Το πρώτο νομοσχέδιο του Μητσοτάκη για το δημόσιο: Η αξιοκρατία και η τύχη των διορισμένων γενικών γραμματέων

Διαχωριστική κόκκινη γραμμή με τις παθογένειες της κομματικοποίησης του κράτους, ενός ολόκληρου συστήματος που διαπερνά οριζόντια τα κυβερνητικά κόμματα, επιχειρεί να βάλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τις τελευταίες δημόσιες τοποθετήσεις του.

Αν και η αφορμή δόθηκε από τις αλλεπάλληλες καταγγελίες για σωρεία προσλήψεων και διορισμών «ημετέρων» από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, με την πολιτική κριτική να κάνει λόγο για μια νέα

«άλωση» της δημόσιας διοίκησης από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, από τη ΝΔ σπεύδουν να ξεκαθαρίσουν με τον πλέον σαφή τρόπο, ότι δεν διακατέχονται από κανενός είδους ρεβανσισμό.

Αυτή ήταν και η αποστροφή της δήλωσης του Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι δηλαδή «δεν θα απολυθεί κανένας δημόσιος υπάλληλος, θα αξιοποιηθούν όλοι», βασιζόμενος στη λογική ότι το κόμμα του δεν θα πράξη αυτά που καταγγέλλει ως πρακτικές των αντιπάλων του.

Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο εκεί όπου – όπως καταγγέλλουν τα γαλάζια στελέχη – τοποθετούνται αμιγώς κομματικά στελέχη από τον ΣΥΡΙΖΑ, σε νευραλγικά πόστα και θέσεις κλειδιά, όπως γενικοί γραμματείς σε υπουργεία, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τονίζει ότι με τις πρόσφατες φωτογραφικές προκηρύξεις για τοποθετήσεις συγκεκριμένων προσώπων η κυβέρνηση επιχειρεί να ελέγξει τον κρατικό μηχανισμό και μετά την απομάκρυνσή της από την εξουσία και να προειδοποιεί ότι «η Νέα Δημοκρατία δεν αναγνωρίζει αυτή τη διαδικασία. Δεν θα επιτρέψουμε στην Κυβέρνηση να πάρει τα κλειδιά του Κράτους στην Κουμουνδούρου. Έχω ήδη δεσμευθεί ότι το πρώτο νομοσχέδιο της επόμενης Κυβέρνησης θα αποκαταστήσει τη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης».

Στόχος του κ.Μητσοτάκη είναι η ανάδειξη της χαμένης αξιοκρατίας στο δημόσιο, με ταυτόχρονο άνοιγμα σε εκείνους τους δημοσίους υπαλλήλους που αναβαθμίζουν τα προσόντα τους και επενδύουν στην έννοια αξιοκρατίας.

«Δεν θα απολυθεί κανένας δημόσιος υπάλληλος. Θα αξιοποιηθούν όλοι» απαντά ο πρόεδρος της ΝΔ στο μόνιμο ερώτημα που του τίθεται, δεσμευόμενος ότι αυτό που θα καταργηθεί θα είναι οι περιττές θέσεις που ιδρύει ο ΣΥΡΙΖΑ, ανοίγοντας ταυτόχρονα το δημόσιο σε αυτούς που το αξίζουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα