Τρομακτικός σεισμός 7,8 Ρίχτερ σε Τουρκία-Συρία, χιλιάδες νεκροί, εικόνες πανικού και απελπισίας

Rescue workers search for survivors under the rubble following an earthquake in Diyarbakir, Turkey February 6, 2023. REUTERS/Sertac Kayar

Τρομακτικός σεισμός μεγέθους 7,8 βαθμών έπληξε την κεντρική Τουρκία και τη βορειοδυτική Συρία  σκοτώνοντας πάνω από 3.000 ανθρώπους καθώς κατέρρευσαν κτίρια σε όλη την περιοχή ενώ διεξάγονται αγωνιώδεις

έρευνες για τον εντοπισμό επιζώντων στα ερείπια. Ο αριθμός των τραυματιών ανέρχεται σε χιλιάδες και των αγνοούμενων δεν έχει καν προσδιοριστεί ούτε κατά προσέγγιση. 

Δεκαεννέα ώρες μετά τον ισχυρό σεισμό των 7,8 βαθμών που συγκλόνισε τη νοτιοανατολική Τουρκία – καθώς και τη βορειοδυτική Συρία – η τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών (AFAD) ανακοίνωσε ότι ο απολογισμός των θυμάτων ανέρχεται πλέον σε 2.316, ενώ 7.340 άνθρωποι έχουν απεγκλωβιστεί από τα ερείπια των κτιρίων που κατέρρευσαν.

Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στις σεισμόπληκτες περιοχές συνεχίζονται υπό το φως προβολέων, με τη συνδρομή στρατιωτών και εθελοντών.

Οι επαρχίες Γκαζιαντέπ και Καχραμάνμαρας έχουν υποστεί το σφοδρότερο πλήγμα από τη μανία του Εγκέλαδου, ενώ μεγάλες καταστροφές σημειώθηκαν στο Ντιγιάρμπακιρ, τη Μαλάτια, το Ελαζίγκ, την Οσμπανίγιε, το Κιλίς, το Αντιγιαμάν, τη Σανλιούρφα και τα Άδανα.

Τουλάχιστον 2.834 κτίρια κατέρρευσαν, σύμφωνα με την ενημέρωση της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα, ενώ οι τραυματίες είναι περισσότεροι από 11.000.

Οι συνεχείς μετασεισμοί σκορπούν τον τρόμο στους κατοίκους και καθιστούν εξαιρετικά δύσκολο και επικίνδυνο το έργο των σωστικών συνεργείων στις σεισμόπληκτες περιοχές.

Ο σεισμός των 7,8 βαθμών ήταν ο ισχυρότερος εδώ και 84 χρόνια στην Τουρκία. Το 1939 σεισμός 7,9 βαθμών στο Ερζιντζάν είχε στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 33.000 ανθρώπους. Σήμερα, όμως, εννέα ώρες μετά το πρώτο χτύπημα του Εγκέλαδου (04:17 τοπική ώρα) ακολούθησε νέος ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,5 βαθμών.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κήρυξε επταήμερο εθνικό πένθος. Την επόμενη εβδομάδα τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά σε όλη τη χώρα, ενώ στις σεισμόπληκτες περιοχές η λειτουργία τους θα ανασταλεί για δύο εβδομάδες, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας.

Το υπουργείο Άμυνας κινητοποίησε χιλιάδες στρατιώτες για να συνδράμουν στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, αλλά και την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στους σεισμόπληκτους.

Τουλάχιστον 1.300 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 3.400 τραυματίστηκαν λόγω των σεισμών που έπληξαν σήμερα τη Συρία (το επίκεντρο των οποίων εντοπίζεται στη γειτονική Τουρκία), σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που βασίζεται σε στοιχεία που δόθηκαν από το υπουργείο Υγείας και διασώστες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της χώρας, 593 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 1.411 τραυματίστηκαν στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων στις επαρχίες του Χαλεπίου (βόρεια), της Λαττάκειας (δυτικά), της Χάμας (κεντρικά) και της Ταρτούς (βορειοδυτικά). Στις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο αντικαθεστωτικών στη βορειοδυτική Συρία, περισσότεροι από 700 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 1.050 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τους διασώστες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναμένει σημαντική αύξηση στον αριθμό των νεκρών ενώ το Γεωλογικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών (USGS) εκτιμά ότι οι ανθρώπινες απώλειες μπορεί να φτάσουν ακόμη και τις 10.000

Το επίκεντρό εντοπίζεται στην περιφέρεια Παζάρτζικ, στην επαρχία Καχρανμαρμαράς (νοτιοανατολικά), περίπου 60 χλμ. από τα σύνορα με τη Συρία ενώ έχουν επηρεαστεί οκτώ περιοχές. Ο σεισμός, που σημειώθηκε στις 4:17 τα ξημερώματα είχε διάρκεια άνω τους ενός λεπτού σύμφωνα με μαρτυρίες και έγινε επίσης αισθητός στην Κύπρο αλλά και τον Λίβανο.

Σεισμός στην Τουρκία: Θα επηρεάσει την Ελλάδα; Τι λένε οι σεισμολόγοιΤουρκία: Νέος μεγάλος σεισμός 7,5 ΡίχτερΤουρκία σεισμός: Η Ελλάδα στέλνει την 1η ΕΜΑΚ και βοήθεια στην περιοχήΤουρκία: Βίντεο με κατάρρευση κτιρίων μπροστά στην κάμερα και εγκλωβισμένοι στα συντρίμμιαΤουρκία: Εκρήξεις και φωτιές σε αγωγούς φυσικού αερίου μετά το σεισμό των 7,8 Ρίχτερ

Ο σημερινός είναι ο ισχυρότερος σεισμός που έχει καταγραφεί στην Τουρκία έπειτα από εκείνον των 7,6 Ρίχτερ της 17ης Αυγούστου 1999, ο οποίος είχε στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 17.000 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων περίπου χιλίων κατοίκων της Κωνσταντινούπολης. Ο πρόεδρος της χώρας τον συνέκρινε με τον μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί ιστορικά, των 7,8 Ριχτερ του 1939 με 30.000 νεκρούς. 

«Δεν έχω νιώσει ποτέ κάτι παρόμοιο στα 40 χρόνια που ζω», είπε ο Ερντέμ, κάτοικος της τουρκικής πόλης Γκαζιαντέπ της Τουρκίας, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού.  «Τρακουνηθήκαμε τουλάχιστον τρεις φορές πολύ δυνατά, σαν μωρά σε κούνια», λέει στο Reuters.

«Η αδελφή μου και τα τρία της παιδιά βρίσκονται κάτω από τα συντρίμμια. Όπως και ο σύζυγός της, ο πεθερός της και η πεθερά της. Επτά μέλη της οικογένειάς μας είναι κάτω από τα ερείπια», είπε απελπισμένoς στο AFP ο Μουχιτίν Ορακτζέ, παρακολουθώντας την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης μπροστά σε πολυκατοικία που μετατράπηκε σε άμορφη μάζα στη Ντιγιάρμπακιρ. «Η αδελφή της είναι ακόμη παγιδευμένη στα συντρίμμια», είπε γυναίκα δείχνοντας άλλη μια που έκλαιγε απαρηγόρητη στη Ντιγιάρμπακιρ.

Reuters″Δεν έχω δύναμη πια”

Στις πληγείσες περιοχές στην Τουρκία αποστέλλονται συνεχώς ομάδες συνεργείων για τον εντοπισμό εγκλωβισμένων, γιατροί, νοσηλευτικό προσωπικό και μέσα μεταφοράς τραυματιών ενώ η υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών κάνει λόγο λόγο για περίπου 2.800 κτίρια που έχουν καταρρεύσει, εγείροντας φόβους πως το κόστος σε ανθρώπινες ζωές θα είναι τεράστιο.

Και στις 10 περιφέρειες που έχουν πληγεί, σύμφωνα με το BBC, έχει κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης επιπέδου 4, μεταξύ αυτών τα Άδανα, η Γκαζιάντεπ, η Σανλιούρφα, η Ντιγιάρμπακιρ. 

Η Άγκυρα έχει κάνει έκκληση για παροχή διεθνούς βοήθειας.

Πολλοί κάτοικοι αναζητούν μόνοι τους επιζώντες απομακρύνοντας μέταλλα, τσιμέντο και κομμάτια σκυρόδεμα με γυμνά χέρια. 

«Δεν έχω τη δύναμη πια», ακουγόταν να φωνάζει ένας επιζών εγκλωβισμένος κάτω από έναν τεράστιο όγκο τσιμέντου καθώς τα σωστικά συνεργεία προσπαθούσαν να τον φτάσουν, όπως Μοχάμεντ Φατίχ Γιαβούς, κάτoικος στα Άδανα σύμφωνα με το Associated Press.

Στο δε Γκαζιαντέπ της Τουρκίας, ο Ερντέμ είπε επίσης ότι οι άνθρωποι τράπηκαν σε φυγή και ήταν πολύ φοβισμένοι για να επιστρέψουν. «Όλοι κάθονται στα αυτοκίνητά τους ή προσπαθούν να κατευθυνθούν σε ανοιχτούς χώρους μακριά από κτίρια», είπε ο Ερντέμ.

Depremde yıkılan binaların enkazında arama kurtarma çalışmaları sürüyor

Şanlıurfa'da depremde ilk belirlemelere göre 15 kişi hayatını kaybetti, 30 kişi yaralandı https://t.co/FOktFLgGEOpic.twitter.com/q87H9zmist

— ANADOLU AJANSI (@anadoluajansi) February 6, 2023Μαλάτια, ΤουρκίαΑπελπισία στην λαβωμένη Συρία

«Η κατάσταση είναι τραγική, δεκάδες κτίρια έχουν καταρρεύσει», είπε ένα μέλος της οργάνωσης διάσωσης White Helmets (Λευκά Κράνη) που δρα στην Συρία σε βίντεο που ανάρτησε στο Twitter, αναφερόμενος σε μια πόλη περίπου 5 χιλιόμετρα από τα τουρκικά σύνορα. 

Στις περιοχές που ελέγχονται από την αντιπολίτευση στη Συρία πολλοί ζουν σε ακατάλληλα κτίρια που είναι ήδη κατεστραμμένα από βομβαρδισμούς κατά ον 12ετή πόλεμο. Εκατοντάδες οικογένειες παρέμειναν παγιδευμένες στα ερείπια, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η οργάνωση.

Οι υποδομές  υγείας και τα νοσοκομεία γέμισαν γρήγορα με τραυματίες αλλά τα μέσα είναι λιγοστά. Κάποια νοσοκομεία μάλιστα χρειάστηκε να αδειάσουν, συμπεριλαμβανομένου ενός μαιευτηρίου, σύμφωνα με την ιατρική οργάνωση SAMS. «Φοβόμαστε ότι οι θάνατοι είναι εκατοντάδες», είπε  γιατρός.

Σε ανακοίνωσή τους τα Λευκά Κράνη που δραστηριοποιείται στις περιοχές που ελέγχουν οι αντάρτες ζήτησαν από διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις “να παρέμβουν άμεσα” για να βοηθήσουν τον τοπικό πληθυσμό.

Ο διασώστης στο βίντεο το οποίο έδειχνε έναν δρόμο γεμάτο με ερείπια, είπε ότι τα σπίτια ”καταστράφηκαν ολοσχερώς”. Πολλά κτίρια στην περιοχή είχαν ήδη υποστεί ζημιές στις μάχες κατά τη διάρκεια του σχεδόν 12ετούς εμφυλίου πολέμου στη Συρία.

Σανλιούρφα, Τουρκία Αζάζ, Συριά 

Επιχειρήσεις απεγκλωβισμού με χιόνια, παγετό και δεκάδες μετασεισμούς

Στο μεταξύ το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει τι πληγείσες από τον σεισμό στην Τουρκία έχει κλείσει  τα κυριότερα αεροδρόμια στη Ντιγιάρμπακιρ και στη Μαλάτια, όπου συνεχίζονται οι σφοδρές χιονοπτώσεις, δυσκολεύει την αποστολή βοήθειας, της επιχειρήσεις απεγκλωβισμού ενώ οι άνθρωποι έχουν βρεθεί στο δρόμο φορώντας σε αρκετές περιπτώσεις τις πιτζάμες τους και ένα μπουφάν

Παράλληλα έχουν σημειωθεί περισσότεροι από 50 μετασεισμοί.

«Ακούμε φωνές στα συντρίμμια. Θεωρούμε πως ως και 200 άνθρωποι έχουν παγιδευτεί στα ερείπια», δήλωσε μέλος σωστικού συνεργείου που επιχειρεί σε κατεστραμμένη πολυκατοικία στη Ντιγιάρμπακιρ μπροστά στις κάμερες του τουρκικού ιδιωτικού τηλεοπτικού δικτύου NTV

Μέσω Twitter, τούρκοι πολίτες μοιράζονται ονόματα και τοποθεσίες ανθρώπων που έχουν παγιδευτεί κάτω από τα χαλάσματα σε διάφορες πόλεις.

Prayers for Turkey , Syria , Lebanon and Jordan
.#Turkey#Syria#Lebanon#Turkish#earthquakepic.twitter.com/H6JAkBlGut

— UZAIR SHAHID (@UZAIR_SHAHID) February 6, 2023Σανλιούφα, Τουρκία

The level of destruction caused by the earthquake in Turkey makes it look like a war zone. This is utterly heartbreaking. Pray for Turkey and especially for the people trapped under the rubble. pic.twitter.com/PeqPXoNKlF

— KC (@kci2013) February 6, 2023Αζάζ, ΣυρίαΚαχαμανράς, Τουρκία Οσμανίγιε, ΤουρκίαΣανλιούρφα, ΤουρκίαΆδανα, ΤουρκίαΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΓκαουτάμ Αντάνι: Πώς έχασε 100 δισ. σε μια εβδομάδα και τίναξε στον αέρα τις αγορέςΠώς ο θάνατος της αλχημείας γέννησε τη σύγχρονη επιστήμηΝτουμπάι: Επιβάτες έμειναν 13 ώρες στον αέρα, αντί για Ν.Ζηλανδία προσγειώθηκαν πάλι Ντουμπάι
Keywords
σεισμος, σεισμος τωρα, εικονες, συρια, τουρκια, νεκροι, ριχτερ, το φως, υπουργείο παιδείας, μεσα μαζικης μεταφορας, associated press, earthquake, turkey, february, φως, αθηνα, σχολεια, usgs, χλμ, κυπρος, ελλαδα, εμακ, ριχτερ, reuters, afp, bbc, press, https, twitter, white, ntv, syria, lebanon, jordan, zone, people, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, κλειστα σχολεια, syria, ntv, χιονια, earthquake, δυνατα, βιντεο, αυτοκινητα, γυναικα, θανατος, ιατρικη, κρανη, μωρα, ντουμπαι, ονοματα, υπουργείο παιδείας, φως, afp, bbc, people, reuters, turkey, αγκυρα, αδανα, αυξηση, εβδομαδες, βοηθεια, γιατροι, δυναμη, εγινε, ειπε, εμακ, εβδομαδα, εμειναν, ενημερωση, επτα, ερντογαν, ερευνες, ζωη, υπηρεσια, πολυκατοικια, καμερες, κυμα, κτιρια, λευκα, λειτουργια, λογο, μαζα, μακρια, μοχαμεντ, νοσοκομεια, ξημερωματα, οκτω, παιδια, πεθερα, πενθος, σπιτια, το φως, υπουργειο υγειας, τρια, τσιμεντο, ισχυρος, φυγη, χλμ, ωρες, associated press, white, εννεα, εθνικο, february, https, χωρα, υπουργειο, lebanon, μπροστα, ογκο, ομαδες, press, υγειας, χερια, zone
Τυχαία Θέματα
Τρομακτικός σεισμός 79 Ρίχτερ, Τουρκία-Συρία, 200,tromaktikos seismos 79 richter, tourkia-syria, 200