Το πρόγραμμα των εκλογών στις ΗΠΑ: Τι αναμένεται και πότε
Η πανδημία, ο άνευ προηγουμένου αριθμός ψήφων που υποβλήθηκαν πρόωρα, η έλλειψη ομοιογένειας ως προς την καταμέτρηση των ψήφων δικαστικές διαμάχες που είναι σε εξέλιξη καθιστούν το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ το 2020 ένα από τα δυσκολότερα να προβλεφθούν.
Καθώς οι Αμερικανοί πηγαίνουν στα εκλογικά κέντρα την Τρίτη, το ερώτημα δεν είναι μόνο αν ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα επανεκλεγεί ή θα ηττηθεί από τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν, μα επίσης πότε θα γίνει γνωστό το αποτέλεσμα.
ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕΟι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η αναμέτρηση είναι οριακή στις αποκαλούμενες «battleground states» για να κρίθεί το αποτέλεσμα υπέρ της κάθε πλευράς, ακόμα και ενώ ο Μπάιντεν προηγείται του Τραμπ στις δημοσκοπήσεις σε εθνικό επίπεδο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι αμερικάνικες εκλογές και η «μεταβατική» προεδρία των ΔημοκρατικώνΚάποιες από αυτές τις πολιτείες δεν θα αρχίσουν την καταμέτρηση μέχρι να κλείσουν τα εκλογικά κέντρα, και κάποιες επιτρέπουν να καταμετρώνται ψήφοι που καταφθάνουν μετά την ημέρα των εκλογών, αρκεί να έχουν ημερομηνία αποστολής ως τις 3 Νοεμβρίου. Εάν η κούρσα επαφίεται σε αποτελέσματα από αυτές τις πολιτείες, η Αμερική θα μπορούσε να περιμένει για ημέρες.
Ακολουθούν κάποιες χρονικές στιγμές που έχουν σημασία.
22.00 GMT (12 ώρα Ελλάδας)
Η Edison Research θα βγάλει προκαταρκτικά αποτελέσματα από τα exit polls της, που βασίζονται σε συνεντεύξεις ψηφοφόρων την ημέρα των εκλογών, συνεντεύξεις σε πρόωρα εκλογικά κέντρα πριν τις 3 Νοεμβρίου και τηλεφωνικές συνεντεύξεις με ανθρώπους που ψήφισαν μέσω επιστολής. Τα αρχικά δεδομένα θα εξετάσουν το συναίσθημα και τα κίνητρα των ψηφοφόρων σε εθνικό και πολιτειακό επίπεδο, αλλά χωρίς ακριβείς εκτιμήσεις ποσοστών. Τα αποτελέσματα σε μεμονωμένες πολιτείες θα αρχίσουν να δημοσιοποιούνται αφού τελειώσει η ψηφοφορία σε αυτές. Η Edison θα ενημερώνει και επεξεργάζεται τα αποτελέσματα των εθνικών και πολιτειακών exit polls κατά τη διάρκεια της νύχτας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι διακυβεύεται στις αμερικανικές εκλογές και γιατί είναι τόσο κρίσιμες για τη Δύση23.00-00.00 GMT (1-2 τα ξημερώματα)
Κάποια εκλογικά κέντρα αρχίζουν να κλείνουν στην Ιντιάνα και στο Κεντάκι, προπύργια των Ρεπουμπλικανών- τα πρώτα στη χώρα που θα κλείσουν.
00.00 GMT (2 τα ξημερώματα)
Η ψηφοφορία τελειώνει σε Τζώρτζια, Ιντιάνα, Κεντάκι, Νότια Καρολίνα, Βιρτζίνια και Βερμόντ. Κάποια εκλογικά κέντρα αρχίζουν να κλείνουν στη Φλόριντα, μα πολλά παραμένουν ανοιχτά ως αργότερα. Τα αρχικά αποτελέσματα από τη Φλόριντα θα μπορούσαν να ευνοούν τον Μπάιντεν λόγω των πολλών πρόωρων ψήφων που άρχισε να επεξεργάζεται η πολιτεία πάνω από τρεις εβδομάδες πριν. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως πιο πολλοί Δημοκρατικοί ψήφισαν πρόωρα, ενώ περισσότεροι Ρεπουμπλικανοί περίμεναν ως την ημέρα των εκλογών.
00.30 GMT (2.30 τα ξημερώματα)
Οι κάλπες κλείνουν σε Βόρεια Καρολίνα, Οχάιο και Δυτική Βιρτζίνια. Όπως στη Φλόριντα, τα αρχικά αποτελέσματα από τη Βόρεια Καρολίνα και το Οχάιο θα μπορούσαν να ευνοούν τον Μπάιντεν επειδή οι πολιτείες άρχισαν την επεξεργασία των πρόωρων ψήφων εβδομάδες πριν την ημέρα των εκλογών. Μια πιο καθαρή εικόνα της ψηφοφορίας θα προκύψει καθώς περισσότερες ψήφοι καταμετρώνται.
Η Βόρεια Καρολίνα μετρά ψήφους που καταφθάνουν μέχρι και τις 12 Νοεμβρίου εάν έχουν ημερομηνία αποστολής ως τις 3 Νοεμβρίου. Το Οχάιο δέχεται ψήφους 10 ημέρες μετά τις εκλογές, εάν έχουν αποσταλεί ως τις 2 Νοεμβρίου.
3 τα ξημερώματα
Η ψηφοφορία τελειώνει σε Αλαμπάμα, Κονέκτικατ, Ντέλαγουερ, Φλόριντα, Ιλινόι, Μέιν, Μέριλαντ, Μασαχουσέτη, Μισισίπι, Μιζούρι, Νιου Χάμσαϊρ, Νιου Τζέρσεϊ, Οκλαχόμα, Πενσιλβάνια, Ρόουντ Άιλαντ, Τενεσί και Ουάσινγκτον DC.
Η Πενσιλβάνια δεν αρχίζει την επεξεργασία των πρόωρων ψήφων μέχρι την ημέρα των εκλογών, και η πολιτεία θα δέχεται επιστολικές ψήφους μέχρι και τρεις ημέρες μετά τις εκλογές, εάν έχουν ημερομηνία ως τις 3 Νοεμβρίου. Ως αποτέλεσμα, οι αρχικές καταμετρήσεις από την Πενσιλβάνια ίσως να φανούν να ευνοούν τον Τραμπ μέχρι να καταμετρηθούν οι ψήφοι των απόντων, λένε ειδικοί.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Αμερική, οι αέναοι πόλεμοι και ο νέος κόσμος3.30 τα ξημερώματα
Το Reuters αναμένει δημοσιοποίηση ανανεωμένων αποτελεσμάτων exit polls σε εθνικό επίπεδο από την Edison Research, με εκτιμήσεις ποσοστών υποστήριξης για Μπάιντεν και Τραμπ. Οι κάλπες κλείνουν στο Αρκάνσας.
4 τα ξημερώματα
Οι κάλπες κλείνουν σε Αριζόνα, Κολοράντο, Κάνσας, Λουϊζιάνα, Μίτσιγκαν, Μινεσότα, Νεμπράσκα, Νέο Μεξικό, Νέα Υόρκη, Βόρεια Ντακότα, Νότια Ντακότα, Τέξας, Ουϊσκόνσιν και Ουαϊόμινγκ. Σαν την Πενσιλβάνια, τα πρώιμα αποτελέσματα από το Μίτσιγκαν και το Ουϊσκόνσιν αναμένεται να ευνοούν τον Τραμπ επειδή οι ψήφοι δεν μπορούν να καταμετρηθούν πριν την ημέρα των εκλογών (το Μίτσιγκαν επιτρέπει να ανοίξουν κάποιες ψήφοι, μα δεν μπορούν να καταμετρηθούν).
5 τα ξημερώματα
Οι κάλπες κλείνουν σε Άιοβα, Μοντάνα, Νεβάδα και Γιούτα. H Άιοβα επιτρέπει άνοιγμα φακέλων με ψήφους το Σάββατο πριν τις εκλογές και έναρξη καταμέτρησης τη Δευτέρα. Ψήφοι με ημερομηνία ως τις 2 Νοεμβρίου μπορούν να φτάσουν μέχρι και τη Δευτέρα μετά τις εκλογές. Η Νεβάδα επιτρέπει έναρξη επεξεργασίας 14 ημέρες πριν τις εκλογές και δέχεται ψήφους μέχρι και επτά ημέρες μετά τις εκλογές, εάν έχουν ημερομηνία ως τις 3 Νοεμβρίου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ψηφίζοντας στις αμερικανικές εκλογές από την Ελλάδα6 το πρωί
Η ψηφοφορία τελειώνει σε Καλιφόρνια, Άινταχο, Όρεγκον και Ουάσινγκτον.
7 το πρωί
Οι κάλπες κλείνουν στη Χαβάη.
8 το πρωί
Οι κάλπες κλείνουν στην Αλάσκα.
8 Δεκεμβρίου
Οι πολιτείες μπορούν μέχρι αυτή την ημερομηνία να επιλύσουν διαφωνίες/ ζητήματα για τα σύνολα των ψήφων τους και να επιβεβαιώσουν τον νικητή. Εάν μια πολιτεία δεν καταφέρει να το κάνει ως τότε, το Κογκρέσο δεν χρειάζεται να αποδεχτεί τα αποτελέσματά της.
14 Δεκεμβρίου
Τα μέλη του Κολλεγίου των Εκλεκτόρων ψηφίζουν για τον πρόεδρο. Στο πλαίσιο του αμερικανικού συστήματος, ο νικητής της λαϊκής ψήφου της κάθε πολιτείας κερδίζει τις ψήφους των εκλεκτόρων της, που είναι αναλογικές στον πληθυσμό. Ο υποψήφιος που θα πάρει την πλειοψηφία στις 538, δηλαδή 270, κερδίζει την προεδρία.
6 Ιανουαρίου
Το Κογκρέσο συνεδριάζει στην Ουάσινγκτον για να μετρήσει τις ψήφους των εκλεκτόρων και να ανακηρύξει νικητή.
20 Ιανουαρίου
Ημέρα ορκωμοσίας.
(με πληροφορίες από Reuters)
ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ... Εκλογές ΗΠΑ: Γιατί βγήκε το πρώτο αποτέλεσμα πριν καν ολοκληρωθεί η διαδικασία Ολο και πιθανότερο το γενικό lockdown, ανησυχία για την Αττική «Baby Shark»: Το τραγούδι που εκθρόνισε το «Despacitο» από το YouTube- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Επιβεβαίωση 280 εστιών καταρροϊκού πυρετού
- Αμερικανικές εκλογές αποτελέσματα: Τι ώρα θα μάθουμε στην Ελλάδα αν κέρδισε ο Μπάιντεν ή ο Τραμπ
- Νέο κεφάλαιο στην προσωπική ζωή του Ευκλείδη Τσακαλώτου: Η όμορφη μελαχρινή πολιτευτής που «έκλεψε» την καρδιά του
- Η θέση Μπαμπινιώτη για take away, delivery και lockdown
- Στο νοσοκομείο πρώην παίκτης του MasterChef
- Έπνιξε τη γυναίκα του όταν του ομολόγησε πως τον είχε απατήσει πριν από 40 χρόνια με τον αδερφό του
- Βρετανία: Με τη βοήθεια ...GPS θα χορηγείται τον επόμενο μήνα το εμβόλιο για τον κορωνοϊό
- Εκλογές ΗΠΑ 2020 αποτελέσματα: Δείτε LIVE ποιος προηγείται σε κάθε πολιτεία
- Superleague: Ανέβηκε ο Παναθηναϊκός! Η βαθμολογία μετά το νέο “τρίποντο” των “πρασίνων”
- Γιατί μπήκε λουκέτο στην εστίαση - Η απάντηση Χαρδαλιά
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Huffington Post Greece
- Το πρόγραμμα των εκλογών στις ΗΠΑ: Τι αναμένεται και πότε
- Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στη Βιέννη
- Ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων στις ηλικίες άνω των 65 ετών
- Liveblog: Τραμπ εναντίον Μπάιντεν - Η κρίσιμη μάχη των αμερικανικών εκλογών
- Μουσικοί στην Όπερα της Βιέννης συνέχιζαν να παίζουν κατά την διάρκεια της επίθεσης

- Τελευταία Νέα Huffington Post Greece
- Το πρόγραμμα των εκλογών στις ΗΠΑ: Τι αναμένεται και πότε
- Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στη Βιέννη
- Μουσικοί στην Όπερα της Βιέννης συνέχιζαν να παίζουν κατά την διάρκεια της επίθεσης
- Liveblog: Τραμπ εναντίον Μπάιντεν - Η κρίσιμη μάχη των αμερικανικών εκλογών
- Ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων στις ηλικίες άνω των 65 ετών
- Τι είναι το «270»; Το μαθηματικό παιχνίδι πίσω από τις αμερικανικές εκλογές
- Κορονοϊός: Νέο αρνητικό ρεκόρ με 2.166 κρούσματα και 13 νεκρούς σε ένα 24ωρο
- Η Θεσσαλονίκη από ψηλά την πρώτη ημέρα του καθολικού lockdown
- Αυστρία: 14 συλλήψεις για την αιματηρή τρομοκρατική επίθεση στη Βιέννη
- Ξεχάστε τα κοστούμια. Αυξήθηκαν οι πωλήσεις σε πιτζάμες λόγω πανδημίας
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Τραγωδία στη Χαλκιδική: Δύτης ανασύρθηκε νεκρός
- Ενοχλημένος ο Χαρδαλιάς: «Δεν μπορεί να ακούγεται ότι τελειώνει ο αθλητισμός»
- Στίβος: Οι δέκα υποψήφιες αθλήτριες για τον τίτλο της κορυφαίας της χρονιάς
- Ελληνοτουρκικά : Τρεις εμπλοκές με τουρκικά μαχητικά στο Αιγαίο
- Παναθηναϊκός: Εφυγε από τη ζωή ο Λεωνίδας Τζιώτης, με μεγάλη προσφορά στον σύλλογο
- Κορωνοϊός: Το εμβόλιο της Ρωσίας θα διατεθεί δωρεάν στους πολίτες της Αργεντινής
- «Πιο κοντά από ποτέ» η Αλβανία στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ
- Κοροναϊός: Διακομιδές ασθενών από τη Γαλλία στη Γερμανία
- Κορονοϊός Ελλάδα: Γεμίζουν επικίνδυνα οι ΜΕΘ σε Θεσσαλονίκη και Αττική, πόσες έχουν απομείνει κενές σε όλη τη χώρα
- Επίθεση στη Βιέννη: To Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη