις.  

«Η Ελλάδα δεν είναι απομονωμένη, τα Σκόπια είναι», ανέφερε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι είναι αδιέξοδη η πολιτική της γειτονικής χώρας ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα υπάρξει ευρωπαϊκό μέλλον για αυτήν ενώ ανακοίνωσε ότι «σε αυτή την συγκυρία δεν θα κυρώσουμε τα μνημόνια». Όπως εξήγησε, «βλέπαμε ότι το VMRO έρχεται στην εξουσία με ακραία ρητορική και είπαμε ότι δεν θέλουμε να προχωρήσουμε σε κύρωση των μνημονίων.»

«Ασυνάρτητος ο τρόπος που εκφράζεται ο Στέφανος Κασσελάκης»

Σε αυτό το σημείο, εξαιτίας και της ρητορικής του ΣΥΡΙΖΑ, άσκησε έντονη κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη σημειώνοντας ότι «ορισμένες φορές εκφράζεται με τρόπο που είναι ασυνάρτητος».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, ο ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόζει έναν απολιτίκ lifestyle λαϊκισμό ενώ άσκησε κριτική και για το γεγονός ότι σε αυτή την προεκλογική περίοδο η αντιπολίτευση δεν αναφέρεται στην επόμενη μέρα της Ευρώπης.

«Θα έχουμε νέο Ταμείο Ανάκαμψης; Θα έχουμε μια ενιαία αμυντική πολιτική για να έχουμε ένα ενιαίο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας; Έχετε ακούσει Κασσελάκη, Ανδρουλάκη, Νατσιό ή Βελόπουλο να λένε κάτι από αυτά;» είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός ενώ επανέλαβε τη θέση του για την πρόθεση της αντιπολίτευσης να μετατρέψει τις εκλογές σε δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης και του Μητσοτάκη.

«Η κυβέρνηση αυτή είναι κυβέρνηση τετραετίας και όσοι αμφισβητούν το 41% αμφισβητούν τη λαϊκή εντολή. Ο ελληνικός λαός μας έδωσε το ποσοστό αυτό. Δεν το υφαρπάξαμε», είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσθέτοντας με νόημα ότι «περισσότερη σεμνότητα και λιγότερη αυταρέσκεια δεν βλάπτει.»

Στη συνέχεια μίλησε για την προσπάθεια εκσυγχρονισμού του ΕΣΥ και την αναβάθμιση των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας.

Ο πρωθυπουργός στην συνέντευξη του στους δημοσιογράφους Παναγιώτη Στάθη και Γιάννη Κολοκυθά«Η Τουρκία άλλαξε στάση»

Ο πρωθυπουργός τοποθετήθηκε και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις εξηγώντας ότι δεν έχει αλλάξει η ελληνική πολιτική αλλά η στάση της Τουρκίας. «Μπορεί να έχουμε διαφωνίες αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να συνομιλούμε» ανέφερε, εκτιμώντας παράλληλα ότι η ελληνική πλευρά δεν βλέπει κλιμάκωση της προκλητικής ρητορικής αλλά αν έβλεπε τότε θα υπήρχε και αντίδραση. «Και στην Ελλάδα και την Τουρκία υπάρχουν κάποιοι που λες και θρέφονται από την ένταση στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών», εκτίμησε ο κ. Μητσοτάκης προσθέτοντας ότι η γειτονική χώρα με την πολιτική που ασκούσε πήγαινε σε σύγκρουση με Ευρώπη και ΗΠΑ και το τελευταίο διάστημα έκανε στροφή στον ρεαλισμό..

Ένα από τα θέματα που τέθηκαν στον πρωθυπουργό ήταν και η θέση των πολιτών απέναντι σε πολλές αποφάσεις δικαστηρίων αλλά και η εκτίμηση που έχουν κάποιοι για προσπάθεια της κυβέρνησης να συγκαλύψει την υπόθεση των Τεμπών και μέσω της στάσης της Δικαιοσύνης.

«Μπορώ να δεχθώ τις ευθύνες για την κατάσταση των σιδηροδρόμων αλλά δεν δέχομαι την άθλια θεωρία περί συγκάλυψης. Είναι ντροπή να λέγεται αυτό και αυτοί που επανέρχονται σε αυτό εργαλειοποιούν τον πόνο των συγγενών με έναν τρόπο που είναι ανεπίτρεπτο», ξεκίνησε την αναφορά του στα Τέμπη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ αποκάλυψε ότι έχει συναντηθεί με συγγενείς θυμάτων.

«Είναι στενάχωρο να αμφισβητείται η θεσμική επάρκεια της χώρας με αφορμή την τραγωδία» ανέφερε και πρόσθεσε ότι η συγκεκριμένη υπόθεση έχει φτάσει στη δικαιοσύνη γρηγορότερα από άλλες υποθέσεις.

«Κάποια στιγμή θα πέσετε μέσα για τον ανασχηματισμό»

Μία από τις τελευταίες ερωτήσεις που δέχθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφορούσε ενδεχόμενο ανασχηματισμό αμέσως μετά τις ευρωεκλογές. Αφού επανέλαβε ότι δεν είναι οπαδός των συχνών αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα, κατέληξε λέγοντας ότι «κάποια στιγμή θα πέσετε μέσα».

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ...Σκρέκας: Χρειάζεται παρέμβαση για τις τιμές που επιβάλλουν οι πολυεθνικέςΗΠΑ: Θα παρέχουμε τη συνεργασία μας στη Βόρεια Μακεδονία εάν παραμείνει σε ευρωπαϊκή πορείαΕνας ξυλοδαρμός σε δρόμο του Αιγάλεω και ένα βίντεο: Η βία στην εξώπορτα
Keywords
Τυχαία Θέματα
Μητσοτάκης, Όσοι, Μακεδονία,mitsotakis, osoi, makedonia