Η λέξη που έσωσε από την αποτυχία την αποστολή στο φεγγάρι το 1969

Η αποστολή του Apollo 11 στο φεγγάρι το 1969 θα μπορούσε εύκολα να είχε καταλήξει σε μια αποτυχία αν κάποιοι άνθρωποι δεν είχαν προνοήσει για το αντίθετο.

Ο John Garman, ο οποίος απεβίωσε το 2016 στην ηλικία των 72 ετών, εργάστηκε στη Nasa για πολλά χρόνια και συνέβαλε στην επιτυχία της αποστολής. Ήταν 25 ετών το 1969 και εργαζόταν στο διαστημικό κέντρο Johnson για

τρία χρόνια.

Στις 20 Ιουλίου οι Neil Armstrong και Buzz Aldrin λίγα μόλις λεπτά μετά την απογείωση του Apollo 11 για το φεγγάρι έκπληκτοι άκουσαν το σήμα συναγερμού.

Αβέβαιοι για το τι έπρεπε να κάνουν αναρωτιούνταν αν έπρεπε ή όχι να ακυρώσουν την αποστολή. Έτσι ο κλήρος έπεσε στον Steve Bales, ο οποίος ήταν ένας από τους καθοδηγητές της αποστολής.

Ο Bales ζήτησε από τον Garman να του δώσει μια λίστα με όλους τους συναγερμούς που θα σήμαναν σε περίπτωση κινδύνου. Ο ίδιος ο Garman την είχε συντάξει, γι’αυτό και ήξερε πως ο εν λόγω ήχος σήμανε την υπερφόρτωση του υπολογιστή.

Ο Garman ήξερε πως ο συναγερμός δεν ήταν τίποτα σοβαρό και έτσι επέτρεψε στον Bales να συνεχίσει το ταξίδι χρησιμοποιώντας τη λέξη... GO!

Έτσι η αποστολή συνεχίστηκε.

Ο Bales στη συνέχεια βραβεύτηκε με το αμερικανικό Μετάλλιο Ελευθερίας για τη γενναιότητα που έδειξε αν και η απόφαση αποδόθηκε φυσικά στον Garman.

Keywords
Τυχαία Θέματα